Vôňa klinčekov, škorice, vanilky, hrozienok a orieškov… Cítite ju? Bez týchto šteklivých lahôdok si predvianočný čas nevie predstaviť asi nikto. Je to vôňa detstva, babičkinej truhlice i zrelej dospelosti. V mnohých domácnostiach sa už v škatuliach skrývajú medovníky, v ktorých a spomínané ingrediencie nachádzajú. Svoj recept i návod na medovníčky, ktoré sú akurát mäkké a nepotrebujú mäknúť týždne, vám ponúka Mgr. Edita Kunáková.
Potrebujeme:
- 1 kg hladkej múky (obyčajnej, nie špeciálnej)
- 150 g práškového cukru
- 2 x 2dcl poháre tekutého medu
- 125 g rozpusteného masla
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 1 vrecúško perníkového korenia
- 3 celé vajcia – do cesta,
- 1 celé vajce na potretie
Postup:
Zo všetkých ingrediencií vymiesime cesto, ktoré necháme odpočívať 12 hodín prikryté potravinárskou fóliou v chladničke.
Odstáte cesto znovu na pomúčenej doske premiesime a na 1/2 cm hrúbku vyvaľkáme. Následne z neho formičkami rôznych tvarov vykrajujeme medovníky, do ktorých jemne vtlačíme lieskové oriešky, mandle alebo hrozienka.
Medovníčky poukladané na pomastenom plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom. (Plech nesmie byť hrubo vymastený, lebo potom medovníky prihárajú. Prebytočný tuk sa dá zotrieť kuchynskou papierovou utierkou.)
Pečieme v rúre zohriatej na 180°C asi 6 – 7 minút. Prvé 4 minúty do rúry nenazeráme, aby medovníčky nespľasli.
Z plechu medovníky dávame dole trochu prechladnuté, inak praskajú alebo sa lámu.
Hotové medovníčky odložíme do studenej miestnosti alebo do skla ku chlebu, aby vydržali mäkké do Vianoc.
KUSMIREKOVA TO CESTO JE KATASTROFA
je to desssss… ale chutilo mi to trocha
KUSMIREKOVA TAK DALA SOM TO CESTO DOKOPY ALE MUSELA SOM DAT ESTE MASLO LEBO SA MI MRVILO TAK SOM ZVEDAVA AKO TO BUDE CHUTIT A HLAVNE AKO SA BUDE PIECT
je to desssss… ale chutilo mi to trocha