Aký majú deti vzťah ku karfiolu, asi vedia všetci rodičia z rozprávky o Bambuľke. Dedo Jozef navarí zemiaky s vyprážaným karfiolom a šalátom, ale slečna nad ním len ohŕňa nos. Rovnako ako moje deti.
Pritom karfiol je super zdravá potravina plná železa, draslíka, vápnika a obsahuje napríklad aj vitamín A, C a kyselinu listovú.
Marcela Beňová Pomáha chrániť kosti, kĺby, podporuje imunitný systém, a čo poteší mamičky, zlepšuje kvalitu vlasov.
Karfiol prospieva aj činnosti obličiek a v organizme pôsobí ako prirodzený detox.
Je skvelou prevenciou cukrovky a autoimunitných ochorení a pomáha pri udržiavaní dobrého stavu pokožky.
Chuťovo je karfiol jemnou nevýraznou potravinou, ktorá sa dobre kombinuje s ostatnými, a dodá jedálničku tie zložky, ktoré mu v čase vyčerpania chýbajú.
Len ako o tom presvedčiť aj našich najmenších?
Najlepšie je nič nevysvetľovať a karfiol dobre zamaskovať. Napríklad aj do našich receptov.
Marcela Beňová Karfiolový dip Dip je zdravá náhrada kečupu a omáčok z obchodu, ktorá sa hodí k mäsu, zelenine, rybám či zemiakom. Naviac chutí aj deťom a keď ho pripravíte doma, nebude obsahovať žiadne konzervačné látky.
U nás sa vždy robí k pstruhovi (u najmenších detí zas k lososovi) a sladkým zemiakom.
Čo budete potrebovať
½ hlávky karfiolu
1 strúčik cesnaku
biely jogurt
lyžica nastrúhaného syru
pár kvapiek olivového oleja
sušenú alebo čerstvú petržlenovú vňať
Postup
Karfiol rozdeľte na ružičky a uvarte v pare (ušetríte tak viac vitamínov). Keď je dostatočne mäkký, spolu s očisteným a nadrobno pokrájaným cesnakom ho do hladka rozmixujete.
Potom stačí vmiešať téglik bieleho jogurtu, lyžicu nastrúhaného syra a ochutiť pár kvapkami olivového oleja. Ak chcete trochu vitamínov navyše, vmiešajte do dipu trochu čerstvej alebo sušenej petržlenovej vňate.
Marcela Beňová Karfiolové tortily Ak vám z prípravy dipu polovica karfiolu, vyskúšajte recept na domáce karfiolové tortily. Narozdiel od chipsov v obchode neobsahujú zbytočnú soľ a upečiete ich bez kvapky oleja.
Čo budete potrebovať
½ uvareného karfiolu
hrnček múky (ja som použila celozrnnú)
2 čajové lyžičky ľanových semienok
soľ, mleté čierne korenie
polovicu strúčiku cesnaku
Postup
Uvarený karfiol rozmixujte, pridajte hrnček múky, ľanové semienka, a podľa chutí osoľte a okoreňte. Ak chcete výraznejšiu chuť tortíl, môžete pridať aj najemno nastrúhaný cesnak. Všetky suroviny vymiešame.
Na menší plech položte papier na pečenie a opatrne naň rozotrite zmes. Vložte do trúby vyhriatej na 200 stupňov a pečte 15 až 20 minút.
Keď cesto stuhne a dá sa krájať, rozrežte ho na menšie štvorčeky a pečte ešte asi 20 minút, kým tortily nezačnú hnednúť.
Marcela Beňová Karfiolová zmrzlina Zeleninová zmrzlina je výzva pre odvážnych. Ale chutí výborne a deti jej určite neodolajú. Existuje viacero receptov, tento je najjednoduchší.
Čo budete potrebovať
½ uvareného karfiolu
1 banán
kondenzované mlieko
sladkú smotanu
1 vanilínový cukor
1 polievkovú lyžicu kakaa
Postup
Uverený karfiol a banán rozmixujte ponorným mixérom na hladkú kašu. Sladkú smotanu vymiešajte s vanilínovým cukrom na penu. Pridajte 100 ml kondenzovaného mlieka a vymiešaný karfiol s banánom.
Ak máte chuť trochu experimentovať, môžete zmes rozdeliť na dve polovice a do jednej pridať lyžicu kakaa. Ak sa vám podarí obe zmesi pekne premiešať v nádobke, vznikne dvojfarebná zmrzlina.
Zmes vložte do mrazničky a nechajte tuhnúť asi 6 hodín. Po vybratí ju môžete ozdobiť orechami, mrazeným ovocím alebo javorovým sirupom.
Karfiol v dezerte trochu pripomína kokos a vďaka kombinácii s banánom je zmrzlina svieža a nepresladená.
Loading...