Kravské mlieko áno alebo nie? 2. časť

Mgr. Jaroslava Červeňáková 50
mliecne produkty

Pokračovanie článku autorky “Kravské mlieko áno alebo nie? 1. časť”.

Pozrime sa teraz bližšie na zloženie materského a kravského mlieka a ich rozdielne pôsobenie v tele. Najväčší rozdiel v zložení badáme v obsahu a kvalite bielkovín. Materské mlieko obsahuje celkovo cca 3-krát menej bielkovín a to hlavne vo forme laktalbumínu, ktorý je rozpustný a ľahko stráviteľný /vytvára veľmi jemné vločky, čo zväčšuje ich celkový povrch a ľahšie sa trávi/. Bielkovina kaseín, obsiahnutá v kravskom mlieku 5-násobne viac ako v materskom, je pre ľudský organizmus relatívne nerozpustná /vytvára hrubé vločky/. Často sa v žalúdku zráža a spôsobuje rôzne zažívacie ťažkosti ako napr. hnačky.

Je o nej tiež známe, že podporuje ukladanie cholesterolu v cievach. Materské mlieko ďalej obsahuje o 3-4 krát menej minerálnych látok ako kravské /ktoré následne zbytočne zaťažuje obličky/. To je dôvod prečo tí, ktorí konzumujú kravské mlieko, majú sklon k rýchlejšiemu rastu, vyššej hmotnosti a tažšej štruktúre kostry / dokazujú to aj štúdie porovnávajúce deti dojčené a krmené umelým mliekom/. Zároveň je pomer solí vápnika a fosforu nesprávny, čo zvyšuje nervovo-svalovú dráždivosť a prispieva ku vzniku kŕčov. /Optimálny pomer je 1:1 , u detí a tehotných žien maximálne 1:1,5 , ale živočíšne produkty obsahujú asi 20-krát viac fosforu, čo znižuje využiteľnosť vápnika a nastoľuje nerovnováhu v tele/. Tuk v materskom mlieku je ľahšie stráviteľný. Obsahuje viac kyseliny linolovej a nenasýtených mastných kyselín, čo podmieňuje jeho lepšiu využiteľnosť. Kravský mliečny tuk patrí k najviac sklerotizujúcim tukom /podporuje kornatenie tepien/. Materské mlieko obsahuje až 6-krát viac vitamínu C ako kravské a tiež o 1/3 viac mliečneho cukru, čo mu dáva sladkastú príchuť. Obsah železa je v ňom nižší ako v kravskom mlieku, ale je podstatne lepšie využiteľné /v MM je 49% využiteľnosť, v kravskom 10% a v umelých mliekach len 4%./ Pitím materského mlieka sa v tele zachováva zásadité prostredie. Kravské mlieko je naproti tomu kyslejšie, narúša vnútornú rovnováhu a telo sa bráni vylučovaním minerálnych látok z kostí a kĺbov – predovšetkým vápnika , aby pôsobil ako faktor udržujúci zásaditú kvalitu krvi. Pitím kravského mlieka telo v konečnom dôsledku nie je obohacované o vápnik, ale práve naopak oň ochudobnené. A to platí pre deti i dospelých. /Minimálne 2 % zloženia materského mlieka ešte stále nepoznáme – ide zväčša o neurohormóny, účinkom ktorých majú napr. dojčené deti vyššie IQ./ 

Ďalšie dopady užívania kravského mlieka: Mliečna bielkovina môže prechádzať do krvi a je následne zdrojom alergií, ktorými trpí v súčastnej dobe asi 5- 10% ľudí. Zpôsobuje taktiež vytváranie hlienu, čím sa podieľa na zahlienení dutín a dýchacieho traktu a udržuje zápaly slizníc. /Dnes už mnohí lekári, v čase nádchy, zápalu priedušiek a pod., radia nekonzumovať mliečne výrobky, aby nedochádzalo k zbytočnému zhoršeniu stavu/. Veľmi nevhodná je kombinácia mlieka a bielej múky /klasické raňajky mnohých detí – kakao a biele pečivo/, kedy sa v črevách vytvárajú drobné guličky múky obalenej hlienom. Tie potom zhoršujú činnosť čriev a po prechode do krvi, aj iných orgánov. Príliš veľké množstvo kazeínu v kravskom mlieku zasa spôsobuje tvrdnutie kĺbov a ciev. 

Samostatnou kapitolou je osteoporóza a jej prevencia a liečba pitím mlieka /ako zdroja vápnika/. Práve ona býva častým argumentom kampaní za pitie kravského mlieka. Bohužiaľ pravda je iná. Problém totiž nespočíva v nedostatku vápnika v strave. Z lekárskych pozorovaní vyplýva, že podávanie samotného vápnika nemá žiaden terapeutický účinok na liečbu tejto choroby. Pri zvýšenom podávaní vápnika je potrebné upraviť aj príjem horčíka a iných minerálov potrebných pre stavbu kostí /Cu, Zn, Mn/. Nesmierny význam pri vstrebávaní a využívaní vápnika ďalej zohráva vitamín D /ktorý vzniká pôsobením UV- lúčov v koži/ a tiež správny pomer fosforu ku vápniku /ten v kravskom mlieku nie je/. Navyše pitím takéhoto mlieka prijímame veľké množstvo bielkovín, ich metabolizmom vznikajú v tele ďalšie látky, ktoré zakysľujú vnútorné prostredie /telo vyplavuje vápnik na jeho neutralizáciu/ a zároveň časť bielkovín sa premieňa na ureu, čo je toxín so silnými močopudnými účinkami. Následne odchádzajúce veľké množstvo moču so sebou strháva vápnik a iné minerály. A tak v konečnom dôsledku kravské mlieko odplavuje vápnik, ktorý už bol v tele uložený a samé nie je schopné mnoho vápniku dodať, pretože svojim nesprávnym zložením zťažuje jeho vstrebateľnosť /už len samotné veľké množstvo kazeínu zhoršuje vstrebateľnosť vápnika/. Z tohoto pohľadu mlieko nemôže byť prevenciou ani liečbou osteoporózy. Navyše dôležitejšia – než samotný obsah minerálov, vitamínov, bielkovín atď. – je ich využiteľnosť pre organizmus. Hovorí sa tomu biologická dostupnosť. Zloženie kravského mlieka je práve také, že jeho dostupnosť je pre ľudský organizmus veľmi nízka /je preto irevelantné propagovať napr. jeho vysoký obsah vápnika/.

Mnohé deti i dospelí, prirodzene odmietajú jesť mliečne výrobky a najmä piť kravské mlieko, lebo im to nechutí a „leží im to zrazené v žalúdku“. Preto sú potrebné masívne presviečacie kampane a neustála inovácia výrobkov napr. ochucovaním rozličnými sladkými príchuťami, čo ich hodnotu ešte viac znižuje. Treba podotknúť, že materské mlieko je oveľa chutnejšie ako kravské – má jemnú smotanovo-sladkú chuť. Je až zarážajúce ku akým reklamným trikom sa výrobcovia neraz uchyľujú a presviedčajú zákazníkov o trvanlivom zdraví z trvanlivého mlieka; o imunite z mliečneho nápoja; o mliečnej ceste ku zdraviu; o 0% jogurtoch na raňajky, po ktorých budeme všetci štíhli ako modelky; o tom, že netreba meniť hektický životný štýl, stačí si dať denne jogurt a tráviace problémy sú preč; alebo hoci o pôžitkoch z raja; o jahodách, čo sa túžia kúpať v jogurte; či čokoládových tyčinkách obsahujúcich plný pohár mlieka…… O niektorých propagovaných vlastnostiach by sme snáď mohli polemizovať v prípade, že by sa jednalo o čisté, neupravované, neochucované a nekonzervované produkty. V skutočnosti kým sa dostanú na náš stôl, sú z nich už len biele masy plné mŕtvych tiel mikroorganizmov /napr. pasterizácia zničí 99,5% živých baktérii, sterilizácia pri ultra vysokých teplotách zničí 100% týchto baktérií/. Ďalej sa do nich pridávajú množstvá farbív, E-čiek, konzervačných látok, želatín, aromatických látok, cukru, dusíka /šľahané peny/ atď. Všetky obsiahnuté látky samozrejme spĺňajú potravinárske normy, lenže tých noriem je už na nás v dnešnej dobe trochu priveľa. /Norma – hranica, pod ktorou sa napr. na ľudskom organizme neprejavia negatívne účinky obsiahnutej látky. T.j. nehovorí apriori o neškodnosti, ale o prípustnosti pri neprekročení stanovenej hranice množstva látky/. Netreba ďalej zabúdať, že tak ako zloženie materského mlieka je z časti obrazom stravy a zdravotného stavu matky, tak aj kravské mlieko je obrazom takého stavu kravy. Dnešné zvieratá vo veľkochovoch sú kŕmené neprirodzenou umelou stravou – zmeskami – a častokrát sú preventívne preliečované antibiotikami či inými liekmi. To všetko sa dostáva do mlieka. /Prítomnosť antibiotík v mlieku a mäse, a ich následná konzumácia, sú jednou z príčin rezistencie bakteriálnych nákaz u človeka na celú radu antibiotík/. 

Hovorí sa, že kto hľadá nájde. A naozaj aj dnes sa už objavujú odlišné názory niektorých lekárov, ktorí nepodporujú pitie mlieka alebo aspoň nie vo väčšinou propagovanom množstve. Svoje výhrady uviedli vo svojich knihách napr. Mudr. Jozef Jonáš- lekár zaoberajúci sa prírodným liečiteľstvom ázijských a európskych národov a zakladateľ Inštitútu celostnej medicíny v Prahe, Mudr. Igor Bukovský- vedecký pracovník na Fyziologickom ústave Lekárskej fakulty UK v Bratislave a propagátor vegetariánskej stravy alebo Michio Kushi- zakladateľ a prezident spoločnosti East West Foundation a Kushi-ho Institutov zameraných na sústredené štúdium makrobiotiky, orientálnej medicíny a prírodného liečiteľstva. Ich názory však nie sú podporované širokou mediálnou kampaňou, lebo v pozadí nestojí žiaden mliekarenský ani iný priemysel, ktorý by na nich bohatol. 

Myslím, že v dnešnej dobe sa málokto zamýšľa nad spôsobom ako sa kravské mlieko získava. Dívame sa naňho ako na produkt vo fľaši alebo krabici a tak sa nám zdá všetko čisté a v poriadku. Neuvedomujeme si, že na to, aby krava mala mlieko je potrebné ju priviesť do stavu brezivosti. Častokrát sa to deje surovým spôsobom /ekvivalentným znásilneniu/, veľmi vzdialenému prirodzenému páreniu. Narodené teliatko sa necháva pri matke-krave len krátku- najnutnejšiu dobu, kým nie je schopné prežiť bez mlieka a kým nedokáže prijímať aj inú potravu. Potom je násilne od matky-kravy odvlečené /zvieratá takisto ako my poznajú materinský cit/ a tá je následne dojená. Tak si pochutnávame na mlieku, ktoré malo patriť niekomu inému… 

Ak Vás tieto riadky nepresvedčili o tom, že pitie kravského /a iného než materského/ mlieka nie je prirodzené, že nie je nevyhnutné pre Vaše zdravie i zdravie Vašich detí, že často-krát môže byť priam zdraviu škodlivé – skúste si na konzumáciu vyberať aspoň neochutené zakysané mliečne výrobky, ktoré sú ľahšie stráviteľné /mliečny cukor laktóza je v nich štiepený/. Apropó – Číňania po tisícročia dokazovali, že i bez mlieka sa dá príjemne a zdravo stráviť život. 🙂 

Zdroje informácií napr.:

 

  • Mudr. I. Bukovský /Hľadá sa zdravý človek, Miniencyklopédia prírodnej liečby/
  • Mudr. J. Jonáš /Křížovka života/
  • Michio Kushi /Přírodní léčení makrobiotikou/
  • Jiří Cvingroš /Sám sobě doktorem/
  • časopis Dieťa 4/2000 /Prečo nie kravské mlieko ? prof. Mudr. S. Dluholucký Csc./br>
  • Zdravoveda /vydavateľstvo Osveta 1989/…..

 

Poznámka redakcie:

S niektorými vysloveným názormi v tomto článku sa redakcia nestotožňuje, ale považujeme ho za veľmi podnetný k Vašej diskusii.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (34 hlasov, priemerne: 3,90 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Keď mlieko a mliečne výrobky sú nezdravé, tak čo jedli naši predkovia tisíce rokov. Chovali ovce, kozy a kravy, zajace a hydinu a jedli mlieko, maslo, syry, brindzu vajcia a mäso s chlebom. Okrem toho ešte hrach a fazulu. Chleba bolo málo, lebo orali koňom a mlátili ručne. Zveri, rýb a ovocia bolo viacej, lebo neboli choroby a priemysel ako sú dnes. Na dedine mal každý kravu alebo aspoň kozu, keď sa mlieko skyslelo pili ho kyslé, alebo robili tvaroh a syr. Konzervovali nanajvýš studeným údením. Problém dnešného mlieka je kvalita, veľkochov a pasterizácia.

    Ak chcete byť zdravý, pite nepasterizované mlieko z vašej ovce, kozy alebo kravy ktorá bude zdravá, lebo na to dohliadnete a dožijete sa 100 rokov. Čo myslíte prečo Adamoviča vyliečilo z rakoviny ešte teplé nadojené kozie mlieko(ktorú choval na balkone-to je ale extrém), a nepasterizovaná bryndza lieči skornatené cievy a upravuje tlak a zdravie a má oveľa viac probiotických baktérií ako najdrahšie pirule?

    A pokiaľ ide o prirodzenosť stravy, ani rezne a krumple a kukurica z Ameriky či ryža z číny nie sú prirodzená strava.

    Dnes keď sú potraviny nekvalitné a poškodené, treba to dopľňať veľkým podielom zeleniny a ovocím a inými surovými potravinami ako napr. mak a ľan, orechy, tekvicové semiačka…

  2. takže piť mlieko niekoho iného, v tomto prípade chúďatko kravičky, je obyčajné okrádenie teliatka, ale keď jete mäso jeho mamičky – kravičky, tak to je potom čo????tak sa poďme zaoberať aj otázkou, čo znamená, že sa nosia kožáky z ich vlastnej kože???prečo sa vyrábajú mydlá z ich kostí….to už nikomu nevadí? stavím sa s vami, že aj pani doktorka má doma kožené kreslá, kožáky, mydlá…a to jej už nie je proti srsti? ak máme dávať piť dieťaťu len materské mlieko, tak potom nech v dospelosti je len ľudské mäso!!! lebo keď bude jesť hovädzie, baranie, bravčové, kuracie, tak bude mať postavu, povahu, IQ, kravy, barana, prasaťa, sliepky….som zvedavá, čo konzumuje pani doktorka???!!!

  3. Aj pod tento clanok napisem len tolko, BRAVO za odvahu kracat proti tupemu prudu! Pani doktorka ma u mna obrovsky obdiv. A ma uplnu pravdu zwinker

  4. Včera som zrovna pozerala prednášku od chlapika menom Gary Yourofsky a tiez sa venoval mlieku a jeho produktom, jatkam a pod. Mozno trocha porpagoval veganstvo, ale to tymto nechcem povedat.

    Nikdy som nejila kravske mlieko, prtz mi nechuti, od vtedy co pijem kavu, davam si do nej aj mlieko, inak by som ju nevypila. A skutocne si nemyslim, ze kravske mlieko potrebujem. Praveze vobec nie, existuje milion inych alternativ, zdravsich a prirodzenejsich pre cloveka. Ved clovek, ako jedeny cicavec na svete pije mlieko ineho druhu v dospelosti. A to nehovorim, ze krava musi skutocne byt stale nasilne odplodnovana, aby tvorila mlieko. A ked nie je dobra na mlieko, tak ide na jatky….tomu ja hovorim absurdny biznis. Sad

  5. Autorka zije v svojom svete iluzii a povykradala clanky rovnakych iluzionistov a aj par ozajstnych statistik ktore vsak neodborne a ucelovo podala. Je to velmi zly a zavadzajuci clanok.

     

    Pravda je ze nic nieje lepsie pre dieta ako materske mlieko. A to je vsetko.. Vyrokmi ze mliekom sa prenasaju dusevne vlastnosti krav a deti su tupejsie, autorka preukazala len vlastnu tupost a myslienkovu obmedzenost. A viem ze nad tym co jej adresujem len mavne rukou, odsudi mna a bude dalej fungovat v tej svojej predstave.. a jej podobni spravia to iste. A vraj Mgr Sad , tak to je naozaj smutne.

