Plamienok na cestách (Plamienok do domu)

MikSa 1
Dieťa - plamienok

„Plamienok ako malinký ohník vyžarujúci svetlo a teplo symbolizuje život. Stačí veľmi málo, aby sa rozhorel, ale ešte menej aby zhasol. Pracovníci združenia by radi sprevádzali deti a ich rodiny na ceste životom a dávali im pocítiť, že nekráčajú osamelí v tme a beznádeji…“

Občianske združenie Plamienok

Podľa slov MUDr. Márie Jasenkovej, zakladateľky Plamienka, je jeho základným cieľom poskytovať v domácom prostredí odbornú zdravotnú starostlivosť, psychologickú, sociálnu, ale aj duchovnú podporu zomierajúcim deťom a im blízkym osobám v procese vyrovnávania sa so stratou dieťaťa.

Mobilný hospic pre deti

Projekt Detského mobilného hospicu zahŕňa komplexnú paliatívnu starostlivosť o deti v záverečnom štádiu pokročilého malígneho alebo iného závažného život limitujúceho progredujúceho nevyliečiteľného ochorenia po vyčerpaní všetkých dostupných možností liečby. Táto starostlivosť je zameraná najmä na liečbu bolesti a ostatných obťažujúcich symptómov v detskom veku, na dôstojné umieranie, na emocionálnu psychologickú podporu, na sociálnu a duchovnú starostlivosť o deti a ich rodičov, resp. o osoby, ktoré sa o deti starajú a na pomoc a útechu rodiny v stave smútku. Dňa 17. februára 2004 vydal Bratislavský samosprávny kraj neziskovej organizácii Plamienok, n.o., ako neštátnemu zdravotníckemu zariadeniu aj povolenie na poskytovanie paliatívnej starostlivosti deťom so život limitujúcimi chorobami formou domácich návštev.

Nebezpečné choroby

Život limitujúce choroby (Life limitng Diseases/LLD), sú choroby, ktoré postupujú napriek použitiu všetkých dostupných metód kauzálnej liečby a podľa klinických skúseností a štatistických údajov sa nepredpokladá, že sa tieto deti dožijú dospelého veku. Medzi najčastejšie choroby, ktoré ohrozujú detský život patria: nevyliečiteľné formy nádorových chorôb, neurodegeneratívne choroby, závažné poranenia mozgu, závažné metabolické choroby, závažné genetické syndrómy, závažné vrodené vývojové chyby jednotlivých orgánových systémov, kardiomyopatie a neoperovateľné závažné vrodené chyby srdca, svalové dystrofie, cystická fibróza a pod.

Deti anjelici

Smrť v detskom veku pokladáme skôr za niečo zlé, neprijateľné. Smrť dieťaťa je vždy bolestnou skúsenosťou pre rodinu a stratou pre celý svet. Preto úmrtie čo i len jedného dieťaťa nesmieme zanedbať.

Jednou z priekopníčiek rozvoja detskej paliatívnej starostlivosti vo Veľkej Británii je pani Ann Goldmannová. Podľa svetových štatistických údajov týkajúcich sa LLD, možno predpokladať, že paliatívnu starostlivosť na Slovensku potrebuje 750 detí ročne a približne 150 detí ročne zomrie na LLD. (V Slovenskej republike žije približne 1 500 000 detí vo veku od 0 do18 rokov.)

Služba najmenším

Realizácia Projektu detskej domácej hospicovej starostlivosti začalo OZ Plamienok v auguste 2002. Deti so závažnou a neliečiteľnou chorobou dostávajú tak možnosť prežiť čas, ktorý im zostáva, v kruhu svojej rodiny. Podľa potreby ich navštevuje lekár, zdravotná sestra, sociálny pracovník a psychológ, duchovný alebo dobrovoľníci. Všetky služby (ako aj zapožičanie potrebného prístrojového a materiálneho vybavenia) sa deťom a ich blízkym poskytujú bezplatne a sú hradené zo sponzorských darov a grantov .Na návštevu za deťmi sa dochádza osobným automobilom do vzdialenosti cca 100km od Bratislavy.

Malá štatistika

Plamienok sa doteraz (2003) staral o 16 detí, vo veku od 3 do 18 rokov, z toho 10 detí bolo dievčat a 6 chlapcov. (11 detí umrelo.) Plamienok vykonal v roku 2003 189 návštev a najazdil za deťmi 25.529 kilometrov.

Poďakovanie

Podľa hesla „Nedokážeme darovať dni životu, ale môžeme darovať život dňom“ skvalitňuje a obohacuje Detský hospic Plamienok život nevyliečiteľne chorým deťom, ich rodinám a blízkym osobám. Zároveň doprevádza rodiny v čase smútenia. Za svoju hodnotnú a neľahkú prácu im vyslovme našu vďaku, obdiv, uznanie a podporu. Šírme toto dobré dielo, dajme o ňom vedieť svojim blízkym, priateľom a známym.

Kontakt

Občianske združenie Plamienok

Vajanského 3

900 31 Stupava

Tel.: 0905 – 235 931

Tel. / fax: 02/62 41 43 23

E-mail: info@plamienok.sk

www.plamienok.sk

Číslo bankového účtu: Tatra-banka 2626530416/1100 (do konca apríla môžete darovať OZ Plamienok 2 % z dane, potrebné tlačivá sú k dipozícii na webstránke www.plamienok.sk)

Zapáľme sa aj my!

Pripravila MikSa

(zdroj: tlačová správa „Detský hospic Plamienok dostal povolenie na poskytovanie zdravotnej starostlivosti“, 2.3.2004, Bratislava, Výročná správa 2003, materiály združenia a www.plamienok.sk)

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Vdaka Panu Bohu, ze vam dal srdcia citlive a chapave pre potreby tych najmensich a ze vam dal silu aby ste tuto pracu mohli robit. Vdaka aj vam vsetkym, ze ste na tuto vyzvu odpovedali. ANO. Ale zivot smrtou nekonci. A jedneho dna to vsetci uvidime.

Pridaj komentár