Vanilkové crème brulée s jablkovým pyré
Na prípravu potrebujeme:
8 vajec, 250g kryštálového cukru,1 polievková lyžica 33% smotany, semienka z vanilky, hnedý cukor
Pyré: 5 veľkých zelených jabĺk, citrónová šťava, cukor, šumivé víno Hubert de Luxe
Postup:
8 vajec vyšľaháme s 250 g kryštálového cukru, pridáme 1 lyžicu 33% smotany, vmiešame semienka z vanilky a precedíme. Zmes vlejeme do foriem, ponorených do vodného kúpeľa a pečieme pri teplote 120°C až kým hmota nestuhne. Vychladíme. Vyklopíme z formy, posypeme hnedým cukrom a opálime dokým cukor neskaramelizuje.
Pyré: zelené jablká bez šupiek a jadra uvaríme, precedíme a rozmixujeme, pridáme trochu cukru a citrónovej šťavy. Servírujeme s aromatickým Hubert de Luxe.
Domáce čokoládové cukríky z belgickej čokolády
Na prípravu potrebujeme:
veľké čokolády (množstvo podľa potreby), plnky podľa chuti (orechy, džem, nugát, marcipán, atď.), Karpatské Brandy Špecial V.S.O.P.
Postup:
Rozpustíme čokoládu, polovicou z nej potrieme formu (podľa ľubovôle) a dáme vychladiť. Plníme náplňami podľa chuti, zrovnáme a vrch opäť potrieme čokoládou, vychladíme a vyklopíme. Nakrájame na rôzne tvary. Ako digestív podávajte Karpartské Brandy Špecial. V kombinácii s čokoládou vytvorí jedinečný dezert, na ktorom si určite pochutnajú aj páni.
Tieto recepty boli zostavené a pripravené šéfkuchárom roka 2008 a 2009 Jaroslavom Židekom z reštaurácii Camouflage restaurant, Flowers restaurant & wine bar a Lancia cafe.