Za vyššiu pôrodnosť zrejme môžu odložené rodičovstvá

SITA 3

BRATISLAVA 5. júla (SITA) – Pod vyššiu pôrodnosť v minulom roku sa zrejme podpísala skutočnosť, že prvé dieťa sa narodilo ženám zo silnej populačnej generácie zo 70-tych rokov. Ide o tzv. odložené rodičovstvá, keď majú ženy prvé dieťa neskôr ako bolo v minulosti na Slovensku zvykom. Konštatovala to pre agentúru SITA Jarmila Filadelfiová zo Strediska pre štúdium práce a rodiny v súvislosti s tým, že minulý rok došlo podľa údajov Štatistického úradu SR po 23 rokoch znižovania pôrodnosti k jej zvýšeniu.

Filadelfiová dodala, že je potrebné počkať zopár rokov, či sa tento jav potvrdí alebo pôjde o náhodný výkyv. Zároveň pripomenula, že začiatkom 90-tych rokov, keď do reprodukčného veku vstupovala generácia z populačného boomu zo 70-tych rokov sa očakávalo, že sa možno zastaví pokles pôrodnosti. “Nestalo sa tak a ukazuje sa, že rodičovstvo sa presúva do vyššieho veku,” dodala.

V súvislosti s nárastom počtu detí narodených mimo manželstva Filadelfiová uviedla, že s vyše 20 percentami nepatríme v rámci Európy na popredné miesta v tabuľkách tohto ukazovateľa. V rámci Slovenska ja tento ukazovateľ veľmi rôznorodý, keď v niektorých okresoch sú to štyri, v iných až 40 percent detí narodených v mimomanželskom zväzku. Z regionálneho pohľadu je vyšší počet detí narodených mimo oficiálneho zväzku typický pre zaostalejšie regióny. Opakované rodičovstvo mimo manželstva bolo v regiónoch, kde bola zastúpená rómska populácia, doplnila.

Zdroj: SITA.

PS: Čo myslíte, čo pomohlo zvýšeniu pôrodnosti na Slovensku? 🙂

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. zvyseniu porodnosti na Slovensku zrejme pomohlo len hlasne tikanie biologickych hodin zien-malo z nas sa radikalne rozhodne jednoducho nemat deti do tejto spolocnosti-cim vzdelanejsi rodicia, tym vyssia pravdepodobnost pripadnej migracie s celou rodinou niekam do utulnejsej oblasti co sa tyka blahobytu cloveka-pre priklad: do nacateho kvalitativneho skoku vzad v skolstve v sr mam obavy prispiet svojim potomkom-a to tu spominam len jednu cast vylepseni vylepsitelneho na Slovensku-podla mna ludia ktori pracuju by sa mali mat jednoducho dobre smile-mali by mat moznost dat dietatu vzdelanie podla vlastnych predstav, moznost materialne zabezpecit svoju rodinu bez zliepani z roznych uverov-moznost nasetrit pre svoje deti a pre seba bez toho, aby si nemohli ist pozriet do sveta co ich zaujima-moznost pomoct svojim rodicom v starobe-holt, hoci sme s manzelom vysokoskolsky vzdelani ludia, dokonca aj ovladame co sme sa naucili a vyuzitelne to pre prax je, zrejme bude dopriate tesit sa z deti len jednemu (tzn. len jeden bude z prace doma uz o piatej), lebo druhy musi makat na hypoteku, uver, vzdelanie, dovolenky….zmiznime cim skor

Pridaj komentár