Tortu máme obľúbenú mramorovú, ale vy si môžete upiecť svoj korpus.
Na mramorovú tortu potrebujeme: 250g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 4 vajíčka, 240g práškového cukru, 150ml oleja, 100ml horúcej vody, kakao.
Postup: Vajíčka si rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme a polovicou cukru na sneh, hneď nato vymiešame žĺtka s druhou polovicou cukru, pridáme olej, vodu, múku s práškom do pečiva a nakoniec opatrne vmiešame sneh.
Cesto rozdelíme do dvoch misiek, do jednej pridáme kakao.
Postupne striedavo dávame po lyžiciach raz bielu, raz hnedú lyžicu cesta. Nemiešame. Ja som piekla v dvoch rôznych NEREZOVÝCH miskách /vymazať a vysypať najlepšie strúhankou/, musíte si nájsť vhodné misky.
Pečieme asi 45-60 min. na 175 st. Radšej si to odsledujte. Po upečení rozkrojíme.
Deň vopred si zohrejeme 2 šľahačky s 2 varovými čokoládami. Po vychladnutí odložíme do chladničky. Na druhý deň pridáme stužovač šľahačky, vyšľaháme a môžeme plniť tortu. Ja som ešte každý plát natrela lekvárom.
Tortu poskladáme (viď foto). Ja som pridala ešte bielu šľahačku – ale vôbec tam nemusela byť. Celú tortu pred obťahovaním marcipánom natrieme lekvárom alebo maslovou plnkou /marcipán sa nebude “potiť”/.
Barbinu vyzlečieme a elegantne jej zabalíme nôžky do mikroténovej fólie. Prichystáme si obal zo šumivých tabletiek, ja som si ešte do dna vyvŕtala dierku a pretiahla som cez dno špagát.
“Vyvŕtame” dieru do stredu torty.
MARCIPÁN
Prvýkrát som použila na vymiesenie pekárničku chleba, za 10 min. bol marcipán vymiesený. Dala som 3 dcl sušeného mlieka, 7 dcl prášcukru, 3 PL medu, 3 PL oleja, 4 PL vody, trošku mandľovej arómy a trošku potravinárskej farby. Po vybratí som ho trošku premiesila na doske a vyvaľkala. Ja som podsypávala práškovým cukrom, môžete vyskúšať aj zemiakový škrob.
Zasunieme bábiku. Tortu som obalila, prstami jemne pritlačila, zvyšky obrezala, obalila som telo. Tam, kde ostali otvory, vymyslíme zásterku, volániky, motýliky…
Vzadu bol nepekný otvor, tak ho bolo treba zamaskovať. Vyrezala som vhodný plát a podložila starými penovými natáčkami. Do večera to stvrdne, potom to bude držať.
Vpredu bude zástera, farba je o trochu sýtejšia ako bábika. Pridala som do trošku marcipánu trochu červeného farbiva. Vyrobíme kvietočky… Do šnúrky na zástere som vtláčala na ozdobu vrchnák z fixky.
Ak chcete napr. pekné kvietky, robila som ich tak, že som ich položila na špongiu a zatlačila som oblou čínskou paličkou /netreba kupovať drahé pomôcky na marcipán/. Zástere som dala opasok, ozdobila som ružičkou, bábike som dala i náramky…
Vpredu sú kvietočky, vzadu je mašľa, do ktorej sa na chvíľu /kým nestvrdne/ vloží niečo vhodné, ja som dala kúsok penovej natáčky. Korzet – to sú vlastne malé hadíky.
A oslava sa môže začať…
Mirka,chcela by som mať Tvoju fantáziu.Klobuk dole,tá torta je krásna.Nech sa Ti aj naďalej darí a daj vedieť o Tvojich dielkach.
majstorvske dielo … GRATULUJEM
Waaaw nadherna!!!!! Super, moja mala ma tiez rada barbiny a ruzova je jej naj farba, mozem sa spytat ze kde sa da kupit marcipan a v akej forme a ako zariadim aby bol ruzovy? (totiz piect viem len normalne kolace a tortu som vzdy zdobila len cokoladovou polevou a gumacmi ) Vobec netusim v akej forme sa kupuje marcipan ci to je ako listkove cesto alebo to treba nejako vyrobit ako cesto?
motylikd – farbivo pouzivam potravinarske praskove, kupis ho v drogerii a marcipan si robim, hore je postup: Dala som 3 dcl sušeného mlieka, 7 dcl prášcukru, 3 PL medu, 3 PL oleja, 4 PL vody, trošku mandľovej arómy. Treba to poriadne vymiesit. Ak je marcipan husty, pridame opatrne par kvapiek vody, ak je riedky, pridame praskovy cukor.
Váš komentár
Mirka je to úžasné, neverím vlastným očiam, kde sa to v tebe našlo?,si fakt šikovná, gratulujeme celá rodina cvanci
Váš komentár
Naozaj krááásne! Moja dcerka o 3 tyzdne oslavuje narodky a ja som jej objednala Barbi tortu vid http://www.cukraren-ludvik.sk/foto_detail.php
🙂
Veľmi pekné a nápadité. Vidno, že máš dosť fajtázie a trpezlivosti.
Ja som už niekoľko krát skúšala pre moje deti vyrobiť nejakú originálnu tortu s marcipánom, ale nikdy sa mi ten marcipán nepodarilo dobre spraviť a vždy skončil v koši. Kúpenský som použila len raz, ale nejako sa mi rozpustil na torte.