Ešte 13 dní do Vianoc
Pečenie spolu s deťmi nie je jednoduché, ale deti ho milujú. Tak kvôli nim sa prenesme cez tie hory múky na zemi, rozsypaný cukor v trúbe a presolené tyčinky a nezabudnime na to najdôležitejšie -na Lásku.
Možno to poznáte:
Keď máte toho roku silu aj na trochu iný model, môžete vyskúšať napr.
Čertove rezy
Doba marinovania: cez noc
Doba prípravy: 30 minút
Doba pečenia: asi 12 minút
Prísady:
Na náplň:
- 400 g sušených sliviek
- 250 ml ovocného čaju
- 1 zarovnaná KL mletej škorice
- na špičku noža mletých klinčekov
- 2 balíčky Tortového želé číreho Dr. Oedker
- 250 ml vody
- 4 zarovnané PL cukru
- 1 KL Citrónovej arómy Dr. Oedker
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1 KL kypriaceho prášku do pečiva
- 80 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 vajce
- 150 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na ozdobenie:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 1 balíček škoricového cukru
- 2 zarovnané PL práškového cukru
- 1 balíček Smeta-fixu Dr. Oedker
- 2 zarovnané PL brusnicovej marmelády
Ešte potrebujeme
- plech na pečenie
- váľok
Príprava:
1. Na prípravu náplne nakrájame slivky, dobre premiešame s ovocným čajom a korením a v uzavretej nádobe necháme marinovať cez noc.
2. Na prípravu cesta zmiešame múku s kypriacim práškom a preosejeme do misy. Postupne pridáme cukor, vanilínový cukor, vajce, maslo alebo margarín a ručne spracujeme cesto. Uložíme ho na 20 minút do chladničky.
3. Cesto vyvaľkáme do tvaru a veľkosti plechu a položíme ho na vymastený a vysypaný plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: 3 stupeň
Doba pečenia: asi 12 minút
4. Ešte teplý korpus priečne rozkrojíme na dve polovice.
5. Na náplň pripravíme tortové želé s ovocným čajom, vodou, cukrom a arómou podľa návodu na obale. Pridáme marinované slivky a ešte raz prevaríme. Odložíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Keď náplň začne tuhnúť, nanesieme ju na jeden plát korpusu a zakryjeme druhým plátom. Zaťažíme doskou a na 1 hodinu uložíme do chladničky.
6. Na ozdobenie ušľaháme smotanu na šľahanie so škoricovým a práškovým cukrom a smeta-fixom dotuha a nanesieme na povrch rezov. Dozdobíme pomocou lyžičky marmeládou a uložíme do chladničky. Pred podávaním nakrájame na rezy.
Foto: Dr. Oetker, autorka
Váš komentár Skusim nieco z tychto dobrych napadov upiect