     

    Je mi luto faktu, ze v dnesnej dobe pretlaku informacii sa velmi vela ludi uchyluje k budovaniu svojich svetonazorov na zaklade surfovania a citania clankov labilnych fantazmagorikov.

     

    Einstein mal so svojim vyrokom o nekonecnosti vesmiru pravdu a ja sa kazdy den nestacim divit comu vsetkemu su ludia schopni uverit a ostatnych oznacit za slepych. Je to bieda doby..

     

    Aspon ze je na konci ta vkusna poznamka redakcie, inak by som tento server pasoval do skodlivej kategorie pre mamicky.

  6. po precitani tohto clanku mi bolo hned jasne, ze ide o znacny vpliv dr. bukovinskeho. presne tie iste nazory a ideologie.

    vsetky tieto tvrdenia treba dolozit aj faktamy a tie som nikde nenasiel. treba si pozret vyzivove tabulky a obsahy min. latok v zelenine a v kravskom mlieku a hned clovek vie na com je.

    vytknem par veci:

    ATB (antibiotika) v mlieku. existuju ochranne lehoty na ATB a navyse kazda jedna cisterna sa kontroluje na ich pritomnost (rozlisuje sa pozitivny a negativny vysledok).

    pasterizacia zabia bakterie, to ano. ale tie ktore sa davaju do vyrobku za ucelom fortifikacie, alebo kvasenia sa davaju az po tomot kroku

    obsah min. latok v mlieku a v zelenine. staci si ich obsahy porovnat vo vyzivovych tabulkach.

    co sa tyka ziskavania mlieka na farmach. o tom ako pisete usudzujem nemate ani najmensiu sajnu.

    co sa tyka cinanov. treba si uvedomit ich pohlad na hovadzi dobytok ako taky a hlavne v akej miere sa u nich chova (historicky).

     

    celkovo mi cely clanok pride ako totalne hovadenie mlieka bez jasnych a opodstatnenych faktov

  7. Veľmi ma zaujala táto diskusia, aj ked s ak nej vyjadrujem veľmi neskoro, dúfam, že si ju niekto prečíta.

    Myslím si že autorka má správny názor na mlieko ako potravinu, no zabúda na pár vecí. po prvé: Každý národ má svoje tradície, ktoré si vytvoril podľa toho v akom prostredí žije.

    Po druhé: Ide o tie slávne štatistiky, ktoré robia ľudia-tvory omylné, to znamená že nemusia byť správne.

    Po tretie: aj vegetariáni a ľudia zdravo žijúci zomierajú na civilizačné choroby- je to proste v tom, že nemáme čistý vzduch, vodu, pôdu, ale len hektický spôsob života a stres.

    Na základe tohto som dospela k názoru, že treba toho zmeniť oveľa viac, nielen prestať piť mlieko.

    Jarka na jednej strane píšeš, že teliatka sú násilne odobraté od matky a my pijeme mlieko niekoho iného (s čím súhlasím) a na druhej strane si napísala že MY ľUDIA MÁME AJ NIEČO, ČO ZVIERATÁ NEMAJÚ – DUCHA A SLOBODU VOLE. Veľmi by ma zaújmalo odkiaľ si na to prišla, z nejakej štatistiky?

  8. Takze odborne clanky pisuce o potrebe dietata-starsieho kojenca a batolata pit 500 ml mlieka denne su mylne? Mam 11 mesacne dieta, kojim, ale mlieka mam uz malo. Povazovala som za potrebne doplnit doporucene mnozstvo 500 ml umelym mliekom (Bebou). Bola to chyba?

  9. Dámy, som rada, že sa rozpútala taká super diskusia. Mojej 11mesačnej dcére nedávam kravské mlieko a ani nebudem dávať. Jarkine poznatky môžem len povrdiť. Na svete je už viac generácií detí, ktoré nepili mlieko a sú úplne zdravé. Mlieko ak už mama nekojí alebo nemôže sa dá nahradiť obilným mliekom. Pravdaže treba celú stravu vyvážiť a nielen nepiť mlieko. Na to treba dať veľký pozor! Viac info o týchto produktoch a receptoch môžete získať v BA u Petra Planietu – distribútora zdravých potravín, ktorý organizuje aj kurzy a má predajnu zdravej výživy na Karpatskej 15. Na pravidelných stretnutia si vymiename info a recepty a sú tam aj kurzy zdravého varenia. Takže si tam zájdite alebo pozrite http://www.planetafood.sk a všetky otázky budú zodpovedané. Je to ťažšia cesta a aj mna mnohí odsudzujú, ale zdravie našich detí za to stojí. Netreba sa toho báť a postupne sa treba učiť a rozmýšľať o veciach – ak kupujete mlieko po tých všetkých úpravách v krabiciach, myslíte si, že sa to ešte stále dá nazvať mliekom?

  10. Danke – nevidim dovod upinat sa na jedinu potravinu ako na dokonaly zdroj vapnika, ci cohokolvek ineho. V clanku su uvedene ine skvele zdroje vapnika, ktore niekolkokrat prevysuju hodnoty kravskeho mlieka. vela zdaru 😉 Napr. aj taky syr tofu. Mimochodom to, ze je syn nizsieho vrastu, nehovori o malom mnozstve vapnika v strave 😉

  11. Jana z MT – nebudem velmi rozoberat tuto temu – vid. vyssie- ale zopar argumentov : rastliny citia a dokazu reagovat na nas. Ale je tu rozdiel medzi citenim /a zabijanim/ rastlin a zvierat. Zvierata maju zlozitejsiu nervovu sustavu a ich utrpenie je tym vecsie. Su schopne istych myslienkovych pochodov a keby sme ich nezabili, zili by pravdepodobne este par dalsich dlhych rokov. Naproti tomu rastliny su casto jednorocne a ich zivot by sa pravdepodobne aj tak skoncil v danny rok zhnitim. Mame vsak moznost jest napr. plody, cim nesposobime nikomu bolest a utrpenie.

    Co sa tyka otazky zivenia psa alebo macky – su to masozravce a tak musia jest maso. Prenasat cierne svedomie na nas v tomto pripade je divne, lebo masozravce a zvierata vobec nemaju moznost volby a tak nemozu niest zodpovednost za svoje spravanie. Tiez je tazko ju potom “prenasat” na cloveka . Je vsak rozdiel chodit kupovat maso pre domaceho milacika, ktory inak nemoze zit a pe cloveka, ktoremu to nie je urcene a skodi mu to. Ale to patri fakt do inej diskusie – nabuduce 😉

  12. Jana – chapem ta, suhlasim, ale asi nam to v tejto diskusii neprejde ;-))) Nechajme to radsej na temu maso a to si urcite zadiskutujeme 😉

  13. Trosku som sa odmlcala, ale bola som mimo bydlisko a uz som ani neocakavala, ze diskusia bude prebiehat, co ma milo prekvapilo 😉

    Jozef – nebudem vam brat vasu vieru v kravske mlieko, ale vas zaver je zvlastny : dcerke zistili alergiu na kravske mlieko, ma problemy so slabou sennou nadchou a reakcie na prach ako aj vy a napriek tomu ste dosli k zaveru, ze vam vsetkym mlieko robi dobre…. No neviem, ci som to spravne pochopila. 😉 Mlieko je najsilnejsi alergen a byva podpisany pod dalsie alergie na ine latky. Po vynechani mlieka sa stav moze upravit. Pisete ze med, bylinkove caje atd. su potrebne ziviny, ale o tom nikto nepochybuje – ide len o to, ze pretazeny organizmus reaguje neprimerane na nich, t.j. musia sa zo stravy vylucit. A organizmus moze byt pretazeny napr. alergenom mliekom.

  14. Mám 5-ročného syna, ktorý od jedného roka odmieta mlieko a mliečne výrobky. Z mlieka ho napína na zvracanie, máva aj hnačky. Kojila som ho žiaľ len 1 mesiac, pretože mal vážnejšie zdravotné problémy a lekári uznali za vhodné, aby bol odstavený od dojčenia a pil Nutrilon Soja. Neskôr keď som už nemohla kojiť, pili sme mlieko BEBA. Dnes má syn oslabenú imunitu a samozrejme, že aj ja sa to snažím riešiť kúpou jogurtou s bifidus essensis. Synovi to veľmi nechutí, ale snažím sa mu nanútiť aspoň trošku. Viem, že robím chybu, že deťom netreba vnucovať jedlo. Je aj nižšieho vzrastu, preto by som mu chcela zabezpečiť dostatok vápnika – tiež som si myslela, že je hlavne v mlieku a v mliečnych výrobkoch. Obsahuje sójové mlieko dostatok vápnika potrebného na zdravý vývoj dieťaťa? Čo by ste mi doporučila?

  15. Jani, nehnevaj sa na mna, ale toto je moc, dokonala “vegetarianska inkvizicia”. ;o) A co chudera zelenina? Vies o tom, ze aj rastliny citia, ked im ublizuju? Ty si otrhas salatove listky a pritom to ten salat boli!!! Myslim to 100% vazne, videla som o tom dokumentarny film (robili pokus s izbovymi rastlinami – jeden clovek sa o rastliny staral a druhy o ne zahasinal cigaretu, trhal im listky a vyhonky. Po case sa rastliny triasli uz hned, ked do miestnosti vstupil ten druhy…). Tak radsej by sme nemali nic jest alebo ako?

    Vies, ja ti tvoj nazor neberiem, ale ak mam byt uprimna, velmi by mi vadilo, keby sa niekto dival na moje deti, ako jedia rezen a bolo mu/jej z toho zle a keby o tom takto vypisoval na Internete. Skusila som vegetariansku kuchynu, mala som obdobie, ked som maso vobec nejedla, ale taketo potreby vyjadrovania sa o masitej strave som nemala…
    Mimochodom, nemas psa? Ak nemas, skus si predstavit, ze by si ho mala. Alebo macku. Co by si im dala jest? Pohanku? Pseno? Salat z pupavy? Asi maso z nejakej nevinnej bytosti, ze? Prepac, aj ja zachadzam do krajnosti. Je to vsak preto, ze prezentaciou svojho osobneho nazoru, si sa dotkla inych tiez zivych bytosti… ;o(
    ps: bytosti sa pisu s “y”.

  16. Jozef,

    a čo ste urobili s teliatkom? Odkiaľ si berieme právo rozhodovať o osude iných živých bitostí? Niečo, čo získavame smrťou niekoho alebo niečoho nemôže byť dobré ani prirodzené. Aj v detských knižkach sú idylické obrázky samice s mláďatami. A na ďalšom obrázku už človek dojí kravu alebo kozu. A to čo bolo medzitým tam prečo nie je? Keby to bolo OK, tak to tiež ukážeme našim deťom, či nie? Som rada, že sa tu objavil tento článok a že som dostala informácie, o ktorých som nevedela. Že ma to prinútilo hľadať ďalšie informácie. Teraz keď som v školskej jedálni a vidím ako sa deti nič netušiac napchávajú rezňami, je mi z toho zle. Keď idem po ulici a uvidím nápis: Grilované prasiatko. Veď je to nechutné. A čo keby tam bol grilovaný človek alebo by sme si najali nejakú ženu, pretým jej odňali mláďa a dojili ju. Prepáčte, že už zachádzam do krajností. Ale prečo sa nad týmto pohoršujeme a pitie iného mlieka alebo pojedanie masa zvierat je úplne prirodzené a normálne?

  17. Máme 4 deti a menželka pokiaľ mohla všetky kojila. Vždy to bolo cca 1/2 roka. Potom sme dávali deťom buď Sunar alebo kravské mlieko. Neskôr sme sa presťahovali na dedinu a odvtedy naše deti pijú výlučne kravské mlieko. Denne naša 6-členná rodina skonzumuje cca 4 litre mlieka a vôbec si nemyslím žeby to bolo niekomu naškodu. Som samozrejme len laik, čo sa týka zdravej výživy. Pred 5-6 rokmi bolo naša najstaršia dcéra na akomsi vyšetrení v nemocnici. Nič moc jej nezistili, ale oznámili nám, že pri vyšetreniach jej zistili alergiu na kravské mlieko. My sme nikdy predtým ani potom nezaznamenali žiadne reakcie na mlieko, dcéra ho má dodnes veľmi rada. Dcéra začala piť sójové “mlieko” vyrobené v USA. Začali sme chodiť na alergológiu. Po nejakých vyšetreniach nám alergologička oznámila, že sa odborníci medzi sebou prú, či vysoký výsledok nejakého testu hovorí o alergii alebo o veľmi dobrej reakcii na kravské mlieko. Nariadila vrátiť sa ku kravskému mlieku. Ďalej sme však chodili na alergológiu a dcére zakázali jesť med, piť bylinkové čaje,… Podľa mňa pre ľudský organizmus samé potrebné veci, a tak sme prestali chodiť na alergológiu a zdá sa, že dcéra sa má lepšie ako predtým. Keď sa práši, tak si kýchne, keď je vo vzduchu toľko peľu, ako tento rok, tak jej trochu tečie sopeľ, ako aj mne.

     

    Myslím si, že mlieko rozhodne patrí do zdravej výživy. Mne to potrvrdzujú skúsenosti z mojej rodiny a okolia, v ktorom žijem. Takže dnes zase pôjdeme s našim 5-litrovým červeným kýblikom “podojiť “.

  18. Mila Agatka – dakujem za dlhy a perfektny prispevok 😉 V podstate s tebou suhlasim vo vsetkom – iba na jednom trvam viac a to, ze samotne zlozenie MM ma samo o sebe vplyv na IQ a sikovnost deti / vid. jeden z poslednych Nikoletinych prispevkov, v prvej casti clanku, o studiach na tuto temu a o vylucovani sprievodnych faktorov, ktore samozrejme tiez vplyvaju na IQ/. Ja si tiez myslim, ze napr. na veceru ci ranajky je mozne jest ovocie a zeleninu a neni nutne denne jedavat kase. Co sa tyka toho ako maly hlada a tuli sa k prsniku – tak to bude urcite este dlho 😉 Ja mam 3.5 rocneho synceka, dojcila som ho cca 18 mesiacov /tiez sa sam odstavil/ a dodnes mi chodi pod tricko sa mojkat k prsnikom a pyta sa na mliecko /a tesi sa ako bude pit ked budeme mat niekedy druhe babo/, najma ak je unaveny ci je nejaka vypata situacia…. 😉 Aj ine mamicky z mojho okolia co dlhsie dojcili maju rovnake skusennosti 😉 Nase prsnicky su nielen zdrojom jedla ale aj miestom uzasnych zazitkov a rozkosi nasich deticiek, miestom pohody, lasky a bezpecia 🙂 a tak sa k nim utiekaju stale 😉 /Kam sa asi mozu utiekat deti na umelej vyzive – k flaske ci dudliku ? Zas nechcem vyzerat ako, ze som proti vsetkym mamickam, ktore nedojcili … Ale ruku na srdce, kolke z nich sa tulili spolu so svojimi detmi pri piti z flasky pri kazdom jedeni ? Kolko krat proste dieta posadili do sedacky, kociara a strcili mu flasu do pusy ? Kolko krat sa mamina rozprava s inymi a bezducho pridrziava flasu svojmu babetku ?……./

  19. chcela by som sa vyjadrit sa k obidvom castiam clanku. treba sa tu rozpravat o MM mlieku, umelom mlieku a o kravskom mlieku, lebo pochybujem, ze mamicky, ktore nedojcia davaju hned od narodenia kravske mlieko. nemyslim si, ze zlozenie mlieka ma nejaky vplv na tupost/netupost deti. skor by som povedala, ze deti ktore su dojcene rozvyjaju svoje zmysly viac, lebo ich od narodenia dennodenne puzivaju pri piti MM mlieka, myslim tym napr. cuch, sluch, hmat. nedojcene deti, maju tieto zmysly otupene, pri piti z flase. pri dojceni sa vytvara jedinecny vztah medzi matkou a dietatom, a urcite ak mamicka dojci co najdlhsie, vztah sa prehlbuje a upevnuje, a toto vsetko sa odrazi v zivote dietata, niekedy skor, niekedy neskor – vtedy ked pojde do skolky, skoly, ked bude potrebovat vyriesit nejaku vaznu situaciu v dospelosti, bude to vediet zvladnut lepsie ako dieta, ktore nemalo moznost byt dojcene. myslim si, ze dojcene deti budu mat “lahsi zivot”, ako nedojcene. v prvej casti niektore mamicky pisali, ktore nedojcili, ze nevidia na svojich detoch, ze by boli nejako “zabrzdene” vo vyvoji, ale tu sa neda porovnavnat, kto si kedy sadol, obratil sa, zacal chodit, atd, toto su skor dedicne zalezitosti, nema pri tom pitie MM mlieka a umeleho mlieka nijaky vplyv. dalej si myslim, ze vela mamiciek, ktore nedojcia, nedavaju kravske mlieko napr. po dovrseni jednoho roku. vela pediatrov odporuca, ak nedojcite, cisto umelu mliecnu stravu, do ukonceneho siesteho mesiaca. zas na druhej strane, dojcene deti sa mozu skor dostat ku kravskemu mlieku, ako deti na umelom mlieku, a to tym, ak mamicka pravidelne vo vacsom mnozstve (napr. viac ako 500ml) pije kravske mieko. a taktiez je velmi dolezite, ako sa mamicka stravovala uz pocas tehotenstva. napriklad tiez nie som zastancom mlieka, ale na zaciatku tehotenstva som pila zakysane mlieka, acidofilne mlieka, asi v polovicke tehotenstva mi zacalo z nich byt zle (crevne problemy), prestala som mlieko uplne pit, po porode asi prvy mesiac, som dostala chut na acidko, ale opat mi bolo z neho zle, tak odvtedy mlieko nepijem. jednoducho babetko, este v brusko vyjadrilo svoj nazor na mlieko. teraz ma syn 18 mesiacov, bol dojceny 16 mesiacov, bohuzial sam sa odstavil, a musim povedat, ze este mesiac si pytal prsnik, ale len tak na ukludnenie, teraz dva mesiace po odstaveni ho to tiez obcas chyti, ale iba skontroluje ci tam je a stiahne mi tricko. od 16 mesiaca nedavam pri zaspavani ziadne mlieko, dame si caj alebo mineralku. nikdy som nerobila instatne kase, alebo kase s kravskym mliekom, davam prednost cerstvemu ovociu alebo dusenej zelenine, kludne aj na veceru. ved nie je to ziadne pravidlo konzumovat mliecne kase. jedine co mliecne syn jedava, je probio jogurt, jeden denne. nemava z neho ziadne zdravotne problemy. este sa vyjadrim k alergiam, neprejavia sa hned, ale postupne, niekedy az v dospelosti. to je pripad nasej rodiny, u mna sa prejavila v 18tich (pelova alergia) u sestry v 30tke (alergia na macky) u mamy okolo 40tky (pelova alergia) a uz aj otec sa stazoval na kychanie pri styku s nejakou izbovou kvetinou. takze kludne to moze byt “reakcia” na pitie kravskeho mlieka v rannom detstve, lebo taktiez sme boli dojcene len par tyzdnov. uvidime o “par rokov” ako na tom bude moj syn, potom napisem…

  20. Nehadam sa, mozno mas naozaj pravdu. Len konstatujem, ze som sa s tym este nestretla ;o) ale pravda to moze byt ;o)

  21. Jarka, priznam sa, ze netusim, kde by sa ta informacia dala overit. Je to skor moja dovera v prof. Ebringera (inac clena Britskej kralovskej vedeckej spolocnosti), kapacity v oblasti mikrobiologie, ktory nam prednasal na vyske. Jeho chvalu acidofilnych mliek si pamatam dodnes (je zvlastne, ake vlastne kusove informacie zo skoly nam po rokoch ostavaju v hlave :-).

  22. Buckwheat!!!!!!!!! To poznam!!!! Dakujem pekne, tak to si skusim kupit a uvidime, ako dopahneme! O pohanke som pocula a pamatam sa na knizky, kde sa varila pohanka-rozpravkove knizky. Toto je problem tu, clovek pozabuda na tieto veci, ked mu to nie je pripominane.

  23. Este k mukam: ja som nedavno kupila susenu jablcnu dren. Pridavam ju namiesto casti muky do kolacov. Je to dobre, doma si to este nikto nevsimol. A ak nahodou drzite dietu, vyskusajte. Menej muky, menej kalorii… Tusim som to kupila v Bille. A k mlieku: docitala som sa, ze pre zlepsenie stavu ludi postihnutych autizmom sa ukazuje ako vynikajuci prostriedok dieta s vylucenim mlieka a lepku.

  24. Lucii – Lucka ja som pisala v prvej casti o tom, co obsahuje ekvivalentne latky ako mlieko /a v lepsej forme/ – je to v 4.odstavci. Co sa tyka chutovej nahrady, ci nahrady vo vareni – no ja uzivam sojove mlieko. je pravda, ze si nanho treba zvyknut /ale uvedomme si kolko sme ochotny energie venovat napr. nauceniu dietata pit kravske mlieko ked ho napr. odmieta/. Mne spociatku nechutilo – robili sme pudingy- ale mojmu Kubkovi ano. Ale skusala som slabsie riedenie a zvykla som si. a teraz uz pouzivam hodne huste 😉 V jedlach ho uz nectim vobec a aj navstevy neprotestuju ked im ho podam napr. v pudingu ci polievkach, kolacoch. Ako kakao ho nepijem a ml. kase nejeme. Co sa tyka inych ml. vyrobkov – tak tam naozaj neviem. Tvaroh, syry, bryndzu, smotanu…..toto chutovo neviem nahradit, a tiez by som rada vediet.;-) Snad pouzitim napr. tofu syra v istych pripadoch, ale neda sa vzdy. Ja sa snazim take jedla varit len obcas ale celkom rada prijmem nejake inovacne napady od vas 😉 Co sa tyka bloku zdravej vyzivy – plne suhlasim. Bolo by to fajn. Co sa tyka radikalnych zmien – naozaj sa nemaju robit ziadne radiklane zmeny v stravovani /iba ak to vyzaduje velmi sa zhorujuci zdravotny stav/, ak to ma byt prinosom. Telo i “dusicka” su potom vystresovane a clovek z toho nema vobec nic /ani po fyzickej stranke, lebo telo si este nevie vybrat to spravne , ani po psychickej ked sme znechuteni a stale nam chyba stara strava/. Vsetko postupne a pomaly ;o)))

  25. Constancii – dakujem za tvoje skusennosti. Ja tiez neoblubujem sytene mineralky a ani neviem preco by som si mala pumpovat telo kyslicnikom uhlicitym. Cast z neho vyjde “jednym z koncov tela” ale cast sa vstrebava do tela….brrrr… Ku celozrnnym mukam sa pripajam – davam ich do varenia i do kolacov a nikto sa nestazuje. Je dobre dat napr. cast celozrnnej a cast sojovej muky – ta to odlahci a je velmi vyzivna.

  26. Danke – dakujem za odpoved o pohanke. K Tvojej otazke – neviem ci aj bifidobakterie brania dusicnanom menit sa na nitrozaminy /nikde som sa s tym nestrela/. Viem , ze najsilnejsou ochranou proti tejto premene je vitamin C, podobnu ochranu poskytuje aj vitamin E /rastlinne oleje /, taniny /cajoviny/ alebo fenoly /zelenina, obilniny, klicky/. A tak zelenina moze obsahovat dusicnany ale obsahuje zaroven aj latky proti ich nebezpecnej premene. /Co sa napr. neda povedat o masovych vyrobkoch, kde su dusicnany pridavane na zachovanie farby a pod./ Vyborny clanok k tomu bol v Markize od Mudr. Bukovskeho, ale nieco si o tom mozes precitat aj na internetovych strankach – pozri diskusiu o dusicnanoch. Co sa tyka bifidobakterii, tie sa vytvaraju v nasom creve samy, ak to crevo spravne pracuje. /=Prave vegetariani maju tychto bifi v crevach o hodne viac ako “masozravi”./ Pri chorobnych alebo rekonvalescencnych stavoch, mozno ziskat tieto bakterie napr. z Pangaminu /nie je vhodny pre deti tusim do 3 rokov/. Zakysane ml. vyrobky su samozrejme tou lepsou formou ml. vyrobkov, ale naozaj neviem ci aj oni posobia proti dusicnanom. Mozno mas pravdu….vies to niekde overit ? /samozrejme ma to zaujima 😉 /

  27. Nikolete – ja som nasla v tej knizocke o pohanke, ze “konkretne Gruzinci a niektore narody zapadnej Europy /Anglicania, Nemci, Dani/ nazyvaju pohanku psenica podobna buku za jej podobnost s plodmi buku /Fagus/“.

  28. Dolynke – dakujem, ze aspon niekomu to pride logicke ;o) Mnohi ludia tvrdia prave, ze to vobec nie je logicke 😉

  29. Pre Luciu – ak chceš niečo zmeniť, nie je nutné robiť nejaké drastické zmeny v rodinnom stravovaní, skôr postupne, ale to záleží na členoch rodiny. U nás sa diali veru dosť rýchlo, proste sme sa s manželom jedného dňa rozhodli a bolo. Prestali sme úplne kupovať malinovky a limonády, prešli sme na čaje – rozhodne nesladené a pijeme obyčajnú vodu. Čajov máme peknú kopu, striedame ich. Mne voda chutí viac ako minerálka, najmä neznášam sýtené vody. Mlieko dávame len do varenia. Sójové má proste inú chuť, s tým asi nič neurobíš. Ale môjmu dieťaťu chutí, aj v pudingoch a mliečnych kašiach, je to vec zvyku.
    Cukor používame väčšinou hnedý a takmer do všetkého múčneho pridávam polovicu celozrnnej múky (koláče, pizza, dolky, palacinky). Nikto sa zatiaľ nesťažoval, ani návštevy, všetkým chutí. Vajcia používam len keď musím, často sa v recepte dajú vynechať. Pohánku nejeme, lebo neznesiem jej pach. Ale máme radi pšeničné a jačmenné vločky, pridávam ich namočené namiesto strúhanky do zeleninových fašírok.

  30. Obidva príspevky boli odo mňa. Navrhujem (ak môžem) aby si uverejnila článok o škodlivosti napr. mlieka a ďalší čím ho nahradiť – konkrétne. Lebo darmo ja viem, že je pre moje dieťa škodlivé, keď neviem čo mu dať namiesto toho. Skúšala som dávnejšie robiť si sójové mlieko, ale buď som to robila nesprávne alebo čo, nemalo to ani správnu konzistenciu ani dobrú chuť. Možno si na to len treba zvyknúť, ale malé dieťa to pravdepodobne rovno vypľuje… Inak hľadám na nete recepty na pohánku a iné mňamky a včera som si kúpila recepty zo zeleniny, potom sa s vami ostatnými môžem podeliť – nenavrhneme redakcii aby urobili nejaký blok zdravej výživy? Celkom ma to navnadilo niečo zmeniť, aj keď to určite nebude radikálne vylúčenie mlieka a výrobkov z našej stravy.

  31. áno, bol to Levi, vďaka… knihu som mala požičanú, takže neviem, kde sa to dá nájsť, ale možno v knižniciach (bolo to už dávno) alebo na inzerát. Je zvláštne ako nás nejaká kniha dokáže ovplyvniť…

  32. Pohanka nepatri medzi obiloviny, ale k stavikrvom (jednoduchsie povedane, je, akoby, sestrou stavikrvu, stavelu a pod.), latinsky Fagopyrum esculentum, anglicky som to na webe nasla ako Buckwheat alebo French wheat. Pozri si stranku http://www.botanical.com/botanical/mgmh/b/buckwh81.html, tam o nej najdes vsetko. Este poznamka k jogurtom a acidofilnym mliekam pre Jarku – z prednasky z mikrobiologie si pamatam to, ze bakterie v nich obsiahnute brania premene dusicnanov na karcinogenne nitrozoaminy, ktora prebieha v ludskom tele. Kedze nasa moznost kontrolovat si obsah dusicnanov v zelenine je takmer nulova, davam prednost jogurtom pred ich vylucenim zo stravy.

  33. No ostala som skoro v šoku. Ale všetkom, čo som si prečítala sa mi zdá logické. Už asi viem, prečo moja takmer 4 ročná dcérka posledné mesiace odmieta jesť jogurty. Teraz jej ich už nebudem ani nútiť. Ani mne veľmi nechutia. A hoci mám mlieko veľmi rada, mám po ňom v ústach kyslý pocit. Teraz čakám svoje druhé bábo a dúfam, že sa mi ho podarí dojčiť aspoň tak dlho ako prvú dcérku – čo boli krásne 3 roky. Určite si tento článok vytlačím a dám ho prečítať aj kamarátkam, čo nechodia na net. Mlieko asi neprestanem piť, ale určite ho skúsim nahrádzať niečim iným. Ďakujem.

  34. Lucia, a hocikto iny, prosim vas, co je to pohanka? Pamatam si to meno-ale anglicky nazov? Nech viem, co si mam pytat!

    A este k tej sopargli, priprav sa, ze vam z toho bude divne smrdiet moc! Je to uplne bezpecne a normalne, ale strasne ma to prekvapilo prvy krat!

  35. Lucii – pit treba mineralky, bylinkove a ovocne caje, cerstve ovocne stavy. Vsetko striedat, druhy cajov i mineralok i stiav. Kazdy by sa mal viac zamerat na to , co mu najviac vyhovuje. Hladny muz ;o) – ono ide o to na ake jedlo je hladny muz zvykly. Aj muzi su napr vegetariani., ci vegani ;o) Kombinacie maso ryza, ci maso zemiaky nie su spravne, lebo kazde sa travi inymi stavami. Vhodna je kombinacia maso a zelenina. Kushi – je to makrobiotik a vzhladom na slovenske pomery je tato strava naozaj radikalna, ale len na slovenske pomery. Mne osobne to nepride az tak uletene, sama som sa isty cas tak stravovala ale uplne zo vsetkymi postupmi dnes nesuhlasim. Vseobecne vsak jeho pohlad na pochody v tele uznavam a zhoduje sa s mnohymi inymi smermi. Druhy ohlas Lucii /neviem ci tej iste/ – pokusim sa uviest aj clanky ako teda a co jest, ale chcem ponuknut aj pohlad preco vlastne vyhladavat to ine zdrave a co je na tom nezdravom nezdrave. Lebo len tak budem nieco chciet menit, ked viem ze to co robim nie je dobre – inak nemam impluz. K pohanke vysla jedna knizocka “Pohanka v racionalnej vyzive” od manzelov Smajstrlovych, vydalo Zahradka vydavatelstvo UV SZZ V Bartislave 1991; a dalej knizka “Jedla z obilnin a strukovin” od A. Hurnaka v tom istom vydavatelstve i roku. Vseobecne pohanka sa da jednoducho predpripravit – nasypat do pohara a zaliat vriacou vodou, nechat prikryte postat cca 15 min. Potom vodu zliat a mozno pridavat do hocicoho a nechat este trosku spolu povarit. Alebo pridat rovno do varenia a samotna potrebuje asi 30min. varenie. Pseno, jahly – zaliat asi 2-nasobnym mnozstvom vody a nechat varit na miernom ohni. Ked sa voda vypari a je to ledva zaliate, staci odstavit a prikryte este nechat chvilu postat az vsiaknu celu vodu. netreba solit ani korenit. Da sa do toho pridat ovocie alebo na slano oprazena cibulka alebo uvarena zeleninka. Samotne pseno ma neutralnu chut tak sa to da na slano i na sladko. 😉

  36. Odpovede Martinkam – kedze sa velmi neodlisujete musim to riesit takto. dakujem tym, ktore sa priklonili k mojim nazorom v clanku a podporili ich aj praxou. martinke z 22.5 – clanok som nepisala, aby ste boli nestastni ;o) Nazory na vyzivu sa menia a tak treba patrat, rozmyslat a skusat, lebo nic ine vas nemoze realne presvedcit ako vlastna skusennost. Skuste jeden tyzden vynechat mlieko /a jeho vyrobky/ ako sa budete citit a porovnajte. Syncekovi asi rozumove argumenty nie je vhodne vraviet – skuste pomaly nahradzat mlieko jogurtami, ci inymi zakysanymi vyrobkami a casom napr. ovocnymi stavami – akoze ste zas nieco nove objavili. Postupne odvadzat jeho pozornost na ine jedla /surovu zeleninu a ovocie, susene ovocie, celozrnne obilniny/, pomaly a nenasilne. To samozrejme v pripade, ze sa rozhodnete nieco menit. Co sa tyka clanku v Dietati – nesuhlasim s nim, verim ze vsetky potrebne latky je mozne ziskat z inych zdrojov a bez zbytocnej zataze.

  37. Katarinka – o tom, ci clovek je vsezravec ci bylinozravec sa vedu dlhe disputy. Priznam sa, ze poznam argumenty preco sme bylinozravci – specialny podruh plodozravci /mame zuby ako bylin., sliny a traviace stavy zasadite a podobne ako bylin., crevo dlhe podobne ako bylin., nemame pazury, ani akceleraciu ako masozravci, tekutiny sajeme ako bylin…../. Ake su argumenty pre vsezravca neviem. Co viem, ze aj mnohe zvierata povazovane za vsezravcov sa k jedeniu masa uchyluju len vynimocne, v stave nudze a maju iste rysy masozravcov /my nemame ziadne/. Ale to je ina tema, vsak ? Co sa tyka stravy podla krvnych skupin uznavam jej delenie /hoci bez potreby zivocis. pr.- moj nazor/. To, ze nielen zivocisne produkty su zamorene “vselicim nedobrym“ je pravda, ale zelenina a ovocie maju iste zlozenie, ktore castokrat napomaha zmiernit ucinky zleho, ci ich uplne paralizovat /vid. diskusia o dusicnanoch/, co sa o zivocisn. produktoch /najma masovych vyrobkoch/ povedat neda, prave naopak. Urcite to zamorenie nie je dobre v nicom a treba proti tomu bojovat – kym to vsak budu ludia kupovat a neodporovat, dovtedy sa to bude predavat. Som rada, ze ako jedna z mala svojimi otazkami jasne ukazujete, ze ste ten clanok citali pozorne a pytate sa k veci. Vas prvy argument o rozpore v mojich vetach je opodstatneny a ja sa pokusim na neho neskor odpovedat /faktom ostava tazsia fyzicka konstitucia nedojcenych deti, i to ze biologicka dostupnost vapnika je nizka a ureou sa vyplavuje z tela v dosledku kysleho prostredia/. Mozno naozaj na tazsej konstitucii sa podiela viac bielkovina kazein ako samotne mineraly – skusim to vypatrat. K druhej poznamke o azijskych liecebnych metodach a filozofii – tie mozno pouzivat, pretoze hovoria o vseobecnej energetickej “stavbe” tela, nezavislej od rasy ci podnebenho pasma. Tvoria zaklad napr. filozofie akupunktury ci celostnej mediciny /oficialne u nas povolenej a prevadzanej vystudovanymi lekarmi/. Vycitku prijimam v pripade poslednej vety o Cinanoch- tam nazoaj to moze byt ovplyvnene podnebim a rasou, co vsak nevylucuje myslienku vety, ze bez mlieka sa da zit ;o). Zamyslela som sa este nad slovom radikalizmus, ktory sa tu casto v reakciach vyskytuje. V slovniku r.- smer snaziaci sa o zasadne, nekompromisne zmeny, niekedy az bezohladne. No bezohladna /= bez ohladov na ine nazory/ nie som – to by som s nikym nediskutovala 😉 Nekompromisna byvam ak ide o nazory – neuznavam strednu cestu, lebo si myslim ze bud nieco pravda je alebo nie je. Byt uprostred sa neda. Snazim sa tu obhajit pravdu, ktoru poznam ja /srkze info, aj z osobnej skusennosti/ a nie niekomu vnutit svoju pravdu. Diskusia je skvela na to, ze si mozme vzajomne hladat slabe skulinky vo svojich nazoroch, na ktore by sme inak asi neprisli ;o) Dakujem za vase nazory 😉

  38. Lucia, toho ruského autora nemyslíš náhodou Vladimíra Leviho? Kedysi dávno som niečo od neho čítala a teraz to márne zháňam.

  39. Nedá mi ešte raz sa neozvať a to mi leží na srdiečku už dosť dlho – pitný režim. Ale čo piť? Minerálky – vo veľkých množstvách zaťažujú organizmus, minerály sa ukladajú v tele, spomaľujú trávenie a pritom sú tak odporúčané. Bylinkové čaje – keď sa pijú pravidelne, môžu negatívne vplývať na organizmus, lebo extrakty z byliniek ak si ich nevieme správne nadávkovať sú vlastne lieky. Ovocné čaje – mne nechutia, spôsobujú mi žalúdočnú kyselinu, navyše ich treba sladiť a cukor je škodlivý, med alergizujúci. Mlieko – škodlivé. Čierne čaje, káva, kakao – škodlivé. Surová čistá voda – škodlivá, obsahuje fluór, ťažké kovy z vodovodných potrubí, vodný kameň, prevarená stráca to dobré, čo v nej bolo (filtrujem, ale ide to do peňazí). Džúsy/ kúpené – neodporúčajú sa, obsahujú veľa chemikálií a konzervačných látok, alebo aspoň farbív. Doma odstredené šťavy – skúšam, ale z kila ovocia/zeleniny získam zúfalo málo tekutiny a tak si ju dáme radšej v takej forme, v akej je prírodne (efektívna jedine snáď mrkva a cvikľa). Alkohol nebudem ani spomínať. Takže čo piť? A to by každý člen našej rodiny denne vypiť minimálne 2 litre tekutín (plus polievky).

    No a čo variť? Mäso, mlieko, cukor, biela múka, tuky – škodlivé. A z toho, čo ostáva je veľmi ťažké nasýtiť hladného muža. No a napr. Aziati konzumujú vcelku dosť mäsa, ale v kombinácii s ryžou a zeleninou, takže tak nejako to vidím aj ja.

    Inak od Kushiho som čítala len jednu knihu, ale je to dosť radikálny človek a berie to násilne. Napr. môj pohľad na biely cukor zmenila jediná kniha od ruského autora, ktorého meno si žiaľ nepamätám. Bolo to tak krásne vysvetlené, že som to ľahko pochopila a zmenilo to môj názor pravdepodobne doživotne.

  40. Lucia,

    chcem ti ponúknuť jeden jednoduchý recept z pohánky. Pohánku umyješ a dáš variť do vody so štipkou soli asi 10 minút. Potom necháš pod pokrievkou dojsť asi 20 minút. Na oleji popražíš cibuľku a pridáš rôznu zeleninu(aj mrazenú), napr. mrkva, petržlen, hrášok, kukurica, brokolica, kaleráb), prípadne TOFU. Podleješ trochou vody a podusíš. Potom to všetko zmiešaš s pohánkou. Môžeš ochutiť sójovou omáčkou, Soľčankou alebo majoránkou. Ak máš nejaké čerstvé bylinky, môžeš pridať do hotového jedla, prípadne pridať trošku panenského olivového oleja. Dobrú chuť.

  41. Ahoj,som nešťastná po prečítaní týchto článkov.Mám 4-ročného syna,ktorý má

    krav.mlieko veľmi rád a ani deň si nevie bez neho predstaviť.Málo je a mliekom si nahrádza svoj hlad.Svoju 5,5mes.dcérku dojčím a chcem dojčiť aj na´ďalej.Sama pijem asi 1,5roka kravské mlieko,ktoré mi chutí,pijem ho pravidelne.Po prečítaní týchto článkov som ostala zarazená,nešťastná a neviem ako ďalej čo sa týka pitia mlieka.Do tohto okamihu som bola šťastná,že môj syn si 4krát denne opýta mlieko,myslela som že robím/me/ dobre pre zdravie syna.Ako mu teraz vysvetliť,že mlieko nie je také zdravé ako sme si doteraz mysleli.A čo sa týka rôznych článkov a názorov na túto tematiku aj v časopise Dieťa som sa pravidelne dočítala,že je potrebné podávať dieťaťu do 5-rokoch života plnotučné mlieko,ktoré môj syn pije.Kôli mastným kyselinám,rozvoju mozgu ať´d.Taktiež je pravda, ako uvádza článok,že môj syn po vypití mlieka vždy dobre spal a spí.Ako ďalej?Jeden ďen je to zdravé na druhý deň už nie?S pozdravom,Martina.

