Tajomstvo dobrého džemu

Petronela Sadloňová 0

Chcete aby voňal ako letná záhradka a chutil ako od babičky?

Nehľadajte ho v obchode. Skutočne kvalitný džem si zvládnete pripraviť aj sami. Na dlhé hodiny rozvárania ovocia zabudnite.

Príprava domáceho džemu bola v slovenských rodinách vždy veľká udalosť.  Bohatú úrodu ovocia bolo treba nielen obrať či pozbierať ale aj spracovať.  A to čo najrýchlejšie, za čerstva. Časť sa naložila do kompótového nálevu, z iného ovocia vznikla tradičná pálenka. Najvoňavejšia robota však bola, keď sa varil džem. Celá ulica  vedela, čím sa u susedov plnia sklenené poháre. Bublalo to a voňalo tak intenzívne, že každý kto mohol si uchmatol za lyžičku tohto instantného leta. Sladkastá jemná chuť, kde-tu kúsok jahôdky, či maliny. Jednoducho la dolce vita. 

Príprava začína na trhu

Dnes však už málokto v kotly na záhrade rozvára kilá ovocia. Navyše ani to nie je potrebné. Vrátiť sa spať do detstva a pripomenúť si nezabudnuteľnú atmosféru prvých prázdninových dní, keď sa u starkej varil džem nemusí byť vôbec ťažké.

Poctivý a kvalitný si dokáže pripraviť každý v pohodlí svojho domova. Chuť bude neopísateľná a vôňa tiež.  Navyše nepotrebujete ani kvantá cukru a ani ten kotol.  V čom teda tkvie tajomstvo naozaj dobrého džemu?

V prvom rade v kvalitnom ovocí a prekvapivo aj v rýchlosti jeho spracovania. Jednotlivé kúsky musia byť dobre vyzreté a mať dostatok slnka. Oplatí sa zájsť na miestny trh a povyberať si plody u tamojších predajcov „trhovníkov“. Nedajte sa zlákať ukážkovými tvarmi ako zo vzorkovníka, dokonalými sýtymi farbami a veľkorysým predajným pultom. Naozaj poctivé domáce ovocie takto nevyzerá. Práve naopak. Kde  tu má aj kaz, možno je i trochu pokrivené a často ho nie je veľa. Len toľko, čo majiteľ stihol skoro ráno naoberať. Jeho kvalitu však prezradí vôňa. Ak prejavíte záujem, často vám dajú i bobuľku – dve ochutnať, pretože vedia, že potom už neodoláte. 

Tajomstvo prezradené

Keď nákup z trhu prinesiete domov, je dobré ho čím skôr spracovať, nekupujte preto naraz veľa ovocia. Privravte si väčší hrniec, ideálne s dvojitým dnom, želírovací cukor s obsahom prírodných pektínov a sklenené poháre s viečkami. Práve želírovací cukor je vaša tajná zbraň. Na trhu ich môže byť viac, je preto lepšie spoľahnúť sa na kvalitu a siahnuť po overenej značke.  Korunný cukor želírovací 2:1, je neoceniteľným pomocníkom pri domácom džemovaní. Jedná sa o jemný kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a kyselinou citrónovou, ktorá je prírodnou konzervačnou látkou. Teda žiadna chémia. Vďaka svojim užitočným vlastnostiam sa tento cukor postará o to, aby bol váš džem dokonalý.

  1. Korunný cukor želírovací 2:1 zabezpečí optimálnu rôsolovitosť bez nekonečného rozvárania, pri ktorom sa stratia všetky vitamíny a farba. 
  2. Zakonzervuje ovocie bez použitia chémie pri zachovaní vitamínov a prirodzených vlastností
  3. Prisladí džem v ideálnom pomere, tak aby vynikla chuť ovocia
  4. Výsledkom je tak ľahšia ovocná marmeláda plná lahodnej chuti a neodolateľnej vône. Nepredbiehajme však. Ovocie aj poháre si najskôr dôkladne umyjeme, odvážime kilo ovocia, nakrájame, alebo rozmixujeme, premiešame so želírovacím cukrom a šup s tým do hrnca. Privedieme k varu a necháme bublať 3 – 5 minút a hotovo. Teda nie celkom. Ešte horúcu zmes nalejeme do pohárikov, necháme ich chvíľku otočené dolu viečkom a potom ich schováme pod deku. Tam ich necháme pozvoľna vychladnúť. 

    Celé varenie vrátane umývania, krájania, čarovania nad pariacim hrncom a nalievania hotového džemu do pohárov nezaberia viac ako hodinu. Vážne. Je to tak jednoduché a rýchle, že časom sa každý vypracuje na majstra a bude mať chuť skúšať nové kombinácie a rôzne druhy ovocia. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár