Vianočné ozdôbky si možno kúpiť v obchode, ale aj vyrobiť vlastnoručne. Okrem radosti z ich prípravy vám budú na stromčeku krásne voňať. Dekorovať ich totiž môžete klinčekmi, korením – čiernym či novým… Fantázii sa medze nekladú. Povinnou výbavou pri ich príprave je však dávka trpezlivosti. Cesto, z ktorého „kúzlila“ Mgr. Edita Kunáková, je známe pod názvom vizovické. Ozdoby vyzerajú ako „živé“, ale cesto je tvrdé ako kameň. Podľa literatúry vydržia ozdoby aj 20 rokov bez toho, aby sa vám polámali.
Potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- 2 dcl vody
- klinčeky, čierne a nové korenie
- vajíčko
- štetec na potieranie pečiva
- nôž
- ihla na kurča, hrebeň, špajľa, lis na cesnak
Príprava cesta: Cesto zahnetieme z 250g hladkej múky a 2 dcl vody. Cesto sa ťažko miesi, musíme mať trpezlivosť, treba ho spracovávať dohladka asi hodinu. Potom ho necháme prikryté celofánom v chladničke (cez noc) 12 hodín odpočívať.
Postup:
- Na pomúčenej doske na druhý deň vyvaľkáme z kúska cesta asi na 3-4 cm plát. Z neho vykrajujeme rôzne figúrky. Vždy si vezmeme iba kúsok cesta, s ktorým pracujeme, ostatné necháme v chladničke. Po obvode ozdôbky môžeme podľa fantázie ozdobiť vpichmi ihlou na kurča, pritlačením hrebeňa, odtlačením špáradla…. Hrivu koňovi alebo „vlasy“ na zvonček vyrobíme z kúska cesta pretlačeného cez lis na cesnak. K základu ozdoby ďalšie vrstvy pridáme tak, že cesto trošku navlhčíme a pritlačíme.
- Na zavesenie ozdôbky nezabudneme v jej hornej – centrálnej časti urobiť špajľou dierku, aby sa po upečení mala cez čo prevliecť zlatá niť alebo mašlička.
- Klinčeky, čierne korenie slúžia tiež ako dekorácia – podľa fantázie- inšpirácia je na fotografiách.
- Lístky na kvietkoch sú vyrobené z kúska cesta, narezaného nožom a ozdobené rytím ihlou. K základu cesta je lístok „prilepený“ vodou a pritlačený.
- Hotové ozdoby poukladáme na suchý, nevymastený plech, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a necháme na plechu schnúť 2 hodiny.
- Rúru vyhrejeme na 150°C a ozdôbky v nej sušíme 1,5-2 hodiny.