Pitná voda nie je samozrejmosť. Pomôžte nám to zmeniť.

ts 0

Ôsmy ročník zbierky Týždeň modrého gombíka, ktorý sa koná od 14. do 20. mája, pomôže deťom v Zimbabwe, aby sa mohli bez obáv napiť. Z výťažku zbierky bude UNICEF hĺbiť studne a zabezpečovať dodávky pitnej vody v Zimbabwe – v oblastiach, kde nie sú povrchové vody vhodné na pitie. Zbierku je možné podporiť príspevkom do pokladničky alebo zaslaním prázdnej SMS na číslo 844. Za sumu 2 € dokáže UNICEF zabezpečiť pitnú vodu pre 1 dieťa na 100 dní.

Do zbierky sa zapájajú mnohé školy a podujatie aj tento rok podporia známe osobnosti – Pyco, Dušan Tittel, Lenka Šoóšová, Martina Mečiarová, Zuzana Haasová, Martin Nikodým, Lukáš Latinák, Dominika Mirgová, hráči Volley Team UNICEF a hráčky Slovan Bratislava, športoví moderátori Peter Varinský a Dano Očenáš a v Trnave aj hráči Spartak Trnava.

V mnohých oblastiach sveta nie je voda vhodná na pitie. Je to aj prípad Zimbabwe, kde sa dve tretiny vodných zdrojov nachádzajú na povrchu vo forme riek a jazier, a človek sa o ne delí so zvieratami. Keďže až 28% obyvateľov vidieka inú vodu nemá, používa ju na varenie aj pitie.

Žiaľ, voda, ktorá nie je zdravotne bezpečná, spôsobuje deťom rôzne ochorenia: pitie spôsobuje črevnú dizentériu, brušný týfus, choleru a salmonelózu alebo sa do ich tela môže dostať parazitný cudzopasník Vlasovec medinský; hygiena znehodnotenou vodou môže deťom spôsobiť žltačku typu A či kožné a očné ochorenia; prostredie so stojatými vodami podporuje výskyt malarických komárov, ktoré okrem malárie prinášajú aj žltú zimnicu a horúčku dengue.

V Zimbabwe umiera až 12% živonarodených detí na črevné hnačkové ochorenia, ktoré ich telíčka odvodnia a vysilia. Najviac sú ohrozené deti, ktoré majú menej ako 5 rokov. Každý rok sa piatych narodenín nedožije až 29 000 detí v Zimbabwe. Ďalšie deti majú pre nedostatok pitnej vody zhoršenú kvalitu života.

UNICEF je poprednou organizáciou, ktorá v Zimbabwe zaisťuje prístup k bezpečnej pitnej vode, dodáva prostriedky potrebné na jej čistenie a stará sa o propagáciu hygieny a zlepšenie sanitácie. Vodno-sanitačné programy zaisťuje UNICEF popri očkovaní, registrácii novorodencov, vzdelávaní a programoch prevencie detskej kriminality a prevencie HIV/AIDS.

Vaša podpora znamená, že

1/ pomôžete hĺbiť studne a opravovať existujúce (od roku 2007 UNICEF financoval hľadanie nových zdrojov pitnej vody a nové vrty pre viac ako 200 studní v 16 okresoch)
2/ pomôžete zabezpečiť pitnú vodu pre školy
3/ pomôžete dodávať vodu v cisternách tam, kde nie sú dostupné zdroje pitnej vody (denne je to asi pol milióna litrov čistej pitnej vody)
4/ pomôžete dodávať prípravky na dezinfekciu a čistenie vody tam, kde je možné vodu čistiť alebo filtrovať (napríklad tablety na čistenie vody WPT, kde jedna tableta dokáže vyčistiť 4-5 litrov vody)
5/ podporíte vzdelávanie o hygiene a hygienických návykoch.

Ako prispieť:

A/ do zapečatenej pokladničky UNICEF od 14. do 20. mája 2012 – počas Týždňa modrého gombíka 
B/ zaslaním prázdnej SMS na číslo 844 od 1.5. do 20.6.2012 v sieti všetkých mobilných operátorov, cena SMS je 2€ a je konečná
C/ ľubovoľnou sumou na účet zbierky: č.ú. 2021 9886 / 6500 (Poštová banka), variabilný symbol 0312

 

Viete, že…

za posledných desať rokov zomrelo vo svete po vypití znečistenej vody viac ľudí, ako bolo obetí vojnových konfliktov od druhej svetovej vojny?

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár