ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
VýživaRecepty

Ríbezľový lekvár

 Mária Kopčíková   24.06.2018   3

Ako dieťa som to neznášala, teraz si to pomerne užívam - zaváračky, lekvárovačky, lečovačky ...

Mám skvelý recept. Možno preto, že som sa k nemu musela dopracovať opakovanou zlou skúsenosťou, keď som si to chcela uľahčiť a použila som kadejaké želírovače a iné urýchľovače hustnutia. Vyhnite sa im. 

Vždy som s nepochopením pozerala na moju mamu, ktorá hodiny stála pri šporáku a miešala a miešala ten lekvár, aby už konečne zhustol. Prišlo mi logické použiť niečo, čo tvoriaci proces skráti.

Zároveň som však zlikvidovala aj akúkoľvek dobrú chuť. Takže v našej rodine robíme takéto produkty len s cukrom.

Ako na ríbezľový lekvár?

Ríbezle dobre umyť, odšťaviť alebo prepasírovať. Podľa sladkosti ovocia pridať cukor, ja dávam zhruba na 2 litre šťavy 1 kg kryštálového cukru (alebo menej). Treba dobre premiešať a nechať plus mínus hodinu odstáť, aby sa cukor rozpustil (miešať môžu aj deti, potešia sa z činnosti a vy si zatiaľ v kľude umyjete poháriky).

Lekvár potom varíme po malých dávkach (4 – 5 naberačiek) v plytkej a širokej nádobe (kastról, teflonová panvica), aby sa voda rýchlejšie odparovala. Treba pri tom stáť a priebežne to miešať, aby hmota neprihárala.

Takto to vyzerá na začiatku, keď hmota začne vrieť.

Miešame dovtedy, kým sa obsah mierne nezačne lepiť na dno nádoby a varecha nerobí v tej hmote „cestičku“. Hmota okrem hustnutia mení farbu a tmavne.

Hustotu odskúšame kvapnutím hmoty na tanier. Malo by to v krátkej chvíli tuhnúť a netiecť po tanieri.

Lekvár hneď nalievame do pripravených a studenou vodou vypláchnutých pohárikov, zavrieme viečkom a otočíme dnom hore. Takto to necháme vychladnúť a už nesterilizujeme.

Týmto spôsobom môžete robiť rôzne lekvárové zmesky, podľa toho čo vám záhrada poskytne. Moja favourite je kombinácia višní a čiernych ríbezlí. Mňam!!!

Veľa zdaru a sem s ďalšími nápadmi a receptami.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 3.5 z 5. Celkom 85 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité. 
Najčítanejšie
Komentáre k článku
Lenka napísané 25.06.2014 13:12

Varim lekvar tak isto ako Mia...ziadne dlhe statie, miesanie, varenie...je to rychlovka smile

Betka napísané 22.06.2014 09:18

Tiež sme už pooberali. A ked som leniva , tak to len namrazim do sačkov a vysipem na kolač, ked v zime robim. Lekvar. na to musim mat vela casu a naladu, ako hovori autorka clankusmile

Mia napísané 21.06.2014 23:21

Ribezlovy dzem netreba tak dlho varit, obsahuje dostatok pektinu. Ja ribezle najprv varim cele, kym nezmäknu, potom prepasirujem a po prepasirovani varim stavu z 1kg ribezli len 10 minut, nalievam do poharov vlatne stavu, ale do polhodiny je dzem uplne tuhy...

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku
Lenka napísané 25.06.2014 13:12

Varim lekvar tak isto ako Mia...ziadne dlhe statie, miesanie, varenie...je to rychlovka smile

Betka napísané 22.06.2014 09:18

Tiež sme už pooberali. A ked som leniva , tak to len namrazim do sačkov a vysipem na kolač, ked v zime robim. Lekvar. na to musim mat vela casu a naladu, ako hovori autorka clankusmile

Mia napísané 21.06.2014 23:21

Ribezlovy dzem netreba tak dlho varit, obsahuje dostatok pektinu. Ja ribezle najprv varim cele, kym nezmäknu, potom prepasirujem a po prepasirovani varim stavu z 1kg ribezli len 10 minut, nalievam do poharov vlatne stavu, ale do polhodiny je dzem uplne tuhy...

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised