Vianočka 2

0

Potrebujeme:

  • ¾ kg polohrubej múky,
  • 16,5 dkg masla,
  • 16,5 dkg práškového cukru,
  • 3 žĺtka,
  • 4,5 dkg kvasník,
  • ¾ dkg soli,
  • mlieko cca 3 dcl,
  • vanilkový cukor,
  • trošku muškátového orecha,
  • trošku sušenej citrónovej kôry,
  • hrozienka,
  • mandle.

Postup

V časti vlažného mlieka urobíme kvások.

V mise robotom vyšľaháme zmäknuté maslo, vanilkový cukor, žĺtka, muškátový orech.

Pridávame preosiatu múku, ale časť z nej si necháme na vypracovanie cesta na doske.

Prilejeme kvások a zvyšné mlieko po častiach. Najskôr je cesto redšie, nakoniec zhustne.

Potom cesto preložíme na dosku a rukami vypracujeme, až je pekne lesklé a nechytá sa dosky.

Nakoniec do neho zapracujeme hrozienka a posekané mandle. Cesto dáme do väčšej misy a dáme kysnúť.

Po vykysnutí rozdelíme na 9 častí. Spletáme po 4 časti, po 3 časti a dve časti. Keď kladieme pletence na seba, potrieme ich žĺtkom – ale len v časti, kde sa zliepajú.

Celú vianočku natrieme vajíčkom až po nakysnutí a posypeme mandľovými lupienkami. Vianočku ešte spevníme drevenými špajdlľami, aby sa nevykrivila.

Keď v trúbe chytí farbu, tak ju treba prikryť papierom na pečenie, aby sa nepripiekla. Piecť treba na 200 stupňov asi ¾ hodinu. Špajdľou zistíme, či je po pichnutí vo vnútri upečená.

A postup ako na to s veľkými fotkami nájdete v článku Pravá maslová.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (8 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár