Domáca pekárnička na chlieb.
Už ju máte doma a chcete sa blysnúť dobrým chlebíkom či pečivom z nej.
Ponúkame vám niekoľko receptov na inšpiráciu a dobré pochutnanie si.
Babičkine langoše
- 1 kg hladkej múky
- 3 celé vajcia
- 1 zakysanka alebo kefír
- 1 celé droždie
- soľ
- 4 dcl mlieka
(Pre menšiu rodinu stačí polovička dávky vymiesiť do pekárne).
Nechať vypracovať v pekárničke, vložiť do igelitového sáčku, čé je 2x taký veľký ako pôvodný objem cesta, ono aj v chladničke ešte zdvojnásobí svoju veľkosť. Nechať deň odstáť. Rukou namočenou v oleji oddeľovať bochníčky a tvarovať langoše podľa vôle. Cesto má dlhú životnosť, vraj aj dva týždne v chladničke. Langoše sú úplne skvelé, takže pozor…
Obyčajný chlieb od Kovářky
- 350 ml vody
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica octu
- 2,5 lyžičky soli
- 400 g pšeničnej chlebovej múky
- 200 g žitnej chlebovej múky
- 2 lyžičky rasce
- 2 lyžičky sušeného alebo ½ čerstvého droždia
Nastavenie pekárne: program cesto
Piecť na základom programe, stupeň prepečenia stredný, veľkosť stredná.
Chlieb 2
- 350 ml vody (pôvodne bolo kyslé mlieko, ale potom sa nemôže dať odložený štart)
- 1 lyžica octu (aby sa chlieb dal lepšie krájať a nemrvil sa)
- 2 lyžice oleja (tým sa trochu dorovnáva to chýbajúce mlieko)
- 550 g múky (zmes, ideálne, keď aspoň trochu je aj ražnej, hladká, špaldová…)
- 1 a pol lyžičky soli (pozor, soľ musí ísť čo nadaľej od droždia, inak nenakysne)
- 1 až 1 a pol lyžičky sušeného droždia
Do toho pridávam buď mletú rascu, tekvicové, slnečnicové semienka, uvarený nastrúhaný zemiak, uvarenú špaldu, pohanku…. Alebo aj nič. Podľa chuti a času .
Pletenky
Použitý je recept z návodu k pekárni /panasonic/ na 75-percentné celozrnné pečivo:
- 1 a 1/4 ČL sušeného droždia
- 400 g celozrnnej hrubej múky
- 150 g bielej hrubej múky
- 2 PL oleja
- 2 ČL cukru
- 1 a 1/2 ČL soli
- 340 ml vody
Program: celozrnný, príprava cesta.
Potom treba vytvarovať rôzne pečivo, dala na pekáč a nechala vykysnúť takmer na dvojnásobnú veľkosť – potrieť vajcom, nasypať soľ, rascu, sezam…. a piecť cca 10 min na 220 stup. potom stíšiť na 170 a nechať “dôjsť” teda, kým nebudú zlatisté.
Buchty
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 100 ml oleja
- 1 KL soli
- 3 PL kryštálový cukor
- 500 g polohrubej múky
- 3/4 balíčka sušeného droždia
Knedla
- 300 ml mlieka
- 1 PL oleja
- 2 KL cukru
- 1 KL soli
- 500 g hladkej múky
- 1 KL sušeného droždia
Chlieb 3
- 350 ml vody
- 2.5 lyžičky soli
- 1 lyžičku mletej alebo drvenej rasce
- 400 g hladkej múky
- 200 g ražnej múky (alebo 150 ražnej a 50 grahamovej)
- 2 lyžičky sušeného alebo 1/2 čerstvého droždia
- 1 lyžicu octu
- 2 lyžice oleja
Bublanina
- 1 pohár hladkej muky
- 1 pohár polohrubej muky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 pohár mlieka
- 1/2 pohára oleja
- 2 vajcia
- 1 pohár kryštáľového cukru
- 2-3 PL kakaa
- ovocie
Vymiešame biele cesto, rozdelíme na 3 časti a do jednej vmiešame kakao. Do nádoby na pečenie nalejeme biele cesto, rozložíme ovocie, zalejeme tmavým cestom, znovu dáme ovocie a zalejeme bielym cestom. Pečieme 1 hodinu a otvoríme až 15-20 minút po vypnutí pekárne.
Kokosová bábovka
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček kokosu
- ½ hrnčeka oleja
- 3 vajcia
- ¾ hrnčeka cukru
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
Program cesto, necháme miešať 15 minút, vytiahneme metličky a nastavíme program pečenie na 1 hodinu.
Chlieb 4 – najmenší bochník
- 175 ml teplej vody
- 1 lyzicka cukru alebo medu
- 3/4 lyžičky soli,
- 2 lyžice oleja
- 1 pohár bielej múky
- 1 pohár miešaný ( 1/3 ovsené vločky, 1/3 žitná múka , 1/3 celozrnná muka)
- alebo ( 1/3 ovsené vločky, 1/3 celozrnná múka, zvyšok žitná múka +pohánková )
- instantné droždie 2 kávové lyžičky
Špaldové žemličky
- 700 ml mlieka
- 50 g masla
- 2 lyžičky soli
- 2-3 lyžičky octu
- 300 g špaldovej múky
- 700 g hladkej múky
- 2 lyžičky sušeného droždia
Program cesto.
Sledovať pri miesení, postupne pridávať múku, podľa potrebu dať menej mlieka. Po vykysnutí ručne vytvarovať žemličky, poukladať na plech na papier na pečenie a potrieť vajíčkom, posypať sezamom. Z dávky vyjde asi 33 kusov. Piecť pri 220 stupňoch cca 15-20 minút.
Dobrú chuť želá
Mária Kohutiarová
Váš komentár
super !!!!
maria, je to pripravené, čakaj, príde
ano. chcem pekarnicku na vianoce.
nedate nejaku recenziu, podla coho pekarncku kupovat, vyberat,…?
Dik, maria
Tak tu je ten návod na výber pekárničky:
http://www.rodinka.sk/doma/v-kuchyni/ako-vybrat-domacu-pekaren/