Niečo na detskú oslavu

Silvia Bodláková 7

Niečo na detskú oslavu

Podarilo sa nám využiť ešte asi posledný pekný víkend, nuž sme dcérine druhé narodeniny oslavovali vonku, v záhrade. Povyťahovali sme hračky záhradné aj menej záhradné, urobili pre deti súťaže, vymysleli odmeny.

Torta nechýbala. Deti však uprednostnili opekanie na ohnisku. Najväčší úspech mali čerstvo vykopané a v pahrebe upečené zemiaky. Keby ste videli ich tváre plné sústredenia sa, keď umyté zemiaky hádzali do pahreby alebo naopak, keď sa ich pokúšali z pahreby palicami dostať von. Ten plamienok šibalstva v očiach im neopadol, keď napichli na palicu jablko, ktoré práve spadlo zo stromu a opekali ho nad malým ohňom. Väčšina detí boli už najväčší škôlkari, prváci či druháci. Preto sme ich nechali samých pripravovať si takéto dobroty.

K dispozícii boli aj keksy, drobné pečivo a iné pochúťky. Na pitie sme podávali šípkový čaj varený v kotlíku. A dospeláci ochutnali víno varené na ohni.

Čaj zo šípok

2 hrste šípok, 4 litre vody, med

V kotlíku sme nechali zovrieť vodu. Nasypali sme do nej rozpolené šípky, prikryli a nechali asi 10 minút variť. Potom sme kotlík odstavili z ohňa a čaj nechali asi 30 minút postáť. Precedili sme do krčahu. Každá mama dochutila čaj medom podľa uváženia.

Medovníčky (zaručene mäkké po upečení)

560 g hl. múky T650 (preosiatej), 280 g práškového cukru, 4 polievkové lyžice medu, 4 vajíčka, 1 pol. lyžica sódy bikarbóny

Všetko dobre vymiešame. Necháme 12 hodín postáť v umelohmotnej nádobe (napr. z rána do večera alebo naopak). 3-4 krát premiesime. Pred premiesením posypeme trochou hladkej múky (tým sa množstvo múky v ceste zväčší, a teda sa netreba báť toho množstva sódy bikarbóny). Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Vykrojíme medovníčky a ukladáme na vymastený plech. Potrieme vyšľahaným žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 8 minút. Čas pečenia závisí od veľkosti medovníčkov. Tých 8 minút sa týka medovníkov – koliesok s priemerom asi 5 – 6 cm.

Robievam ich aj bežne počas roka. Je to výborná desiata či olovrant, keď sme vonku na ihrisku. Zatvorené v plechovej nádobe vydržia asi 6 – 7 dní.

Praclíky

650 g hladkej múky, 350 g margarínu, 1 vajíčko, 125 ml šľahačky, soľ, žĺtok na potretie, na posýpku syr alebo rasca

Z prísad vymiesime tuhšie cesto. Necháme stáť v chlade asi pol hodinu. Potom na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na 5 mm hrúbku. Vyrežeme pásiky 5 mm široké a dlhé asi 10 cm. Vytvarujeme do praclíkov a ukladáme na suchý plech. Potrieme vyšľahaným žĺtkom a posypeme rascou alebo syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C doružova.

Čokoládové guľôčky

125 ml šľahačky, 200 g horkej čokolády, 30 g masla, medzi prsty mletej škorice, 2 pol. lyžice práškového cukru

Šľahačku krátko povaríme v hrnci na mlieko spolu so škoricou. Vsypeme do nej na hrubom strúhadle nastrúhanú čokoládu. Odstavíme a miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme maslo. Dobre vymiešame. Necháme vychladnúť a potom 1 – 2 hodiny tuhnúť v chladničke. Lyžičkou vyberáme kúsky hmoty, tvarujeme ich do guľôčok. Ruky si namáčame v studenej vode, aby sa nám hmota nelepila na prsty. Do menšieho pekáča nasypeme práškový cukor, ktorým guľôčky obalíme. Uložíme ich do košíčkov. Do podávania necháme v chlade.

Kokosové pusinky

2 bielky, 100 g práškového cukru (dobre preosiateho), 80 g kokosovej múčky, 20 g jemnej strúhanky, tuk na vymastenie plechu

Z bielkov urobíme tuhý sneh. Zľahka do neho vmiešame ostatné suroviny. Na vymastený plech nakladieme pomocou čajovej lyžičky malé kôpky. Vložíme do vyhriatej rúry na 150°C, hneď znížime teplotu na 120°C a necháme sušiť asi 10 minút. Ešte teplé odložíme z plechu. Väčšinou ich poukladám na papier na pečenie a tam nechám vychladnúť.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Ten nápad s celozrnnou múkou sa mi Janka páčil. Dnes som ráno zamiesila cesto na medovníky takto: 2 vajíčka 250 g celozrnnej múky strednej hrubosti, 4 pol. lyžice medu. Najprv sa mi ťažšie spracovávalo. Piekla som ich rovnako. Dcére chutia viac ako tie pôvodné (zjedla štyri kúsky s mliekom teraz na večeru), ale aj keď sú dobré, ja si na ich chuť musím zvyknúť. Tak vyskúšajte a dajte vedieť, čo VY na to.

  2. Ahoj Janka, som rada, že chutili. Predvčerom som ich tiež robila a dala som do nich 300 g hnedeho cukru, miesto praskoveho. Škorica inak môže, ak jej dáš viac spôsobiť, že nebudú medovníky mäkké, preto je vhodnejší mletý klinček a škorica sa doporučuje nedávať deťom mladším ako tri roky, lebo je vysoký alergén. To som sa dozvedela asi pred tri a pol rokom, keď syn ležal na kožnom počas velkonočných sviatkov a priviezli tam päťročného chlapca-exematika, ktorý zjedol na návšteve nejaký jablkový zákusok so škoricou.

  3. Medovnicky-trosku zdravsie

    Ja som si tie medovnicky trosku upravila: namiesto bielej muky som pouzila celozrnnu, namiesto cukru len med. Ochutila som to este skoricou a stipkou mleteho klinceka. Aj mojmu malemu rocnemu syncekovi chutili!

  4. Aj ja som sa potešila,že je tu niečo pre “pečeniachtivé” a teda aj pre mňa.Medovníčky sú naozaj ihneď mäkké na moje prekvapenie a na rozdiel od iných receptov aj bez pridania gramu tuku.Zadovážila som si knihu:Zdravá výživa malých detí, z vydavateľstva Portál.Sú tam recepty pre deti od 0 do 6 rokov,ale aj pre školákov a sú tam tiež veľmi dobré recepty aj s lákavými názvami, napr. polievka do termosky, bavlnená polievka,domáci Kinder Pinguin,Krakonošov fazuľový rezeň,alebo recepty keď je dieťa choré,či zostavený jedálny lístok na celý týždeň vhodný pre rodinu s deťmi.

    Ďakujem autorke tohoto článku za nové recepty,ktoré si k ostatným osvedčeným už aj zakladám.

  5. Ahoj,

    skusila som tvoje medovnicky, zarucene makke po upeceni. Vcera vecer sme s Betkou zamiesili cesto. Veľmi sa lepilo, nedalo sa poriadne vymiesiť, tak som to hned šupla do chladničky, že to asi ráno vyhodím. Betka však ráno vstala s tým, že ideme piecť medovníčka, tak som nč nevyhodila a urobila som dobre. Horko ťažko som cesto vybrala z misky, podarilo sa mi to tak, že som okamzite múčiila to, čo sa mi podarilo odlepiť z misky. Na doske bolo cesto už celé obalené v muke, tak sa mi to už dobre spracovavalo, už sa nelepilo na ruky. Pravítkom som si vymerala hrúbku cesta na 5 mm. Dala som ruru na 180 stupňov a piekla 8 min, presne ako si písala. Medovníčky mi krásne narástli a sú vyborne mäkké!!!! Do cesta som pridala aj korenie do pernika, veď mi uz možeme. Medovnicky som spojila so slivkovym lekvarom a poliala cokoladovou polevou. Na to dala oriešok. Silvi, medovníčky sú výborné. Ďakujem.

  6. Nejde do medovníčkov vôbec perníkové korenie. To som našla asi pred rokom recept v jednej starej kuchárskej knihe, ktorú napísala Terézia Vansová. Nie je úžasný? Podľa poznámok prastarej mamy, podávala tie medovníčky počas roka bežne ako večeru s mliekom asi od roka a pol.

  7. To urcite vyskusam! Hlavne tie cokoladove gulocky vyzeraju ako poriadna mnaminka. Do tych medovnickoch nejde ani trochu pernikoveho korenia?

Pridaj komentár