Sezóna tekvice: 5 receptov, kam ju zašiť.

Kika 5

Ten Krištof Kolombus bol ale chlapík, vďačíme mu za veľa. Kedysi sme prepašovali do svojho národného jedla jeho krumple, teraz zapracúvame halloween a tekvice. Dnes na nás číhajú sťaby prívetivé dekorácie hoci v poslednej kolibe pod Tatrami. Položené v prútenom košíku, na rozcuchanej slame.

Nakoniec nám dá história za pravdu, že crème fraîche, čili a hokkaido boli obľúbeným pokrmom kniežaťa Svätopluka. Teda až po tekvicových jadierkach, ktoré mal na potenciu. Alebo na cholesterol? Nech je ako chce, obdobie nám praje, a všetko sezónne a lokálne sa oplatí schasnovať. Tekvicu od šupky do posledného zrnka.

Tekvicová nakrémovaná polievka

Tekvica rôznych geometrických tvarov môže vďačne padnúť za obeť polievke. Od jednoduchšej po komplikovanejšiu verziu. Naozaj lightovné je hodiť tekvicu variť do vody tak, že ju iba jemne objíma na povrchu. Aj kocka zemiaku môže pristáť do kastróla, polievke to neublíži. Podľa veku stravníkov posoliť, okoreniť, dodať cesnak, zmixovať. Smotana na varenie, lyžička masla na zjemnenie, šperkovať sa dá hocijako. Samozrejme, ak ste fandom doktora Bukovského, uvažujte v intenciách sójovej smotany, miesto masla dajte tekvicový olej. Ak sa opovážite ozdobiť polievku opraženými tekvicovými semiačkami, ja mu to určite neprezradím.

Tekvicová polievka bez žartovania

O polievke od mojej sesternice žartovať nemôžem, lebo toto je ozaj vážna vec. Zákon. Preto oficiálna gramáž, za ktorou bude nasledovať aj oficiálny postup:

Budete potrebovať:

  • 500 g maslovej tekvice,
  • 400 ml zeleninového vývaru (môže byť bujón),
  • 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, šalvia, čili, zázvor,
  • 3 pl olivový olej, maslo,
  • 170 mg smotana na šľahanie (alebo kokosový krém, crème fraîche),
  • soľ, korenie a na dekoráciu tekvicové semiačka

Postup:

Tekvicu nakrájame na cca 4 cm kocky a dáme piecť na 180° do trúby na pol hodinku. Zatiaľ nakrájame na drobno cibuľu a cesnak na tenké plátky a spolu so šalviou na miernom ohni opražíme na olivovom oleji a troške masla do sklovita. Môžeme pridať trochu čili a mletého zázvoru. Pridáme na opečenú tekvicu a zalejeme zeleninovým vývarom, ale iba tak, aby hladina vývaru pokryla dyňu. Privedieme do varu. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a korením. Do kaše zamiešame smotanu na šľahanie a necháme prejsť varom. Odstavíme a podávame s opraženými tekvicovými semiačkami, tekvicovým olejom a lístkami šalvie na masle.

 

Tekvica k telenovele

Dni sa nám skracujú, reklamné brejky v telke rozťahujú. Čipsy z tekvice zachránia dej bez gradácie. Tento recept som našla u nás vo fóre: Tekvicu nakrájať na mesiačiky, uložiť na plech, pokvapkať olivovým olejom, posoliť a posypať čerstvým rozmarínom a dať na pol hodinu zapiecť, kým tekvica nie je mäkká a okraje nezačínajú hnednúť. Dot, autorka receptu, odporúča namáčať do jogurtu, ochuteného napríklad korením tzatziky.

Tekvica k filozofickému okienku

Tekvica sa dá dobre implementovať aj do francúzskych zemiakov. Ak dáme viac tekvice na úkor zemiakovej vrstvy, určite nám nikto nemôže vyčítať, že to potom nebudú francúzske zemiaky. A ak sa predsa len niekto taký nájde, môžeme využiť túto chvíľu na to, aby sme si zafilozofovali, či je parížsky krémeš naozaj z Paríža, ruské vajce a ruská zmrlina naozaj z Ruska, oravská slanina z Oravy a úprimné kura z úprimnosti.

 

Plnená tekvica von Dojčland

Tento recept som vydrankala od kamarátky Barborky, preživšej v Nemecku, ktorá ho zase vymámila od svojho bavorského suseda. Takže takto si pod chvíľou tí Nemci popri makaní na dobrých číslach HDP plnia svoje tekvice.

Budete potrebovať:

asi 600 g tekvica hókkaido, 200g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového), 1 pór, 1 paradajka, viazanička nasekanej petržlenovej vňate, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL rajčinového pretlaku, 2 PL créme fraiche, 100g syru feta, kajenské korenie, soľ, maslo

Postup:

Tekvicu umyjeme (nešúpeme), vršok odkrojíme a odstránime jadierka. Dužinu ešte vydlabeme na hrúbku 1 cm. Vydlabanú tekvicu aj s vrchnákom dáme piecť vo vymastenom pekáčiku v predhriatej rúre 15 minút na 180°C. Medzitým nakrájame nadrobno pór, rajčinu, dužinu z tekvice a cesnak. Na masle opečieme najprv mäso s dužinou, potom pridáme zeleninu a pretlak, a za stáleho miešania opekáme ešte 5 minút. Primiešame korenie, soľ, petržlenovú vňať a créme fraiche a odstavíme. Tekvicu vyberieme z rúry, naplníme zmesou a navrch poukladáme fetu nakrájanú na kocky. Tekvicu prikryjeme odrezaným vrškom a dáme ešte na 20 minút zapiecť. Podávame s nasucho opraženými tekvicovými jadierkami a trošku poliate tekvicovým olejom, ako príloha sa výborne hodia zemiaky alebo čerstvá bageta.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (17 hlasov, priemerne: 4,90 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Treba dávať pozor na rečI Adela

    Bratislava nebude donekonečna počúvať výpadky

    3 roky doma je super keď doobeda na pieskovisko

    Poobede tiež a všade s niekým za patami

  2. Keď klesne teplota zachvilu vonku už sa má vykurovať temperova najmä v noci

    Vyšľaháme kreácie tekvice a do toho polievka

Pridaj komentár