Potrebujeme:
- 1 kg polohrubej múky,
- 200 g masla,
- 140 g práškového cukru,
- 60 g droždia,
- 150 g hrozienok,
- 150 g mandlí,
- 1 celé vajce,
- 2 žĺtka,
- citrónová kôra,
- soľ,
- muškátový kvet,
- 5 dcl teplého mlieka,
- vajce na potretie.
Postup
1/ Do hlbokej misy dáme múku, do nej rozdrobíme maslo.
2/ Do jamky v miske dáme celé vajce, žĺtka, cukor, strúhanú citrónovú kôru, štipku muškátového kvetu.
3/ Premiesime a prilejeme kvások a zbytok teplého mlieka.
4/ Cesto dôkladne vypracujeme, prikryjeme a dáme na teplo vykysnúť.
5/ Keď je cesto vykysnuté, pridáme hrozienka a jemne nasekané sparené šúpané mandle.
6/ Cesto vyvaľkáme, rozdelíme, vianočku upletieme a dáme opäť vykysnúť.
Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme.
A postup ako na to s veľkými fotkami si prečítajte v článku: Pravá maslová.