Potrebujeme:
- ¾ kg polohrubej múky,
- 16,5 dkg masla,
- 16,5 dkg práškového cukru,
- 3 žĺtka,
- 4,5 dkg kvasník,
- ¾ dkg soli,
- mlieko cca 3 dcl,
- vanilkový cukor,
- trošku muškátového orecha,
- trošku sušenej citrónovej kôry,
- hrozienka,
- mandle.
Postup
V časti vlažného mlieka urobíme kvások.
V mise robotom vyšľaháme zmäknuté maslo, vanilkový cukor, žĺtka, muškátový orech.
Pridávame preosiatu múku, ale časť z nej si necháme na vypracovanie cesta na doske.
Prilejeme kvások a zvyšné mlieko po častiach. Najskôr je cesto redšie, nakoniec zhustne.
Potom cesto preložíme na dosku a rukami vypracujeme, až je pekne lesklé a nechytá sa dosky.
Nakoniec do neho zapracujeme hrozienka a posekané mandle. Cesto dáme do väčšej misy a dáme kysnúť.
Po vykysnutí rozdelíme na 9 častí. Spletáme po 4 časti, po 3 časti a dve časti. Keď kladieme pletence na seba, potrieme ich žĺtkom – ale len v časti, kde sa zliepajú.
Celú vianočku natrieme vajíčkom až po nakysnutí a posypeme mandľovými lupienkami. Vianočku ešte spevníme drevenými špajdlľami, aby sa nevykrivila.
Keď v trúbe chytí farbu, tak ju treba prikryť papierom na pečenie, aby sa nepripiekla. Piecť treba na 200 stupňov asi ¾ hodinu. Špajdľou zistíme, či je po pichnutí vo vnútri upečená.
A postup ako na to s veľkými fotkami nájdete v článku Pravá maslová.