Vianočná večera pre najmenšie bábätká. Ako pripraviť tradičné menu zdravšie?

MUDr. Katarína Babinská, PhD. 0

Náš najmladší prírastok už krásne sedí. Je teda samozrejmou a radostnou udalosťou, že spolu s nami bude prežívať slávnostnú atmosféru pri sviatočnom stole. Aké pokrmy môžeme našim najmenším naservírovať? A s čím radšej ešte trochu počkať?

_banners
shutterstock

Vianočné menu pre bábätká do roka

Rodina si bude pochutnávať na sviatočných dobrotách a aj bábätku by sme najradšej dopriali nejaké výnimočné jedlo.

Odolajme však pokušeniu a podávajme iba jedlá pripravené z potravín vhodných pre jeho vek. Detičky budú spokojné, aj keď dostanú na večeru kašičku a na obed svoj obvyklý pokrm.

Počas Vianoc by sme nemali experimentovať so zaraďovaním nových pokrmov a dieťaťu podávať radšej odskúšané jedlá. Ak ich predložíme na „sviatočných“ tanieroch naaranžované s troškou fantázie, vytvoria dojem slávnostného jedla.

Tradičné vianočné pokrmy – kapustnica, majonézový šalát a vyprážaná ryba –  nie sú pre dieťa vhodné.

Vianočné menu pre ročné deti

Väčším – takmer ročným drobcom – môžeme pripraviť sviatočné menu v „detskej verzii“:

  • Zeleninová polievka s mäskom a bezvaječnými rezancami (od 8. mes.) pre dieťa bude na nerozoznanie od mäsového vývaru pre dospelých.
  • Ako druhý chod zvoľme jedlo, ktoré je vhodné aj pre dieťa, napríklad
    • dusené kuracie, či morčacie mäso na prírodný spôsob (od 8. mes.), na zelenine alebo pripravené na smotane
    • s prílohami ako zemiaky, ryža (od 7. mes.) ale aj knedle (od 10. mes.), zelenina alebo kompót.
  • dusené kuracie, či morčacie mäso na prírodný spôsob (od 8. mes.), na zelenine alebo pripravené na smotane
  • s prílohami ako zemiaky, ryža (od 7. mes.) ale aj knedle (od 10. mes.), zelenina alebo kompót.
  • Dieťa môže ochutnať i vianočné pečivo (od 9. mes.), avšak iba niektoré druhy – tie z „povolených“ surovín (napr. múka, cukor, žĺtok, maslo, džem, ovsené vločky, ovocie, jogurt, kyslá smotana).
  • Nepodávame orechové ani medové pečivo, bielkové zákusky, ťažké maslové alebo šľahačkové zákusky.
  • dusené kuracie, či morčacie mäso na prírodný spôsob (od 8. mes.), na zelenine alebo pripravené na smotane
  • s prílohami ako zemiaky, ryža (od 7. mes.) ale aj knedle (od 10. mes.), zelenina alebo kompót.

Čas servírovania štedrej večere, či slávnostného obeda prispôsobíme režimu dieťaťa, aby sa s nami napapalo vyspinkané a v dobrej nálade.

 

Vianočné menu pre deti staršie ako rok

Dieťa môže papať už väčšinu (zdravých!) pokrmov, aké jedávajú aj dospelí. Mnohé tradičné sviatočné jedlá sú však príliš ťažké. Tráviacu sústavu dieťaťa by sme nemali zaťažiť, preto by sme mali recepty prispôsobiť tak, aby boli vhodné pre i pre dieťa.

Vianoce a alergény

Ak dieťa trpí na alergiu, silné potravinové alergény (napr. orechy, med, ryby) zaraďujeme až medzi 2-3 rokom.

Huby dieťatku do 3 rokov nepodávame, ak je v kapustnici pridaných zopár dubákov pre chuť, z detskej porcie ich vyberieme.

Čo na štedrovečerný tanier patrí a čo nie. Ako urobiť vianočnú večeru zdravšie

Vyhneme sa použitiu pikantných a veľmi aromatických korenín (paprika, čierne korenie, prebytok cesnaku, cibule a pod.).

Pre dieťa nie je vhodné ani príliš mastné jedlo (bravčové mäso, údené mäso, klobása, šľahačka a pod.).

Napríklad, do kapustnice namiesto klobásy, či bravčového mäsa dáme kuracie alebo morčacie mäso, prísady ako sušené slivky alebo vajíčko dieťa jesť môže.

Rybu, filé alebo kapra, dieťaťu pripravíme na prírodný spôsob a pred podávaním veľmi starostlivo očistíme od kostí.

»  Ako si nezapichnúť rybaciu kosť do krku?

 


Zemiakový šalát pre dieťa pripravíme bez majonézy – s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou, lepšie je však nahradiť ho zemiakovým pyré.

Podávať môžeme i tradičné opekance s makom.

Dieťaťu môžeme ponúknuť väčšinu sladkostí, nevhodné sú zákusky s obsahom alkoholu a ťažké krémové či šľahačkové torty.

Ideálnym nápojom pre dieťa ostáva detská voda, ak chceme dieťatku podať sviatočnejší nápoj, najlepšou voľbou je 100% ovocná šťava riedená vodou (1:1).

Dbajme o to, aby sa dieťa neprejedlo – bohato prestretý stôl s množstvom dobrôt láka i dieťa.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (9 hlasov, priemerne: 4,20 z 5)
Loading...
Author image

MUDr. Katarína Babinská, PhD.

doc. MUDr. Katarína Babisnká, PhD. vyštudovala detské lekárstvo na lekárskej fakulte UK v Bratislave, no náhoda ju zaviedla do Výskumného ústavu výživy. Absolvovala postgraduálne štúdium výživy v zahraničí a toto definitívne spečatilo jej osud výživára.

články autora...

Pridaj komentár