Tetkin jablkový koláč s posýpkou

kika/redakcia 1

Pôvodne som chcela napísať “rýchly a jednoduchý.” Cesto je totiž hotové do 2 minút, ak pritom pijem kávu a umývam riad z obeda, 5 minút. Pekne vyliate do formy, posýpka pripravená, už len jablká. Tie ošúpať a nakrájať, či nastrúhať, chvíľu potrvá. Ale aspoň rúra sa rozohreje 🙂

Shutterstock

 

Na tetkin jablčník potrebujeme:

okrem škrabky na jablká:

  • biely jogurt (dva malé, moje dali dokopy 260 g)
  • 100 g kryštálového cukru (dala som hnedý)
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • 50 g masla (roztopeného)

Na posýpku: 50 g masla (roztopeného), 6 polievkových lyžíc hrubej múky, 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru

Jablká: aspoň 6 strednej veľkosti (ja som mala 4 extra veľké).

Postup:

Zapneme rúru na 180 stupňov, aby sa vyhriala. Ako prvé si pripravíme posýpku z roztopeného masla (nesmie byť horúce), ktoré zmiešame s múkou a cukrom. Mala by byť jemne drobivá.

Cesto urobíme jednoduchým zmiešaním všetkých surovín. Pozor iba na prášok do pečiva, ten by sme mali najskôr premiešať s múkou. Hotové cesto vylejeme na plech, používam okrúhlu formu (23 cm). Na vrch príde ovocie – jablká.

Jablká ošúpeme, dáme preč jadrovník. Jablká som nestrúhala, ako obyčajne zvyknem, ale pokrájala na malé kocky (aby bolo do čoho sa zahryznúť na koláči). Hodila som ich na suchú panvicu, trochu osladila, posypala škoricou a nechala ich dusiť vo vlastnej šťave 5-10 minút. Chvíľu som počkala, aby som nedávala jablkovú zmes na plech ešte za horúca, poukladala som jablká na cesto a zasypala posýpkou.

Šup do rúry, pečiem asi 35-40 minút, posýpka by mala byť pri konci do hneda (či do zlatova?)

Prečo tetkin koláč?

Jeden dôvod – lebo som zjedla polovicu koláča sama, takže si koledujem o dobre stavané “tetkovské” rozmery. Druhý dôvod – cesto je pôvodne zo slivkového koláča s posýpkou, hodí sa však aj s iným ovocím. Jablká mi to len potvrdili.

Dostala som ho už veľmi dávno, pradávno, len sa mi nedarilo nájsť ho v mejlovom archíve. Vyhľadávanie na “koláč” ani “slivky” ani “mňam” nereagovalo. Napokon som ho našla, predsa len, už som aj prestala dúfať. Predmet správy: TETA.

To mi sesternica písala novinu, že brata so ženou práve prijali do pôrodnice s rozbehnutým pôrodom, že už o chvíľu bude reálne teta! Recept bol priložený len tak mimochodom. A len tak mimochodom chutí výborne.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (17 hlasov, priemerne: 4,40 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Kika, v mojej kuchyni sa už tento Tvoj tetkovský koláč udomácnil. A fakt je dobrý! Aj so slivkami, aj s černicami, aj s hruškami, aj s jablkami, skrátka s tým, čo prváve je.

Pridaj komentár