Vianočné prehliadky na hrade Červený Kamen

Mgr. Artur Šturmankin 0

Aké bolo čaro Vianoc v minulosti? Ako prežívala najkrajšie sviatky v roku aristokracia a ako obyčajný ľud? Toto všetko odhalia Vianočné prehliadky na hrade Červený Kameň v dňoch 27. decembra – 30. decembra 2011 v SNM – Múzeu Červený Kameň.

V posledných dňoch končiaceho sa roka porozpráva o Červenom Kameni grófka Antónia Pálffyová, rod. Kolowratová, manželka hradného pána. Veľký hrad v Malých Karpatoch bude vtomto čase už ,,odetý do vianočného rúcha.“ Rozprávať sa na ňom bude najmä o vianočných tradíciách v minulosti, avšak nielen v aristokratických kruhoch, ale rovnako aj u prostého ľudu.

Návštevník má možnosť stretnúť okrem hradného panstva aj služobníctvo, ktoré trápia vo sviatočnom období celkom iné starosti. Slúžka Betka vyzradí rôzne hradné klebety a posťažuje sa na svoju ťažkú službu. Hájnik Vincent a jeho žena Elena majú zase plnú hlavu starostí, ako pripraviť svojmu potomstvu štedré a čarovné Vianoce.

Čo trápilo šľachtu na konci 18. storočia? Podobné starosti aké mal obyčajný ľud? To isto nie. Celým hradom sa totiž šírili reči o najnovšom módnom výmysle – vianočnom stromčeku. Aké názory na túto novinku panovali medzi panstvom a ako sa na to pozeralo ich služobníctvo, to všetko sa návštevník prostredníctvom našich protagonistov dozvie.

Nezostaneme nič dlžní ani najzvedavejšiemu hosťovi. O najdôležitejších tradíciách, ktorých je na Vianoce viac než dosť, sa bude rozprávať počas celej prehliadky. Viete odkiaľ pochádzajú betlehemy? Ktorá koleda patrí medzi najstaršie a čo sa servírovalo na štedrovečernom stole? Na tieto apodobné otázky dostane návštevník odpoveď počas vianočných prehliadok na hrade Červený Kameň. K tomu všetkému je pripravené malé prekvapenie.

Vianoce sú aj o pripomínaní si tradícií, hľadaní ich pôvodu a možno aj o objavovaní dávno zabudnutých zvykov. Hrad Červený Kameň ponúka možnosť objavovať a ,,nasávať“ vianočnú atmosféru plnými dúškami.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár