Vďaka materskej dovolenke som okrem iného objavila nové potraviny a recepty. Jeme zdravšie. Aj keď mi to niekedy pripadá ako hon na kvalitnú zeleninu a ovocie.
Zdravé recepty sú často tie čerstvo pripravené a na to treba aj veľa času. A toho, povedzme si úprimne, príliš nazvyš nemáme. Ale aj medzi zdravými jedlami sú super rýchlovky. Keď už máme leto v plnom prúde, vyskúšajte si tieto ovocné raňajky, ktorými určite deti nesklamete.
foto: theyummylife.com/Refrigerator_Oatmeal Nočná jogurtovo-ovsená dobrota Môj horúci tip. V noci pred spaním pripravíte a ráno si všetci pochutíte. Stačí k tomu biely jogurt, ovsené vločky, a akýkoľvek druh ovocia, ktorý máte radi. Môžete pridať aj to sušené. Do kaše môžete prepašovať aj zdravé semiačka, chia semiačka alebo trochu prospešného kokosového oleja.
Postup: Dá sa robiť aj od oka. Jogurtu by malo byť vždy viac ako vločiek, aby sa pekne nasiakli a kaša nebola príliš hustá, v mierkach: ¼ hrnčeku ovsených vločiek a 1 hrnček čistého bieleho hustého gréckeho jogurtu.
Túto hmotu spolu rozmiešajte v miske. Potom už len pridávate podľa chutí ovocie. Výborná kombinácia je kaša s kúskami čerstvého manga a banánu – sú sladké a zdravé a kašu výborne osladí. Striedať môžete sezónne ovocie takže trebárs momentálne s marhuľami, broskyňami či malinami. K jabĺčku pridajte aj trochu škorice. A nikdy nezaškodí ak pridáte do kaše aj ľanové semiačka alebo za lyžičku kokosového oleja.
Ak máte radi sladšie kaše postačí vám domáci med alebo trochu domáceho džemu. A to najlepšie na tom je: zmiešate, dáte do skla, zavriete, dáte do chladničky. A ráno máte výbornú kašu plnú vitamínov pre deti.
foto: Pinterest Sladký kuskus prekvapí Kuskus je známa rýchlovka. Zalejete zovretou vodou v pomere 1:2 a necháte pod pokličkou. Naboptná a zmäkne bez varenia. Stačí mu 15 minút. Potom otvoríte, pridajte trošku masla a ovocie podľa chutí a možností. Skvele sa k nemu hodia aj orechy a semiačka.
Sladkosť vylepšíte domácim medom, džemom alebo obyčajným rozmačkaným banánom (podľa hesla – kde nechceš pchať cukor, rozmačkaj banán)
Tip: niekto kukus zalieva horúcim mliekom a navrch potom okrem ovocia pridáva aj biely jogurt. Kreativite sa medze nekladú.
Cícerové muffiny aj ku kávičke Cícer je u nás dosť nedocenený. Na Blízkom východe si ho vážia oveľa viac. Okrem toho, že je to strukovina, ktoré sú pre zdravie nás a detí dôležité, má aj iné výhody. Zo strukovín vraj najmenej nafukuje. Má vysoký obsah vápniku, železa, vitamínu B15 či draslíku. Významný je aj horčík, ktorý pomáha pri psychickej únave a preto sa vraví, že lieči smútok a stres.
Hodí sa výborne do polievok alebo rozmixovaný aj do rôznych zeleninových placiek. Pašujte ho, kam sa dá. Ak natrafíte na cícerovú múku ako ja, určite vyskúšajte cícerové muffiny. Na raňajky výborný zdroj vitamínov.
foto: celeryandcupcakes.com/2013/03/11/recipe-banana-bread-chickpea-flour-muffins/ Potrebujeme: 1 a ½ hrnčeku cícerovej múky, 2 vidličkou roztlačené zrelé banány, ¼ stevie alebo trstinového cukru, 8 polievkových lyžíc roztopeného kokosového oleja, 3 vajcia, 4 polievkové lyžice bieleho jogurtu 1 ½ kávovej lyžičky prášku do pečiva 1 kávovú lyžičku škorice Postup: Zmiešajte v miske cícerovú múku s práškom do pečiva, cukrom a škoricou. V druhej miske roztlačte banány, pridajte jogurt, vajcia a olej. Poriadne hmotu premiešajte a vylejte do cesta. Zmiešajte a napĺňajte formu na muffiny. Pečte vo vyhriatej trúbe na 175 stupňov zhruba 20 až 25 minút, kým dosiahne povrch muffinov zlatistú farbu. Upiecť si ich môžete tiež večer a ráno už stačí poliať rozmixovanými malinami alebo obložiť iným ovocím. Do muffinov môžete zakomponovať aj sušené ovocie – hrozienka či marhule.
Dobrú chuť.
Loading...