Na Slovensku sa narodí predčasne každé desiate dieťatko

ts 0

Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55 tisíc detí, pričom každé 10. dieťa príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotnosti.„Štandardné“ tehotenstvo pritom trvá 40 týždňov. Dlhodobé zdravotné následky sa práve u predčasniatok vyskytujú 10-krát častejšie ako u donosených detí a v celej Európe nedonosené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov.

Za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o takmer tretinu.

Starostlivosť o predčasne narodené deti je náročná. Rodiny s predčasniatkami preto potrebujú pomoc a podporu. 

Občianske združenie malíček už šesť rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku.

Malíček vznikol z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami s predčasným narodením dieťaťa. Ako ďalej vysvetľuje Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia malíčeka zároveň staničná sestra na oddelení s predčasne narodenými deťmi:

„Malíček svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí a poskytuje cenné a hlavne praktické informácie a podporu rodičom. Našim poslaním je byť mostom medzi rodinou a nemocnicou.” 

Malíček zároveň spolupracuje s medzinárodnou organizáciou EFCNI (Európska nadácia pre zdravie novorodencov), ktorá sa v súčasnosti zameriava na tvorbu Štandardov zdravotnej starostlivosti o nezrelých novorodencov.

17. november je Svetový deň predčasne narodených detí

K zvýšeniu povedomia o problematike predčasne narodených detí každoročne napomáhaaj Svetový deň predčasne narodených detí, ktorý si celý svet pripomína 17. novembra. Bol založený európskymi rodičovskými organizáciami a rodičmi predčasne narodených detí, ktorí sa rozhodli informovať o problematike predčasných pôrodov. Malíček, ako člen medzinárodnej organizácie EFCNI je organizátorom osláv pre SR.

Purpurové srdce

Občianske združenie malíček už 6. rok organizuje v rámci Slovenska rôzne kultúrne a spoločenské aktivity.„Našou „srdcovkou“ spojenou s týmto významným dňom je benefičný večer s odovzdávaním cien Purpurové srdce“, vysvetľuje Ľubica Kaiserová.

Malíček v tento benefičný večer oceňuje osobnosti, ktoré sa práve svojou činnosťou a pôsobením pričinili o zlepšenie situácie predčasne narodených detí – či už na akademickej, nemocničnej alebo domácej pôde.

 „Na Slovensku sa narodí ročne viac ako 5O-tisíc detí, z toho približne každé desiate pred stanoveným termínom. Mnoho predčasne narodených detí prežíva vďaka obetavej práci zdravotníkov, ktorí malým novorodencom dávajú šancu na život, aj touto cestou sa im chcem za ich prácu naozaj veľmi srdečne poďakovať,“ povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

V piatok 17. novembra oslávime svetový deň predčasne narodených detí.

Po celom Slovensku sa ale pri príležitosti svetového dňa predčasne narodených detí rozžiaria purpurovou farbou viaceré významné budovy. Tento rok budú nasvietené purpurovou farbou nasledujúce budovy:

14.11. Bratislava – Slovenské národné divadlo – nová budova

16.11. Košice – Dóm sv. Alžbety, Súsošie Immaculata

16.11. Prešov – Mestský úrad, Vodárenská veža

16.11. Martin – Divadelné námestie

16.11. Banská Bystrica – Hodinová veža

16.11. – 19.11. Nové Zámky – Mestský úrad

16.11. – 19.11. Nitra –Divadlo Andreja Bagara, Chrenovsky most

Medzi ďalšie aktivity, ktorými sa občianske združenie malíček rozhodlo na Slovensku podporiť svetový deň predčasne narodených detí a na ktoré je aj široká verejnosť srdečne vítaná sú:

13.11.   16:00 – beseda rodičov predčasne narodených detí, Monsters Café and Bar v Bratislave 17.11.   18:00 – sv. omša, Kostol Krista Kráľa na sídlisku Sekčov v Prešove

21.11.   15.30 – sv.omša, kaplnka Božieho milosrdenstva Univerzitnej nemocnice v Martin

17 .11.  14.00 – výstava háčkovaných vecí a diskusia s rodinami predčasne narodených detí, Centrum voľného času sv. J. Pavla II. v Prešove

13.11. – 19.11. – osveta na Stredných školách(prednášky, diskusie, zbierky, stretnutia)

Stredná zdravotnícka škola v Trenčíne

Stredná zdravotnícka škola v Košiciach

Gymnázium Konštantinova a Evanjelické gymnázium v Prešove

23.11.   19.00 – pomáhajúci Pub kvíz, ktorý organizuje europoslankyňa Jana Žitňanská, Kalab na Zámockej 5 v Bratislave

23.11.   20,00 – pomáhajúci Pub kvíz, ktorý organizuje europoslankyňa Jana Žitňanská so Slovákmi žijúcimi v zahraničí, The Old Oak v Bruseli

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár