Jesenné jablkové dobroty

Mária Kohutiarová 2

Prišla som do škôlky s našim „strednoškôlkarom“ a pani učiteľka sa vo dverách triedy zhrozila: „Aj vy nám nesiete jablká? Pozrite sa, koľko ich máme… a neviem, čo s nimi… Každý deň im ich krájam, už ich ani nechcú.“ 

Ak aj vy máte pocit, že ste jablkami úplne zasypaní, ponúkame zopár tipov a receptov na to, ako tie šťastné dobré šťavnaté jablká zjesť – a to podľa vlastného dennodenného príkladu.

Klasika z detstva – jablkový kompót

Pokiaľ práve nemáte čas experimentovať a šikol by sa vám trošku iný olovrant, tak naše deti by vám isto odporučili klasický jablkový kompót, uvarený a zjedený ešte za tepla. Stačí nakrájať potrebný počet jabĺk na štvrtky, vybrať jaderník, ak je jablko čerstvo po zbere a pekné, netreba ani šúpať šupku. Potom už stačí len zaliať vodou, nasypať cukor podľa chuti jabĺčok alebo konzumentov (my máme radšej taký kyselkavý), pridať jeden zvitok celej škorice a klinčeky a uvariť do mäkka.

Zaručujem vám, že kompót zmizne rýchlosťou blesku, nehovoriac o tom, že máte dom prevoňaný nádhernou arómou jablka, škorice a klinčeku, ktorej sa nevyrovná žiadna aromatická sviečka.Aby to nebolo príliš hladné, ponúknite stravníkom ku kompótu klasické piškóty.

Prešvihli ste množstvo a kompótu predsa len ostalo? Šup s ním do mixéra, rozmixovať a mierne rozriediť – originálny „juice“ je na svete. My sme ho až do odchodu z rodného domu pili ako dúhy bez ujmy na zdraví, naše deti sa najprv síce čudovali, ale zrejme to nebudú len gény, ktoré spôsobili, že za chvíľu ani z tejto varianty neostala ani kvapka.

Keď baba rýchlo nakupuje… alebo, jablká v tortovej forme

… vždy niečo vyparatí, na čo príde v hodine dvanástej. To isté sa stalo mne, keď som si chcela kúpiť lístkové cesto, teda, ja som v tom aj bola, že také je. Doma som ho šupla do mrazničky a prišlo mi na um až vtedy, keď mal synátor v škole jablkový deň a bolo treba zachovať česť rodu upečením niečoho jablkového. V pokročilej nočnej hodine som už bola dosť lenivá a tak som dúfala, že to odbijem klasickou jablkovou štrúdľou… Toto dúfanie ma prešlo, keď som po nachystaní všetkých surovín ako posledné vytiahla pred svoj zrak už na omak úplne v ideálnej konzistencii „lístkové“ cesto… lebo na vrchu sa na mňa usmieval iný názov… linecké. Pretože prekážky sú pre mňa výzvou a bola som už lenivá vytiahnuť aj kuchársku knihu, improvizovala som – a bez ochutnania poslala do bratislavskej školy v nádeji, že snáď sa jesť bude dať. Už dva týždne drankajú odo mňa recept na ten geniálny jablkový koláč. 

Tu je ten recept, ktorý zaberie možno viac času, ale efekt podľa vzorky pedagógov a žiakov Mikiho školy je vraj neuveriteľný:

Suroviny:

Cca 1 kg očistených, nastrúhaných jabĺk

30 dkg posekaných orechov

2-3 Zlaté klasy

Škoricový a vanilkový cukor

Balenie lineckého cesta

2 vajcia

2 kopcovité lyžice práškového cukru

½ prášku do pečiva

3 kopcovité lyžice polohrubej múky

Postup: Linecké cesto rozvaľkáme, asi 1/5 odložíme bokom. Zvyškom cesta dôkladne vystelieme vysokú tortovú formu tak, aby cesto všade dobre doliehalo na dne aj na bokoch – bez praskliniek, aby nám nevytiekla jablková šťava. Jablká zmiešame so škoricovým a vanilkovým cukrom (dochutíme podľa chuti jabĺk a vlastnej chuti), pridáme orechy a Zlatý klas – podľa šťavnatosti jabĺk. Plnku vložíme do formy tak, aby ostala cca 1 cm pod okrajom cesta na bokoch formy. Zo zvyšku lineckého cesta urobíme pásiky, ktorými oblemujeme smerom dovnútra formy okraje torty tak, aby sme zas zlepili spoje kvôli zamedzeniu pretečenia. Cesto s plnkou dáme predpiecť, v teplovzdušnej rúre sa mi na 175 stupňov pieklo mňam asi 20 minút. Medzitým si vymiešame z vajec, cukru, prášku do pečiva a múky minipiškótové cesto, ktorým po predpečení zalejeme vrch torty a pri zníženej teplote cca 150 stupňov dopečieme ešte asi 15 minút. Vyberieme z rúry a necháme dobre vychladnúť, najlepšie v noci. Pozor, vraj nebezpečne dobré!

Niečo jednoduchšie koláčové, prosím

No dobre, aj také je. Klasické kysnuté cesto rozvaľkáme na plech, naukladáme naň nahusto do radov na mesiačiky (šírka cca O,5 cm) nakrájané, od jaderníkov očistené jablká, posypeme hojne škoricovým cukrom, orechami a posýpkou a dáme upiecť. Vonia to nádherne, napríklad aj teraz u nás doma. Škoda, že vás nemôžem ponúknuť… ale nabudúce sa isto dohodneme!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (6 hlasov, priemerne: 3,70 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kohutiarová

Stále predovšetkým manželka, 7x mama, človek pre druhých. Chcem aj prostredníctvom riadkov priniesť presvedčenie, že svet je úžasné miesto a mať deti a rodinu je to najlepšie, čo nám mohlo byť dané.

články autora...

Komentáre k článku

  1. Ako na to inak?

    Potrebujeme:

    4 x 250 ml zapekacie misky, 6 – 8 jabĺk, 4 polievkové lyžice strúhanky, 2 polievkové lyžice masla, 1 čajová lyžička škorice,

    Misky vytrieme maslom a vysypeme premiešanou strúhankou spolu so škoricou. Necháme ich chvíľu schladiť v chladničke. Nakrájame si jablká na štvrťky a potom na tenké krúžky – samozrejme bez jaderníka. Do vychladených misiek poukladáme čo najkrajšie jablká. Ukladáme ich asi 2 cm nad okraj misky. Misky potom položíme na pekáč a obalíme papierom na pečenie tak, aby sme trochu prečnievajúce jablká stlačili do misky. Pečieme 3 hodiny pri 150°C co vyhriatej rúre. Môžete vypnúť radiátory.

    Menším ako 2-ročným deťom nedávajte do jedla škoricu.

Pridaj komentár