Kysnuté cesto s varenými zemiakmi

Silvia Bodláková 1

Recept na sladko:

100 g zemiakov nakrájame na malé kúsky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle, zalejeme vodou a medzi prsty osolíme (veľmi málo). Necháme povariť asi 10 minút a potom ešte postáť prikryté 15 minút. Zemiaky popučíme zvlášť a ak nemáme tej vody zo zemiakov 2 dl, nuž doplníme vlažnou vodou. Zmiešame v miske vodu so zemiakov, popučené zemiaky, asi štvrť čerstvého droždia a 2 kopcovité pol. lyžice práškového cukru. Necháme podkysnúť asi 20 minút. Vmiešame polohrubú múku tak, aby nám vzniklo veľmi tuhé cesto. (Môžete dať aj pol na pol polohrubú a hladkú T650.) Necháme kysnúť asi hodinu. Alebo dobre prikryte (tie špéci misy) a nechajte vykysnúť v chlade z večera do rána alebo z rána do večera.

Nuž a môžete potom z tohto cesta urobiť parené buchty, malé guličky naplnené pokrájanými jabĺčkami či tvarohom, ktoré vyvaríte vo vode alebo dukátové buchtičky, alebo aj makový, tvarohový či orechový závin.

Mala som banány, ktoré už mali černejšiu kožku a deti ich nechceli jesť, nuž som ich po jednom zabalila so cesta a urobila banánový závin. Dcéra, ktorá vymýšľa s jedlom, od kedy chodí do škôlky, ho s chuťou zjedla.

Ak by sa vám raz chcelo spraviť zmenu v recepte, doporučujem miesto 2 pol. lyžíc práškového cukru dať 5 pol. lyžíc granka a vznikne toto:

Recept na slano:

Vymeňte v sladkom recepte cukor za 1 čajovú lyžičku soli a pridajte 1 čajovú lyžičku rasce alebo sezamových semienok.

Sú z tohto cesta potom výborné rožky alebo bosniaky.

Foto: autorka

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (7 hlasov, priemerne: 3,70 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár