Chcete aby voňal ako letná záhradka a chutil ako od babičky?
Nehľadajte ho v obchode. Skutočne kvalitný džem si zvládnete pripraviť aj sami. Na dlhé hodiny rozvárania ovocia zabudnite.
Príprava domáceho džemu bola v slovenských rodinách vždy veľká udalosť. Bohatú úrodu ovocia bolo treba nielen obrať či pozbierať ale aj spracovať. A to čo najrýchlejšie, za čerstva. Časť sa naložila do kompótového nálevu, z iného ovocia vznikla tradičná pálenka. Najvoňavejšia robota však bola, keď sa varil džem. Celá ulica vedela, čím sa u susedov plnia sklenené poháre. Bublalo to a voňalo tak intenzívne, že každý kto mohol si uchmatol za lyžičku tohto instantného leta. Sladkastá jemná chuť, kde-tu kúsok jahôdky, či maliny. Jednoducho la dolce vita.
Príprava začína na trhu
Dnes však už málokto v kotly na záhrade rozvára kilá ovocia. Navyše ani to nie je potrebné. Vrátiť sa spať do detstva a pripomenúť si nezabudnuteľnú atmosféru prvých prázdninových dní, keď sa u starkej varil džem nemusí byť vôbec ťažké.
Poctivý a kvalitný si dokáže pripraviť každý v pohodlí svojho domova. Chuť bude neopísateľná a vôňa tiež. Navyše nepotrebujete ani kvantá cukru a ani ten kotol. V čom teda tkvie tajomstvo naozaj dobrého džemu?
V prvom rade v kvalitnom ovocí a prekvapivo aj v rýchlosti jeho spracovania. Jednotlivé kúsky musia byť dobre vyzreté a mať dostatok slnka. Oplatí sa zájsť na miestny trh a povyberať si plody u tamojších predajcov „trhovníkov“. Nedajte sa zlákať ukážkovými tvarmi ako zo vzorkovníka, dokonalými sýtymi farbami a veľkorysým predajným pultom. Naozaj poctivé domáce ovocie takto nevyzerá. Práve naopak. Kde tu má aj kaz, možno je i trochu pokrivené a často ho nie je veľa. Len toľko, čo majiteľ stihol skoro ráno naoberať. Jeho kvalitu však prezradí vôňa. Ak prejavíte záujem, často vám dajú i bobuľku – dve ochutnať, pretože vedia, že potom už neodoláte.
Tajomstvo prezradené
Keď nákup z trhu prinesiete domov, je dobré ho čím skôr spracovať, nekupujte preto naraz veľa ovocia. Privravte si väčší hrniec, ideálne s dvojitým dnom, želírovací cukor s obsahom prírodných pektínov a sklenené poháre s viečkami. Práve želírovací cukor je vaša tajná zbraň. Na trhu ich môže byť viac, je preto lepšie spoľahnúť sa na kvalitu a siahnuť po overenej značke. Korunný cukor želírovací 2:1, je neoceniteľným pomocníkom pri domácom džemovaní. Jedná sa o jemný kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a kyselinou citrónovou, ktorá je prírodnou konzervačnou látkou. Teda žiadna chémia. Vďaka svojim užitočným vlastnostiam sa tento cukor postará o to, aby bol váš džem dokonalý.