Na jablká!

Mária Kohutiarová 2

Nie žeby sme ich inokedy nemali v dosahu, ale teraz je ich hlavná sezóna. Červené, žlté, zelené, či strakaté, sladšie či kyselkavé – ale vždy dobré. Teraz, keď množstvo z nich každé ráno cupne do trávy, treba s nimi rýchlo niečo urobiť. Čo napríklad? 

Na rýchlo

Okrem toho, že sa teda dajú nekonečne jesť – a ako hovorí moja mama, k celému jablku sa asi žiadne dieťa nemá, ale ak ho nakrájaš na mesiačiky, raz dva bude tatam – sú ešte aj iné variácie.

Najjednoduchšou ukuchtenou je  upečenie jabĺk. Či už zvolíte klasiku v podobe očistených jabĺk bez jaderníka posypaných škoricou a potretých maslom, alebo sa máte čas a chuť trochu pohrať a do vyrezaných otvorov po jaderníku vložíte ešte aj náplň z lekváru, popučených piškót, rumu a posekaných orechov, nebodaj ich ešte zabalíte do kabátika z lístkového cesta – pripravte sa na to, že rýchlo zmiznú z povrchu zemského či tanierového.

Rovnaký osud čaká jablkové kolieska vyprážané vo vínovom hustejšom cestíčku z vajíčka, trošky mlieka, hladkej múky a vína či rumu, ešte teplé obalené v škoricovom cukre.

Do váry

Ak máte pocit, že jablká sú len na koláče, tak to teda nie. Skôr, než začneme tú tému, pozrieme sa, kam sa jablká dajú použiť na „normálne“ jedenie. Vynikajúce sú nastrúhané, podusené na masle s cukrom a škoricou, prípadne s posekanými orechami zmiešané s uvarenými rezancami. Jedlo je nielen rýchle, ale aj veľmi chutné a šťavnaté. 

Jablká vôbec nemusia byť len nasladko ani v tejto kategórii. Veľmi rada ich pridávam k pečenej hydine hneď do pekáča – nakrájané na štvrtky bez jaderníka urobia v šťave tú správnu chuť a čím mastnejšie mäsko, tým lepšie. A hoci najprv moji, hlavne manžel ohŕňali nos, teraz sa vždy pýtajú, či sú v pekáči aj jablká – a tak mám pocit, že pomer na váhu s mäsom musí byť už pomaly 1:1. 

Chuťovky

V studenej kuchyni sú jablká vždy vítané aj s cukrom aj soľou. V tomto prípade ich pridanie do šalátov – ovocných či na slano – prinesie len výhru. Jednoduchý a rýchly šalát z nakrájaných banánov na kolieska, jabĺk na kocky, nasekaných orechov, kyslej smotany alebo bieleho jogurtu zmizne vždy u nás závratnou rýchlosťou aj neosladený. V opačnom garde urobia jablká opäť nakrájané na kocky správnu chuť v cestovinovom šaláte s krabími tyčinkami, kockami syru, kyslou smotanou a uvarenými kolienkami.

Máš nový koláč?

Pýtala sa ma prekvapene kamoška tento víkend. No jasné, že mám, a to zas len pre lenivosť, keď sa mi nechcelo umývať ďalšie fľaše na zaváranie jablkového pyré či presnedávky a ani som zas nechcela, aby sa pokazilo. Tak som hodila na plech piškótu, po vychladení natrela pikantným džemom, do pyré pridala dva zlaté klasy (tak, aby bolo pyré husté ako želatina) s troškou vody, škoricou a trochou rumu. Vyliala som na plech, nechala stuhnúť a na vrch uštedrila ešte čokoládovú polevu. V nedeľu bola aj šľahačka, ale na koláč chodili ešte tri dni s prosíkom všetci aj bez nej…

A vy sa jablkujete ako?

z vlastnej kuchyne dodala Mária Kohutiarová

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 4,80 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kohutiarová

Stále predovšetkým manželka, 7x mama, človek pre druhých. Chcem aj prostredníctvom riadkov priniesť presvedčenie, že svet je úžasné miesto a mať deti a rodinu je to najlepšie, čo nám mohlo byť dané.

články autora...

Komentáre k článku

  1. aby sa nezabudlo, jablka sa daju aj pit smile a to nemyslim ziadnu jablckovicu. Cerstva jablkova stava je moj najoblubenejsi napoj na svete a ked mam moznost, pijem jej litre… a teraz ta moznost je smile

Pridaj komentár