Pomoc obetiam zemetrasenia a tsunami v Ázii

redakcia (Človek v ohrození, UNICEF, Katolícka charita) 5
tsunami

SOS ÁZIA

 

Občianske združenie Človek v ohrození vyhlasuje verejnú zbierku „SOS Ázia“, ktorej výnos bude určený na pomoc obetiam prírodnej katastrofy, na likvidáciu škôd a na pomoc pri obnove postihnutých oblastí v juhovýchodnej Ázii. V súčinnosti s partnerskou českou organizáciou Člověk v tísni zabezpečíme efektívne využitie darov, o čom budeme verejnosť informovať prostredníctvom médií a webstránky: www.clovekvohrozeni.sk.

 

Podmorské zemetrasenie a tsunami zmenia život celej generácie ľudí na Srí Lanke, v Indonézii, v Thajsku. Zničujúce vlny priniesli ľudské tragédie, biedu, nedostatok vody, choroby, zúfalstvo. Celý svet hľadá najúčinnejší spôsob, ako vrátiť život a nádej do postihnutých oblastí. Dôležitá je nielen záchrana ľudí, ale aj obnova obydlí, škôl, nemocníc a iných zariadení. Slovensko zatiaľ v porovnaní s inými európskymi štátmi pomáha menej ako by mohlo a malo. Združenie Človek v ohrození už päť rokov účinne pomáha na Balkáne, v Čečensku, v Iráne, v Afganistane a na Kube. Veríme, že pomôžeme aj juhovýchodnej Ázii.

 

Číslo účtu verejnej zbierky: 266 052 0502 / 1100 Tatrabanka



 

KATASTROFA V ÁZII

BRATISLAVA 29. decembra (SITA) – Slovenský výbor Detského fondu OSN (UNICEF) vyhlásil zbierku na pomoc obetiam zemetrasenia a následných ničivých prílivových vĺn tsunami v juhovýchodnej Ázii.

Finančné dary môžu záujemcovia posielať na bankový účet: 26 29 72 62 97/ 1100, variabilný symbol

0105. Zbierka je registrovaná na Ministerstve vnútra SR. Ako agentúru SITA informovala Jana Vargová z UNICEF-u, občanov žiadajú o podporu záchranných programov v krajinách postihnutých katastrofou, kde podľa predbežných údajov zahynulo vyše 80 tisíc ľudí. UNICEF chce z vyzbieraných peňazí prispieť na zabezpečenie základných potrieb pre obyvateľov oblastí postihnutých nedeľňajšou katastrofou.

 

Konkrétne chce pomôcť pri zabezpečovaní prístupu k pitnej vode, dodať do postihnutých oblastí lieky a zdravotnícky materiál pre prvú pomoc a napríklad aj sušienky s vysokým obsahom proteínov a ďalšiu nevyhnutnú pomoc.

Podľa UNICEF-u tvoria deti najmenej tretinu obetí a nezvestných a tento pomer sa bude pravdepodobne ešte zvyšovať. Najviac postihnuté sú pritom rybárske komunity žijúce na pobreží, ktoré patria k najchudobnejšej časti obyvateľstva.

 

Na projekty UNICEF-u pre deti môže prispieť sumou 50 korún každý aj tak, že zavolá na čísla mobilných operátorov EuroTel – 18444 a Orange 844. Viac informácií ponúka internetová adresa https://www.unicef.sk.

 

KATOLÍCKA CHARITA CHCE DAŤ POMOCI ÁZII NOVÚ FILOZOFIU

 

BRATISLAVA 4. januára (SITA) – K organizáciám, ktoré chcú pomôcť juhovýchodnej Ázii, postihnutej koncoročným zemetrasením a následnými záplavami, sa dnes pridala Slovenská katolícka charita (SKCH). Vyhlásila zbierku na pomoc obetiam prírodnej katastrofy, ktorú možno podporiť na čísle účtu: 10006-55615010/4900 v Istrobanke. Ako variabilný symbol treba uviesť číslo 135.

SKCH presadzovala na dnešnom rokovaní so zástupcami ministerstiev a mimovládnych organizácií na ministerstve vnútra novú filozofiu pomoci.

„Aby sa nielen niečo vysypalo z helikoptéry, ale aby nasledovala posthumanitárna práca a rozvojové projekty,“ povedal pre agentúru SITA

generálny sekretár charity Juraj Barát. SKCH chce k tomu prispieť v spolupráci s ostatnými slovenskými organizáciami, prípadne so zahraničnými a miestnymi charitami. „Zatiaľ je konkrétna pomoc otvorená,

zbierame aj informácie o slovenských misionároch v daných oblastiach, vycestovali tam zástupcovia Charitas Internationalis z Vatikánu,“ konštatoval J. Barát. Po utíchnutí mediálnej kampane by radi hľadali

ďalšie zdroje napríklad v európskych fondoch alebo u silnejších zahraničných partnerov.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. je to strasne co sa tam stalo a nam trvalo dlho kym sme sa zobudili, ale myslim, ze by sme mali prispiet vsetci, lepsie neskoro ako nikdy. na nasej skole organizujeme zbierku, no uvidime kolko sa vyzbiera, dufam ze co najviac a ak to pomoze aspon jednemu cloveku, tak to stoji za to. ved preco nepomoct ked sa da?

  2. Orange spusta podla informacii na ich ich webovej stranke a podla dennika SME svoju zbierku az dnes, a to cez SMS na cislo 838. Cena jednej SMS je 30,-Sk.

  3. Je to viac nez smutne, nedokazem pozerat ani spravy vzdy mi stiahne hrdlo, ked vidim tu hrozu. Je toho poslednu dobu akosi vela, tych tragedii, obeti a hlavne ked su to deti.

Pridaj komentár