Prípad úmrtia trojmesačného dieťaťa v januári 2012

tlačová správa 11

V súvislosti s medializovaním prípadu trojmesačného Maroška v denníku Plus 1 deň /z 22.,23. a 24.10.2012/, v ktorom sa hovorilo o možnej súvislosti očkovania a úmrtia dieťaťa, vydali štyri lekárske spoločnosti spoločné vyhlásenie, v ktorom zásadne odmietajú akékoľvek spájanie tohto prípadu s očkovaním.

Príčinou úmrtia dieťaťa aj podľa odborných vyjadrení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v žiadnom prípade nebola vakcinácia.

 

Spoločné vyhlásenie výborov odborných spoločností SLS 

k medializovanej kauze Maroška, ktorý zomrel 3 dni po očkovaní

  1. Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť – SEVS
  2. Slovenská pediatrická spoločnosť – SPS
  3. Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie – SSAKI
  4. Slovenská spoločnosť infektológov – SSI 

Je nám veľmi ľúto, že Maroško zomrel iba trojmesačný. Akúkoľvek súvislosť jeho ochorenia a úmrtia s očkovaním však jednoznačne odmietame. Vakcína, ktorou bol Maroško zaočkovaný nespôsobila ani infekciu – zápal mozgových blán, pretože testy potvrdili, že nebola kontaminovaná,  ani opuch mozgu, pretože je to neživá očkovacia látka, ani pokles imunity, pretože očkovaním sa imunitný systém stimuluje, teda podporuje a nepotlačuje.

Keby to tak bolo, ochorení a úmrtí by bolo určite viac. Vakcínou bolo na Slovensku v tomto roku zaočkovaných viac ako 10 000 detí. Od januára 2011 do dnes ochorelo na Slovensku 69 osôb na hnisavý zápal mozgových blán, z nich 10 zomrelo. Ochorelo 9 detí v prvom roku života. Ide o ochorenie s veľmi rýchlym a dramatickým priebehom. Najčastejšie končí smrťou u detí v prvom roku života, pretože nemajú ešte vyvinutý imunitný systém do takej miery, aby si vedeli s infekciou poradiť.

To je dôvodom, prečo sa deti v prvom roku života chránia pred infekčnými chorobami očkovaním. Maroško zomrel, pretože sa nakazil a nevedel s infekciou bojovať. Bola to len náhoda, že bol pred nakazením očkovaný. Nevedel by si s infekciou poradiť, aj keby nebol očkovaný.  

Považujeme za nešťastné využívať situáciu so sťahovaním vakcíny k takejto negatívnej propagácii očkovania, ktorá má za následok vyvolanie paniky. U matiek vyvolá bezpríčinný strach z očkovania, čím môže dôjsť k ohrozeniu zdravia ich detí.  

MUDr. Štofko nie je imunológ, teda odborník na imunitu. Z minulosti sú známe jeho zavádzajúce prehlásenia do médií o úmrtiach po očkovaní proti chrípke, ktoré sa následným prešetrením nepotvrdili.

Uverejniť takéto verejnosť zavádzajúce tvrdenia bez stanoviska kompetentných, ako je Ministerstvo zdravotníctva SR a Hlavný hygienik, Štátny ústav pre kontrolu liečiv a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou považujeme za neprípustné a novinársky neetické.

Za výbory spoločností:

 

  • doc. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD. – predseda SEVS
  • prof. MUDr. Tibor Šagát, PhD. – predseda SPS
  • prof.  MUDr. Peter Pružinec, PhD. – vedecký sekretár SSAKI
  • prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD. – prezident SSI

 

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (17 hlasov, priemerne: 2,80 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Nehovorte… Aké mediálne zlyhania napr.?

     

    A čím by ste asi tak podložili Vaše (podľa mňa vyslovene demagogické, zavádzajúce, skrátka nepravdivé) tvrdenie v poslednej časti vety:

    „samozrejme očkovanie je zasah do imunitného systému a može vyvolať aj autoimunitné ochorenia, ale pomer benefitov z očkovania je oveĺa vyšší“.

     

    Mne známe vedecké práce z posledných 5-10 rokov to totiž vidia úplne inak, prinajmenšom v rozvinutých krajinách. Viď napr. februárové číslo časopisu Lupus:

    lup.sagepub.com/content/21/2.toc

    Do konca októbra sa dajú všetky články stiahnuť zadarmo.

     

    Paušálnych nekonkrétnych kritikov tu už bolo ako maku, ale keď došlo na konkrétne logické a podložené argumenty, tak sa jaxi nijaké nenašli.

    1. Ospravedlňujem sa za zlé zaradenie komentára. Je to komentár k príspevku
      „Milan1 napísané 25.10.2012 11:07“

      1. To medialne zlyhanie Hrabčaka
        „http://marianjanos.blog.sme.sk/c/242339/Cesty-nadeje-o-ockovani-na-STV-neprofesionalny-paskvil.html
        Konkretne – “ Čo sa týka obsahu, prišli dva momenty, kde bolo možné zistiť a overiť na čom konkrétne sú založené tvrdenia oponentov povinného očkovania. V jednom prípade MUDr. Hrabčák spomína rozsiahlu fínsku štúdiu o výskyte diabetu o očkovaných detí.“…zistil sa tam signifikantný nárast cukrovky závislej na inzulíne…“
        Čistý fail. Spomínaná štúdia hovorí pravý opak.“
        No a autorom toho vyroku čo som dal o autoimunite je MUDr Ľubomír Barák CSc,prednosta detského diabetologického centra.
        .DM I je radená medzi autoiminitné ochorenia a v súvislosti s možmosťou vzniku DMI po očkovaní už takéto otazky dostal. Aj konkretne na vyjadrenia MUDr. Hrabčáka
        Ono absolútne sa teraz nemienim hádať o očkovaní, ale že argumenty odporcov očkovania bývajú nezaz založené na demagogii je jednoducho fakt- ktorí si už stihli aj niektorí všimnúť…
        spw.blog.sme.sk/c/183890/Sarlatani-vedia-ako-na-novinarov.html

        1. Nemôžem si pomôcť, ale ste úplne vedľa.
           
          Štúdia, na ktorú sa odvoláva Dr. Hrabčák, je táto:
          http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1116914/
           
          a píše sa v nej:
          „The rise in diabetes, just one potential adverse effect, exceeds the benefit of the vaccine, which has been estimated to prevent seven deaths and 7-26 cases of severe disability per 100000 children immunised. Even the difference in cases of diabetes between the groups receiving four doses and one dose exceeds the mean expected benefit. Temporal changes in the incidence of diabetes do not explain the differences since there were an extra 31 cases of type 1 diabetes per 100000 children aged 5-10, and the incidence of diabetes in this group had been stable for about 10 years before this. Furthermore, sharp rises in diabetes have been recorded in the United States and the United Kingdom after the introduction of the haemophilus vaccine.“
           
          a to je plne v súlade s tvrdeniami Dr. Hrabčáka.
           
          Čistým fail je teda na strane Mariána Jánoša, nie na strane Dr. Hrabčáka, ktorý skutočne nič neprekrútil.
           
          A čo ste akože chcel povedať tým 3 roky starým Šípošovým článkom? Ten je už brutálne „outdated“, viď napr. ako sa v súčasnosti vyvíja prípad Dr. Wakefielda:
          http://www.slobodavockovani.sk/news/studia-obvinenia-briana-deera-voci-dr-andrewovi-j-wakefieldovi-su-falosne-dokumenty-analyzoval-nezavisly-expert/
          http://www.slobodavockovani.sk/news/dr-andrew-wakefield-zaluje-bmj-za-tvrdenie-ze-jeho-studia-je-podvodom/
           
          V tom poslednom článku rozhodne stojí za prečítanie odkazovaná žaloba na BMJ a Briana Deera. Na tom som si fakt zgustol.
           
          Takže aby sme to zhrnuli: nepreukázali ste Slobode v očkovaní zatiaľ ani jedno mediálne zlyhanie, pletiete tu Dr. Hrabčáka, naozaj neviem prečo, ten predsa v odkazovanom článku vôbec nebol spomínaný a so stránkou http://www.slobodaVockovani.sk nemá absolútne nič dočinenia. Nakoniec, ja ho poznám len z televíznej obrazovky – nie osobne, ani cez e-mail ani cez telefón. S Dr. Hrabčákom som nebol nikdy v kontakte. Prečo ho teda vyťahujete? Veď ja nie som Dr. Hrabčák.
           
          Čakám teda buď na Váš druhý pokus alebo na odvolanie vášho tvrdenia o mojich údajných mediálnych zlyhaniach.

        2. marian janos nevie bud anglicky alebo pocitat alebo oboje ked nerozumie tomuto
          „The cumulative difference between those receiving four doses or one dose of the vaccine and those who were not vaccinated is 42 cases (P=0.016) at 7 years and 47 cases at 10 years (P=0.028).“ Hlavne ze to farmamafia a marian janos to uzavreli ako „The rise in diabetes, just one potential adverse effect, exceeds the benefit of the vaccine“. No jasne ze napriek diabetu benefit vakciny je vacsi ved jeden celozivotny diabetik potrebuje na terapiu 1 milion USD moze pracovat a dochodku sa ledva dozije, co zarobi strovi na inzulin a pomocky ! nieto lepsieho zakaznika/spotrebitela farmamfie….. vsaaaak pan janos

  2. Ja považujem za nešťasné, že na Slovensku sedia ako autority títo ľudia, bez zdravého úsudku,chrbtovej kosti, solídneho argumentu a logiky. Všetkých týchto mudrcov a predsedov, treba napichať tým, čo dávajú do detí a potom ich pozorovať cez sklo, aby boli výsledky v priamom prenose. Tá mamička uverejnila to, čo si myslí, a je ich problém, že to nevedia nijako vyvrátiť ani dokázať. Tak isto úrady Slovenska, idú proti občanovi a proti pravde. Sad

  3. Sú zarážajúce a nechutné takéto vyjadrenia od „odborníkov“ Rolleyes Ked u zdravého dieťaťa nastane smrť po očkovaní, ako môžu len tak z brucha povedať, že to nie je po očkovaní! Zvlášť, ked neudali iný dôvod!!! Vážení odborníci ani to dieťatko nikdy nevideli, nikdy ho nedržali na rukách…. nikto mu nevedel pomôcť… Evil Evil Tá mama to vie najlepšie…Ako sa páni lekári,profesori a docenti rýchlo zorganizovali, aby upokojili splašené ovce, ktorým vakcinácia likviduje zdravé deti!!! A obhajujú to klamstvom!! Je na grc, vyjadrenie, že treba viac ochorení a umrtí, aby podozrievali vakcínu Eek Eek Sú schopní obetovať niektoré deti, aby bežal biznis… Verím, že tieto ich humanitárne bláboly nezostanú bez reakcií vnímavých rodičov… Evil

    1. ) Tá posledna veta z toho dokumentu je jasna demagogia
      „Ešte stále si myslíte, že súbežný nárast chronických chorôb (alergie, astma, autizmus, rakovina, autoimunitné ochorenia…) spolu s počtom plošných očkovaní je len náhodou ? “
      Sloboda v očkovaní už ma svoje medialne zlyhania, napr pri tej cukrovke I typu a súvislosti s očkovaním sa popalil MUDr Hrabčák, stale totiž platí vyjadrenie , že samozrejme očkovanie je zasah do imunitného systému a može vyvolať aj autoimunitné ochorenia, ale pomer benefitov z očkovania je oveĺa vyšší.

      1. A ja si myslím, že očkovanie, vakcíny a farma firmy majú na konte toľko pokút, poškodení, umrtí a pruserov, že je najvyšší čas na slobodnú voľbu a…. odškodňovanie…

Pridaj komentár