  42. Jarka, súhlasím, že stravovanie u nás nie je v poriadku. Ale všade sa dočítam len to, že toto je škodlivé, tamto je škodlivé, treba jesť veľa ovocia a zeleniny, strukovín a obilnín. Uvítala by som skôr články, ktoré by sa zaoberali tým, ako pripraviť KONKRÉTNE JEDLÁ napr. z pohánky, pšena… aby boli výživné a chutné. Kúpila som si už niekoľko kuchárskych kníh (aj vegetariánsku kuchárku) ale napr. o pohánke tam nie je takmer nič, pšeno som nenašla vôbec. Ja sa snažím zahŕňať do každého jedla zeleninu aspoň vo forme šalátov ako príloh, napríklad teraz v nedeľu sme mali špargľu, ale len preto, lebo v kútiku so zeleninou boli aj letáčiky ako ju pripraviť :-))) už to viem, a keďže nám veľmi chutila, budem ju pripravovať častejšie. Takže radšej menej kritizovať ako katastrofálne sa stravujeme a skôr ukázať cestu, po ktorej ísť. Mnohí nevedia ako pripraviť chutné jedlá zo zdravých surovín.

  43. Ahoj Jarka, som hrozne rada ze sa medzi nami najdu aj taki, ktori maju odvahu pomenovat veci priamo a bez okolkov.Ja sama sa celkom stotoznujem s prezentovanymi nazormi ale odvahu ich takto verejne predniest som doposial nenasla.

    Drzim Ti palce. Plavas proti prudu tak nech Ta nic nezastavi. Pis aj nadalej , aspon si rozputala celkom zaujimavu diskusiu.

     

    Martina.

  44. Ahoj Jarka, som hrozne rada ze sa medzi nami najdu aj taki, ktori maju odvahu pomenovat veci priamo a bez okolkov.Ja sama sa celkom stotoznujem s prezentovanymi nazormi ale odvahu ich takto verejne predniest som doposial nenasla.

    Drzim Ti palce. Plavas proti prudu tak nech Ta nic nezastavi. Pis aj nadalej , aspon si rozputala celkom zaujimavu diskusiu.

     

    Martina.

  45. Mila Jarka, zaujal ma vas clanok, verim, ze je potrebne obmedzit zivocisne produkty v nasej strave (hoci nesuhlasim s ich celkovym vylucenim, clovek je vsezravec, nie bylinozravec – o tom svedci tiez rad vedeckych faktov a dokazov). Som zastancom novej teorie vyzivy podla krvnej skupiny, ktora mojej skupine A mlieko neodporuca (na rozdiel od krvnej skupiny B) – taketo stravovanie mi velmi pomohlo v tehotenstve proti paleniu zahy (odporucam). Snazim sa, preto, mlieko nahradzat sojovymi a inymi vyrobkami. Lenze nie len zivocisna oblast je zaplavena “urychlovacmi, intenzifikatormi a kvantifikatormi”.

    Vo vasom clanku – 2. casti ma zaujal v uvodnej pasazi rozpor: kravske mlieko obsahuje 3-4krat viac mineralnych latok, co vedie k tazsej strukture kostry(riadok 9) versus proti kyslemu prostrediu kravskeho mlieka sa telo brani vylucovanim mineral. latok z klbov a kosti (r. 19). A este ma mrzi, ze sa odvolavate na azijske liecebne metody a cinsku filozofiu, hoci sama v diskusii k predchadzajucej casti suhlasite s tym, ze narody sa od seba lisia a neznasanlivost laktozy u azijskych narodov je mnohokrat vyssia ako u narodov Europy.

    Rozhodne vsak clanky, ako je ten vas, su potrebne, hoci radikalizmus ziadnym smerom nie je zrejme spravny, v stravovani vacsiny z nas je co zlepsovat.

  46. Janke – dakujem za prvy /tesima ze kladny/ nazor v tejto casti clanku. Plne sa s Tebou stotoznujem ohladom biznisu a ne-snahou statu a velkych firiem nieco menit a propagovat to zdrave. Co sa tyka zabijania zvierat – to bude urcite zas burliva diskusia pri dalsom chystanom clanku o mase 😉 – naozaj vacsina ludi je presvedcena, ze je to normalne zabijat a ze zvierata su tu na to. Casto-krat sa odvolavaju na zakony “dzungle” a silnejsi sme v nom zdanlivo my a zabudaju, ze my ludia mame aj nieco, co zvierata nemaju – ducha a slobodu vole. A tiez inu moznost stravovania – humannejsiu. Ale to zas niekedy nabuduce…..;-) Co sa tyka ranajok – naozaj je taky rozdiel v ich ucinku, mam to tiez na sebe vyskusane. Budu to vnimat najma ludia zdravsie sa stravujuci, lebo ti, co jedia tazke jedla, maju ten utlm ako samozrejmost po kazdom jedle a ani to uz nevnimaju ako nieco zvlastne. A ked im das zjest iba ovocie, tak budu mat divny pocit prazdnoty a “hladu”, lebo im bude chybat tazoba na zaludku, ktoru zamienaju so sytostou. O povedomi zdravej vyzivy v nasej spolocnosti a u deti si nerobim ziadne iluzie a aj preto som sa rozhodla pisat.

  47. Som rada, že tento članok vyšiel. Sama mam 15 mesačneho syna ktoreho dojčím a asi aj este dlho budem lebo mu moje mliečko veľmi chuti.Asi pred 2 mesiacmi som skušala ho naučit piť aj iné mliečko ako moje ale žiadne so sušených mliek mu nechutilo a tak so to skusila s kravským mliekom. Na moje počudovanie mu aj celkom chutilo a tak som mu ho začala dávat pravidelne. Lenže sa začali problémy.začal často vracať. Najprv som si myslela,že to bude s prejedenia ale potom ma napadlo nedávať mu kravské mlieko.Musim si zaklopat ale od vtedy Dominik nevracal. Sama mlieko nemám rada a ani veľmi neobľubujem mliečne výrobky ale nevie si predstaviť variť bez mlieka (napr. take palacinky alebo kysnute kolace, rôzne biele polievky a prívarky so strukovín). Tento članok má veľa pravdy a som rada, že ma uistil o správnosti nedávať aj naďalej k.mlieko mojmu malému. Som rada že mám tú schopnosť dojčiť aj naďalej. Nechcem nejako nadšene chváliť alebo naopak urážať za napísanie takého článku len som chcela napísať moje vlastné skúsenosti s k. mliekom. Prajem všetkým krásny deň .

  48. Už som sa vyjadrila k 1.časti článku. Chcela by som dodať ešte pár postrehov. Je naozaj smutné, že si ľudia neuvedomujú, akým spôsobom sa k ním potrava živočíšneho pôvodu dostala. Ja som učiteľka a s deťmi sme mali tému o výžive a pýtala som sa ich, čo si myslia o zabíjaní zvierat pre našu potravu. Niektoré deti (a je ich dosť) považujú zabíjanie zvierat ako sú sliepky, kravy, atd. za normálne. Veď na to sú. Čo sa týka zdravej výživyn nevedia o nej nič a nikto sa zdravo nestravuje. Slová pohánka, pšeno im nič nehovoria. Pod pojmom zdravá výživa rozumejú piť mlieko. Napríklad musli s mliekom na raňajky. To by som bola dobre oťapená, keby som si dala také raňajky. Sama na sebe som vyskúšala, aké je to dať si na ráno kakao s pečivom, alebo si dať samotné ovocie. Výsledok je jasný. Po prvých raňajkách sa mi chcelo hneď spať a po druhých (pri ktorých som ostala) sa cítim čerstvo. Som zhrozená aj tým, keď vydím ako si deti na obede zahrýzajú jabĺčko práve po tom, ako zjedli rezeň mäsa so zemiakovým šalátom.

    Jarka má pravdu, že spomenutých lekárov, ani iné zdravé výživové smery nebudu masovo propagované, pretože z nich nikto nezbohatne. Čo by robili výrobcovia mlieka, keby všetky ženy kojili. A čo by robili v masopriemysle, na jatkách, keby sa prestalo jesť mäso. Je to podobné ako s výrobcami cigariet. I keď je dokázané, že fajčenie škodí zdraviu (aj nefajčiarom), nič sa s tým robiť nebude, lebo štát má z toho veľký zisk a o firmách, ktoré ich vyrábajú ani nehovorím.

Pridaj komentár