Recepty z pekárničky

Mária Kohutiarová 4

Domáca pekárnička na chlieb.

Už ju máte doma a chcete sa blysnúť dobrým chlebíkom či pečivom z nej.

Ponúkame vám niekoľko receptov na inšpiráciu a dobré pochutnanie si.

 

Babičkine langoše

  • 1 kg hladkej múky
  • 3 celé vajcia
  • 1 zakysanka alebo kefír
  • 1 celé droždie
  • soľ
  • 4 dcl mlieka

(Pre menšiu rodinu stačí polovička dávky vymiesiť do pekárne).

Nechať vypracovať v pekárničke, vložiť do igelitového sáčku, čé je 2x taký veľký ako pôvodný objem cesta, ono aj v chladničke ešte zdvojnásobí svoju veľkosť. Nechať deň odstáť. Rukou namočenou v oleji oddeľovať bochníčky a tvarovať langoše podľa vôle. Cesto má dlhú životnosť, vraj aj dva týždne v chladničke. Langoše sú úplne skvelé, takže pozor… 

Obyčajný chlieb od Kovářky 

  • 350 ml vody
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica octu
  • 2,5 lyžičky soli
  • 400 g pšeničnej chlebovej múky
  • 200 g žitnej chlebovej múky
  • 2 lyžičky rasce
  • 2 lyžičky sušeného alebo ½ čerstvého droždia

Nastavenie pekárne: program cesto

Piecť na základom programe, stupeň prepečenia stredný, veľkosť stredná.

Chlieb 2

  • 350 ml vody (pôvodne bolo kyslé mlieko, ale potom sa nemôže dať odložený štart) 
  • 1 lyžica octu (aby sa chlieb dal lepšie krájať a nemrvil sa) 
  • 2 lyžice oleja (tým sa trochu dorovnáva to chýbajúce mlieko) 
  • 550 g múky (zmes, ideálne, keď aspoň trochu je aj ražnej, hladká, špaldová…) 
  • 1 a pol lyžičky soli (pozor, soľ musí ísť čo nadaľej od droždia, inak nenakysne) 
  • 1 až 1 a pol lyžičky sušeného droždia 

Do toho pridávam buď mletú rascu, tekvicové, slnečnicové semienka, uvarený nastrúhaný zemiak, uvarenú špaldu, pohanku…. Alebo aj nič.  Podľa chuti a času .

Pletenky

Použitý je recept z návodu k pekárni /panasonic/ na 75-percentné celozrnné pečivo:

  • 1 a 1/4 ČL sušeného droždia 
  • 400 g celozrnnej hrubej múky 
  • 150 g bielej hrubej múky 
  • 2 PL oleja 
  • 2 ČL cukru 
  • 1 a 1/2 ČL soli 
  • 340 ml vody 

Program: celozrnný, príprava cesta. 

Potom treba vytvarovať rôzne pečivo, dala na pekáč a nechala vykysnúť takmer na dvojnásobnú veľkosť – potrieť vajcom, nasypať soľ, rascu, sezam…. a piecť cca 10 min na 220 stup. potom stíšiť na 170 a nechať “dôjsť” teda, kým nebudú zlatisté.

Buchty 

  • 250 ml mlieka 
  • 1 vajce 
  • 100 ml oleja 
  • 1 KL soli 
  • 3 PL kryštálový cukor 
  • 500 g polohrubej múky 
  • 3/4 balíčka sušeného droždia 

Knedla 

  • 300 ml mlieka 
  • 1 PL oleja 
  • 2 KL cukru 
  • 1 KL soli 
  • 500 g hladkej múky 
  • 1 KL sušeného droždia

Chlieb 3 

  • 350 ml vody
  • 2.5 lyžičky soli
  • 1 lyžičku mletej alebo drvenej rasce
  • 400 g hladkej múky
  • 200 g ražnej múky (alebo 150 ražnej a 50 grahamovej)
  • 2 lyžičky sušeného alebo 1/2 čerstvého droždia
  • 1 lyžicu octu
  • 2 lyžice oleja

Bublanina 

  • 1 pohár hladkej muky 
  • 1 pohár polohrubej muky 
  • 1/2 prášku do pečiva 
  • 1 pohár mlieka 
  • 1/2 pohára oleja 
  • 2 vajcia 
  • 1 pohár kryštáľového cukru 
  • 2-3 PL kakaa 
  • ovocie 

Vymiešame biele cesto, rozdelíme na 3 časti a do jednej vmiešame kakao. Do nádoby na pečenie nalejeme biele cesto, rozložíme ovocie, zalejeme tmavým cestom, znovu dáme ovocie a zalejeme bielym cestom. Pečieme 1 hodinu a otvoríme až 15-20 minút po vypnutí pekárne.

 Kokosová bábovka

  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček kokosu
  • ½ hrnčeka oleja
  • 3 vajcia
  • ¾ hrnčeka cukru
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 hrnček hladkej múky 
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva 


Program cesto, necháme miešať 15 minút, vytiahneme metličky a nastavíme program pečenie na 1 hodinu.

Chlieb 4 –  najmenší bochník

  • 175 ml teplej vody 
  • 1 lyzicka cukru alebo medu 
  • 3/4 lyžičky soli, 
  • 2 lyžice oleja 
  • 1 pohár bielej múky 
  • 1 pohár miešaný ( 1/3 ovsené vločky, 1/3 žitná múka , 1/3 celozrnná muka) 
  • alebo ( 1/3 ovsené vločky, 1/3 celozrnná múka, zvyšok žitná múka +pohánková ) 
  • instantné  droždie 2 kávové lyžičky

Špaldové žemličky

  • 700 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 2 lyžičky soli
  • 2-3 lyžičky octu
  • 300 g špaldovej múky
  • 700 g hladkej múky
  • 2 lyžičky sušeného droždia

Program cesto. 

Sledovať pri miesení, postupne pridávať múku, podľa potrebu dať menej mlieka. Po vykysnutí ručne vytvarovať žemličky, poukladať na plech na papier na pečenie a potrieť vajíčkom, posypať sezamom. Z dávky vyjde asi 33 kusov. Piecť pri 220 stupňoch cca 15-20 minút.   

 

Dobrú chuť želá

Mária Kohutiarová

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kohutiarová

Stále predovšetkým manželka, 7x mama, človek pre druhých. Chcem aj prostredníctvom riadkov priniesť presvedčenie, že svet je úžasné miesto a mať deti a rodinu je to najlepšie, čo nám mohlo byť dané.

články autora...

Komentáre k článku

Pridaj komentár