Vždy keď počujem slovo jablko, vybaví sa mi v mysli Šulíkov film “Záhrada” a moja myseľ sa prenesie do obrovskej záhrady, plnej rozkvitnutých jabloní a bzukotu včiel. Teraz je čas, kedy sa za jablkami môžeme načiahnuť, odtrhnúť a zahryznúť sa…
Na zdravie!
V šupke jabĺk sa nachádza vitamín PP, doležitý pre nervový systém a pokožku. Najviac vitamínu C majú plané jablká.
Obsah vitamínu C stúpa pri dozrievaní, ale po dosiahnutí konzumnej zrelosti ho rýchle ubúda. Vďaka nemu je však jablko vhodnou výživou pre budúce matky – ako ochrana aj ako zdroj pre plod, počas kojenia, pri odstraňovaní únavy, pri abúlii (strata vôle) a nedostatku chuti do jedla, ako aj pri suchosti kože, bolestiach kostí a svalov, pri anémii.
Jablko naozaj na zdravie – pri zachrípnutí, ťažkostiach s trávením, zápche… Možno vám pomôžu tieto recepty:
Jablková voda
Dať variť ošúpané jablko do 1/2 l vody, prefiltrovať, tekutinu osladiť lyžičkou medu a popíjať pred spaním. (Dužinu použiť nasledujúci deň na pyré). Vhodné pri zachrípnutí.
Jablkový čaj
Olúpať zrelé jablko, očistiť, nakrájať na kúsky a dať variť do 1/2 l vody. Po 20 minútach prefiltrovať, pridať prepasírovanú dužinu a lyžičku medu. Čaj piť dvakrát za deň po niekoľko dní, pokiaľ neodznejú príznaky. Vhodné pri črevných zápaloch a zápaloch mechúra.
Jablkové víno
Dať variť ošúpané a vyčistené jablko do 1 a 1/2 pohára vína s lyžicou cukru a kúskom kôry z citróna, prefiltrovať. Vhodné pri kyslosti žalúdka, ťažkom trávení (piť po jedle), zápche (piť na záver jedla).
Jablkové pyré
Dať variť do 1 l vody tri ošúpané a vyčistené zrelé jablká a kúsok kôry z citrónu. Prepasírovať, pridať zopár lyžičiek medu a jest 2 x denne na záver jedla. Pomáha pri zápche a ochabnutí čriev.
Očisťovacia jablková kúra
Po niekoľko dní sa jedia iba jablká. Kúra je vhodná v každom veku, pri rôznych chorobách, pri ktorých sa odporúča obmedzenie stravy alebo ako prevencia. Jedia sa počas celého dna, v dostatočnom množstve rozdelené. Nie je dôležité množstvo, ale ich prežúvanie. Pred prehltnutím by z odhryznutej dužiny mala byt tekutina. Dĺžka diéty môže byt rôzna, 1 – 7 dní, prípadne až 2 týždne. Ako alternatíva je tiež možne jesť mesiac na večeru iba jablká.
Druhy ovocia, kombinácie Vplyv na stolicu Jablká s banánmi spevňujúci Mrkva s banánmi spevňujúci Hrušky s jablkami normalizujúci Hrušky Williams – Chris zmäkčujúci Jablká s banánom a broskyňou normalizujúci Jablká s južnými plodmi zmäkčujúci Jablká s čučoriedkami normalizujúci Broskyne normalizujúci Marhule zmäkčujúci Ananás zmäkčujúci
Jablkové mlsaninky
Aby neostalo iba pri očisťovacej kúre:)
Jablková pochúťka
3/4 kg jabĺk očistíme, nakrájame na plátky a povaríme v 4 dl vody. Naostatok pridáme 7 kávových lyžičiek cukru a 2 pudingy Zlatý klas. Po vychladnutí zmes zmixujeme a nalejeme do tortovej formy, ktorú sme vyložili piškótami, namočenými do ovocného sirupu s rumom. Odložíme do chladničky na 4 – 5 hodín a podávame. Zdobíme šľahačkou a ovocím, najlepšie jahodami alebo malinami.
Jablká v župane
Potrebujeme jablká a 2 lístkové cestá. Lístkové cesto rozvaľkáme, popicháme, nakrájame na štvorce a podľa počtu štvorcov budeme potrebovať polovíc očistených jabĺk. Na miesto jadrovníka dáme lyžičku džemu (podľa chuti), prípadne aj hrozienka a posypeme škoricou a mletými mandľami (orechmi). Rozvaľkáme druhé lístkové cesto, popicháme vidličkou, nakrájame na štvorce (rovnaký počet ako pri prvom ceste) a pozakrývame nimi naplnené jablká. Okraje pospájame, popicháme vidličkou, prípadne na vrchu vytvarujeme ozdoby pomocou noža (nožníc), potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlatohneda. Ešte teplé koláčiky posypeme vanilkovým cukrom.
Chcem sa podeli ť s Vami o jeden vynikajúci recept:
Jablkový recept
Vyšľaháme – 3 celé vajcia, ½ kg práškového cukru, 2 dl mlieka, 2 dl oleja a 1 vanilku.
Prisypeme do toho ½ kg hrubej múky, ½ prášok do pečiva, 1 KL sódy, ½ kg nastrúhaných jabĺk a 1 PL kakaa. Môžeme pridať posekané orechy, hrozienka predtým poobaľované v hladkej múke,
Dáme na vymastený plech a pečieme.
Po upečení potrieme ľubovoľným lekvárom, marmeládou a oblejeme čokoládovou polevou.
Tento koláč bude dlhší čas mäkký.
Vyzera dobre, chcem slusit, len si opreverujem: naozaj tam ide pol kila cukru?
Dik,
Ahoj, pripájam jednoduchý recept na jablkovú tortu, ktorú zvládne každý a chutí deťom aj dospelým.
Jablková torta – nepečená
Základ:
1 kg jabĺk
2 bal. zlatého klasu
3 bal. guľatých piškót
6 dl vody
7 polievkových lyžíc práškového cukru
1 vanilkový cukor
Postup:
Očistené jablká nastrúhame a zalejeme 4 dl vody, pridáme cukor a necháme zovrieť. Zlatý klas rozmiešame v zbytku vody a nalejeme na jablká. Povaríme asi 2 minúty.
Vrstvíme do tortovej formy (posledná vrstva sú jablká) a necháme (najlepšie cez noc) odstáť v chladničke.
Môžeme ozdobiť šľahačkou.
Lucia, caj treba sladit ? :-))
Ale vazne, ten jablkovy odvar ma velmi prijemnu chut, ak jablka nie su extremne kysle, tak to sladit netreba. Ja nesladim ziaden caj.
Jabĺčková výživa
Očistené jablká /výživa je jemnejšia, ak sú aj ošúpané a nie len zbavené jadrovníkov/ – 1,5 kg dáme dusiť s 0,5 l vody. Pridáme 5 lyžíc cukru /podľa kyslosti jabĺk/, 1-2 vanilkové cukry a dusíme do mäkka. Potom rozmixujeme na jemno, rozdelíme na 2 časti, do každej pridáme jeden kompót / mne sa osvedčili marhule, vykôstkované čerešne, broskyne, jahody, hrušky/, rozmixujeme ho spolu s jablkami a plníme malé poháre /1,5 -2 dcl/. Dunstujeme 20 minút. Nám – ak sa skôr nezje – čo sa teda zje – vydrží aj 2 roky a viem, čo svojmu dieťaťu dávam, nie ako pri kupovenaj výžive.
Mirka, tie tvoje jablkove cestoviny (v nasom pripade palacinky) su super! Osobne mam radsej polacinky slane :o), ale tieto – to je nebicko v ustach. Vsetkym vrelo odporucam.
svetlana, ale med je alergen – cim si sladila?
“Domáci jablkový kompót”.
Očistené jablá dáme variť do vody (pomer voda/jablká od oka) spolu s kryštálovým cukrom, štipkou soli a klinčekami (množstvo podľa chuti). Keď jablká začnú vrieť stiahneme plameň a necháme ich pomaly variť niekoľko minút do polomäkka (podľa druhu jabĺk niektoré sa rozvaria rýchlo niektoré nie). Odstavíme a na dochutenie pridáme škoricu, vanilkový cukor, trochu citónovej šťavy(ak sú jablá kyslé šťavu vynecháme) a kompót necháme vychladnúť. Kompót je určený na priamu konzumáciu, v chladničke vydrží cca 2 dni.
“Jablkové plnené halušky”
Urobíme si haluškové cesto (môže byť aj tvarohové) a do neho zamiešame na menšie kúsky nakrájané očistené jablká (môžu byť aj hrušky, čerešne, poltené slivky a pod. skrátka ovocie ktoré drží tvar). Halušky potom hádžeme do vriacej mierne osolenej vody lyžicou, systémom čo haluška to kúsok ovocia. Scedíme, prelejeme prepraženým maslom a posypeme práškovým cukrom.
“Jablkové cestoviny”
Na roztopenom masle podusíme očistené jablká. Pridáme malú štipku soli, cukor, vanilkový cukor, škoricu…podľa chuti. Trochu podlejeme a necháme dusiť niekoľko minút. Potom odkryjeme a šťavu zredukujeme odparením. Madzitým si uvaríme ľubovoľné cestoviny (kolienka, špirálky, široké rezance…). Do nich vlejeme kúsok prepraženého masla (nemusí byť ale chutia lepšie) a nakoniec pridáme podusené jablká a posypeme práškovým cukrom. Namiesto cestovín môžeme použiť palacinky. Palacinky naplníme ešte teplou jablkovou zmesou, preložíme a pocukríme PS: moja malá by v tomto jedle aj spala.
Jablkovy caj je skvely aj na bezne pouzitie pre male dieta.
Ja som ho varievala dcere od pol roka, bolo to velmi chutne.
Rozhodne lepsie, ako caje granulovane a pri jablku sa nik nemusi bat
alergie z byliniek.
pekná grafická úprava, Silvia