11. december – Predvianočný zhon a koláčiky

Zuzka a MikSa/redakcia 1

Ešte 13 dní do Vianoc

Pečenie spolu s deťmi nie je jednoduché, ale deti ho milujú. Tak kvôli nim sa prenesme cez tie hory múky na zemi, rozsypaný cukor v trúbe a  presolené tyčinky a nezabudnime na to najdôležitejšie -na Lásku.

Možno to poznáte:

Zapni trúbu. Odprac z linky zapackané poháriky, lego a prázdne obaly od cukríkov. Priprav misu a suroviny. Vylúskaj orechy, odváž múku a cukor. Vyber z múky puzzle. Odožeň deti a opráš z nich múku… Čítajte ďalej… 

Keď máte toho roku silu aj na trochu iný model, môžete vyskúšať napr.

Čertove rezy

Doba marinovania: cez noc
Doba prípravy: 30 minút
Doba pečenia: asi 12 minút

Prísady:

 

Na náplň:

  • 400 g sušených sliviek
  • 250 ml ovocného čaju
  • 1 zarovnaná KL mletej škorice
  • na špičku noža mletých klinčekov
  • 2 balíčky Tortového želé číreho Dr. Oedker
  • 250 ml vody
  • 4 zarovnané PL cukru
  • 1 KL Citrónovej arómy Dr. Oedker

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 KL kypriaceho prášku do pečiva
  • 80 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 vajce
  • 150 g zmäknutého masla alebo margarínu

Na ozdobenie:

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 2 zarovnané PL práškového cukru
  • 1 balíček Smeta-fixu Dr. Oedker
  • 2 zarovnané PL brusnicovej marmelády

Ešte potrebujeme

  • plech na pečenie
  • váľok

Príprava:

1. Na prípravu náplne nakrájame slivky, dobre premiešame s ovocným čajom a korením  a v uzavretej nádobe necháme marinovať cez noc.

2. Na prípravu cesta zmiešame múku s kypriacim práškom a preosejeme do misy. Postupne pridáme cukor, vanilínový cukor, vajce, maslo alebo margarín a ručne spracujeme cesto. Uložíme ho na 20 minút do chladničky.

3. Cesto vyvaľkáme do tvaru a veľkosti plechu a položíme ho na vymastený a vysypaný plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: 3 stupeň

Doba pečenia: asi 12 minút

4. Ešte teplý korpus priečne rozkrojíme na dve polovice.

5. Na náplň pripravíme tortové želé s ovocným čajom, vodou, cukrom a arómou podľa návodu na obale. Pridáme marinované slivky a ešte raz prevaríme. Odložíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Keď náplň začne tuhnúť, nanesieme ju na jeden plát korpusu a zakryjeme druhým plátom. Zaťažíme doskou a na 1 hodinu uložíme do chladničky.

6. Na ozdobenie ušľaháme smotanu na šľahanie  so škoricovým a práškovým cukrom a smeta-fixom dotuha a nanesieme na povrch rezov. Dozdobíme pomocou lyžičky marmeládou a uložíme do chladničky. Pred podávaním nakrájame na rezy.

Foto: Dr. Oetker, autorka

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 3,70 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár