Máta vás, čo s jablkami a hruškami? Čo napríklad jablková výživa, sirup z jabĺk alebo hrušková marmeláda? Vyskúšajte recepty Silvie Bodlákovej so zaujímavými jesenno-ovocnými kombináciami.
Jablkové pyré (niečo ako detská výživa)
Potrebujeme: 500 g očistených a ošúpaných jabĺk, 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej, 3 pol. lyžice kryštálového cukru, 1/8 litra vody, asi 1 cm škorice.
Postup: Všetko zmiešame a varíme na miernom plameni asi 15 minút. Vyberieme kúsok škorice. Potom jablká rozmixujeme. Varíme do správnej hustoty a vlejeme do pohárov, ktoré hneď uzavrieme.
Jablkový sirup
Potrebujeme: 500 ml vody, 3 stredne veľké jablká bez jadrovníka, 2 pol. lyžice uvareného silného zeleného čaju, 500 g kryštálového cukru, 1 mokka kávová lyžička kyseliny citrónovej.
Postup: Jablká nakrájame a necháme vo vode uvariť asi 10 minút. Potom pridáme zelený čaj a necháme asi 10 minút postáť. Scedíme do hrnca s cukrom a kyselinou citrónovou. Dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil. Chvíľu necháme postáť a premiešame, aby sa rozpustil cukor. Potom privediem do varu a za stáleho miešania povaríme asi 3 minúty. Vlejeme do sklenených fliaš (používam menšie sklenené fľaše od štiav). Fľaše zavrieme a vložíme do hrnca s vodou tak, aby voda siahala si do polovice výšky fliaš. Hrniec prikryjeme a necháme prevariť asi 2 – 3 minúty. Potom vypneme a necháme vo vode vychladnúť. Sirup potom riedim asi 1 : 4 alebo 1 : 5.
Marmeláda z jabĺk a citrónov
Potrebujeme: 400 g nastrúhaných jabĺk na hrubom strúhadle (bez šupky), 100 ml šťavy z citrónov (ak chcete pridajte aj trochu dužiny, ale bez bielych častí, lebo marmeláda zhorkne), 500 g kryštálového cukru, asi 2 cm škorice
Postup: Všetko zmiešame a necháme postáť pod pokrievkou asi 2 hodiny. Potom dobre premiešame a na miernom plameni varíme. Hustotu marmelády skúšame ako v predošlej marmeláde. Kúsok škorice vyberieme pred nalievaním do pohárov.
Marmeláda z hrušiek a ananásu
Potrebujeme: 350 g hrušiek bez jadrovníka a šupky, 150 g očisteného ananásu, 500 kryštálového cukru, 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
Postup: Hrušky aj ananás posekáme na menšie kúsky a zasypeme cukrom a kyselinou citrónovou. Občas premiešame a necháme postáť asi dve hodiny. Potom za občasného miešania varíme na miernom plyne do potrebnej hustoty. Hustotu skúšam na porcelánovom tanieriku. Po pol hodine varenia si kvapnem lyžičkou na tanierik trochu marmelády a nechám vychladnúť. Potom tanierik otočím kolmo a podľa toho ako rýchlo tečie, zistím, či je dosť hustý. Ďalšiu hustotu skúšam asi o 10 minút. Ak už marmeláda spĺňa moju kvalitu, nalejem do pohárikov, uzavriem a otočím hore dnom, nechám vychladnúť.
Slivkovo-jablkový lekvár
Potrebujeme: 250 g vykôstkovaných sliviek, 250 g očistených a ošúpaných jabĺk, 50 g medu, 350 g kryštálového cukru, 1 pol. lyžica červeného suchého vína.
Postup: Slivky rozmixujeme spolu s jablkami. Premiešame s medom a cukrom. Občas premiešame a varíme na miernom plameni. Hustotu lekváru si kontrolujeme na porcelánovom tanieriku. Ak sme spokojný s hustotou, odstavíme a vmiešame víno. Potom vlievame do pohárikov, ktoré uzavrieme a otočíme hore dnom.
Hrušková marmeláda
Potrebujeme: 500 g očistených a ošúpaných hrušiek, 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej (alebo 1 pol. lyžica citrónovej šťavy), 500 g kr. cukru, 1 pol. lyžica r-umu.
Postup: Všetko (okrem r-umu) premiešame (hrušky pomleté alebo nasekané na malé kúsky) a necháme za občasného premiešania stáť asi 2 hodiny. Potom varíme do správnej hustoty. Do odstaveného vmiešame r-um. Vlejeme do pohárikov, otočíme hore dnom a necháme vychladiť.
Zaváraniny s alkoholom?
Pýtate sa, prečo dávam do zavárania alkohol? Nuž aj moja prastará mama dávala, čo som vyčítala z jej zápiskov, tak som to skúsila aj ja. Tieto zaváraniny nedávam deťom, pekne ich upravím a keď ideme blahoželať nejakému dospelému, pridáme ich k darčeku. Dokonca aj muži sa potešia a zjedia potom palacinky alebo vianočku so svojim špeciálnym lekvárom.
Loading...