Prerušíme, alebo ukončíme tehotenstvo?

Peter Michalík 2

Včera večer som písal na počítači a išiel mi pritom zvuk z televízora, kde sa viackrát spomenulo „umelé prerušenie tehotenstva“.

Tak ma to nahnevalo, že aké je to „prerušenie“?

Keď sa preruší rokovanie, koľkí sa zodvihnú a idú domov v domnení, že sa to skončilo? Alebo, keď moderátor vyhlási, že sa športový zápas prerušuje, koľkí hráči alebo diváci sa pohnú preč?

Ani jeden! Lebo každému je jasné, že keď sa niečo preruší, tak to bude aj pokračovať a keď sa povie, že sa to ukončuje, tak je každému jasné, že už sa môže stadiaľ pobrať.

Netreba si mýliť tieto dva pojmy.

Koľko mamičiek ide po „prerušení“ tehotenstva na druhý deň kupovať kočík pre to dieťatko v nádeji, že sa to len prerušilo? Ako je možné pokračovať v „prerušenom“ tehotenstve?

Aj v tom slovníku je pri definícii slova umelo a nasilu uvedené slovo „natrvalo“, citujem:

„Prerušiť (čo) na istý čas al. natrvalo prestať niečo robiť, vykonávať…“. Toto „natrvalo“ je tam len preto, aby obstála argumentácia termínu „umelé prerušenie tehotenstva“. Inak je každému jasné, že keď sa niečo preruší, tak je to dočasné, lebo po prestávke, alebo oprave je možné v deji pokračovať. Je to hrubé zavádzanie a manipulácia s pojmami.

Inicioval som petíciu za zmenu termínu „Prerušenie tehotenstva“ za správnejší termín.

Za zmenu názvu PRERUŠENIE tehotenstva na UKONČENIE tehotenstva

Touto petíciou žiadame Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra, aby oficiálne v pravidlách Slovenského pravopisu bol zmenený termín „Umelé prerušenie tehotenstva“ na správnejší termín „Umelé ukončenie tehotenstva“.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (9 hlasov, priemerne: 4,90 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Absolutne suhlasim, tento termin je zavadzajuci.

    A este viac v porovnani s bezne pouzivanym vyrazom, ktory aj mne bol povedany, ked pri porode bolo dietatko v tiesni : Mamicka, tehotenstvo ukoncime!“ – a uz ma viezli na cisarsky.

     

    Takze v tomto pripade to vyzera, ze prerusit = zabit a uk porodit.

Pridaj komentár