Tiež sa vám už stalo, že ste zrazu mali doma viac ovocia ako ste boli schopní spotrebovať? Alebo proste zostalo trochu ovocia a už ste prejedení? U nás to bolo trochu inak. Niektoré ovocie mi proste deti nezjedia a tak som vymyslela desiatu (dcéra aj olovrant, veď pred štvrtou ju nevyberiem z družiny), ktorú si radi zoberú počas školského roka do školy.
Nektarinková s mrkvou 400 g nektariniek bez kvostok rozmixujeme so 100 g mastrúhanej mrkvy a 1 polievkovou lyžicou trstinového cukru. Vlejeme do menších pohárikov a uzavrieme. Potom vložíme do väčšieho hrnca s vodou siahajúcou do asi polovice výšky pohárov. Zakryjeme pokrievkou veľký hrniec a na strednom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. Potom vypneme a necháme vychladnúť v hrnci. Vyberieme až po vychladnutí.
Nektarinková s medom 300 g odkvostkovaných nektariniek zmiešame s 2 polievkovými lyžicami medu a 2 väčšími listami medovky. Všetko rozmixujeme. Vlejeme do menších pohárikov a uzavrieme. Potom vložíme do väčšieho hrnca s vodou siahajúcou do asi polovice výšky pohárov. Zakryjeme pokrievkou veľký hrniec a na strednom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. Potom vypneme a necháme vychladnúť v hrnci. Vyberieme až po vychladnutí.
Broskyňová s banánom 300 g odkvostvovaných broskýň rozmixujeme so 100 g banánu a 1 kopcovitou čajovou lyžičkou hroznového cukru. Vlejeme do menších pohárikov a uzavrieme. Potom vložíme do väčšieho hrnca s vodou siahajúcou do asi polovice výšky pohárov. Zakryjeme pokrievkou veľký hrniec a na strednom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. Potom vypneme a necháme vychladnúť v hrnci. Vyberieme až po vychladnutí.
Broskyňová s pomarančom 400 g odkvostvovaných broskýň rozmixujeme so striedkou 1 pomaranča, 2 klinčekami a 1 kopcovitou čajovou lyžičkou hroznového cukru. Vlejeme do menších pohárikov a uzavrieme. Potom vložíme do väčšieho hrnca s vodou siahajúcou do asi polovice výšky pohárov. Zakryjeme pokrievkou veľký hrniec a na strednom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. Potom vypneme a necháme vychladnúť v hrnci. Vyberieme až po vychladnutí.
Z bielych sliviek (my sme ich tak doma volali) 300 g bielych odkvostkovaných sliviek rozmixujeme s 1 polievkovou lyžicou trstinového cukru a 1 klinčekom. Vlejeme do menších pohárikov a uzavrieme. Potom vložíme do väčšieho hrnca s vodou siahajúcou do asi polovice výšky pohárov. Zakryjeme pokrievkou veľký hrniec a na strednom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. Potom vypneme a necháme vychladnúť v hrnci. Vyberieme až po vychladnutí.
Tento rok som vo všetkých receptoch nahradila sladidlo polovičnou dávkou cukru zo stévie cukrovej. Na jar som objavila rastlinku a učarovala mi.
Silvia Bodláková, www.dobrenapady.info
Loading...