Denne jedno vajíčko? Pre deti platí iná rovnica (+3 recepty)
31.03.2021 0Vajíčka sú výborným zdrojom bielkovín, tukov, vitamínov (A, D, E, B12), minerálov (železa, jódu, fosforu) a aminokyselín, ktoré sú dôležité vo výžive detí. A zároveň obľúbené v ich jedálničku: deťom chutia, ľahko sa prežúvajú, nám sa dobre pripravujú...
Ale tiež sú jedným z častých alergénov, preventívne sa preto odporúča vylúčiť vaječný bielok do prvého roka života dieťaťa. Vaječný žĺtok zase obsahuje vysoké množstvo cholesterolu, na druhej strane však aj antioxidanty ako luteín (žltooranžové farbivo, karotenoid, dôležitý napríklad pre zdravie očí).
- Shutterstock
Denne jedno vajíčko?
Odborníci na výživu skôr neodporúčajú konzumovať celé vajíčka každý deň. Pre deti sú dosť jedno, dve vajíčka týždenne.
Bábätkám, ktorým zavádzame prvé príkrmy (približne od 6. mesiaca), dávame jedenkrát týždenne žĺtok do zeleninového príkrmu namiesto mäsa. Postupne pridávame do stravy vaječné cestoviny, okolo prvého roku celé vajíčko, vrátane bielka.
Na mäkko radšej nie
Vajíčko musí byť dôkladne tepelne spracované, bielok i žĺtok musí byť tuhej konzistencie, pretože vajíčka patria medzi rizikové potraviny, v ktorých sa môže nachádzať salmonelóza.
Pozor by sme si mali dávať na surové vajíčka napríklad v zmrzline. Majonézy (ani domáce, ani kupované) by vôbec nemali patriť do jedálnička detí, jedine ako pomocník na zahubenie vší vo vlasoch.
Presný vek, od kedy môžeme deťom podávať napríklad vajíčko namäkko, nie je určený, ale podľa MUDr. Kataríny Babinskej, PhD., odborníčky na výživu platí, že čím menšie dieťa, tým väčšie riziko nákazy salmonelózy hrozí.
Recepty, kde môžeme vajíčka použiť na zdravší spôsob
- Shutterstock
Vajíčka plnené avokádom
Potrebujeme: 3 vajíčka, 1 avokádo, citrónovú šťavu, štipku soli, prípadne štipku čierneho korenia (závisí od veku dieťaťa)
Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, rozkrojíme ich po dĺžke a vyberieme žĺtky do plnky, ktorú si pripravíme tak, že zmiešame avokádo, žĺtky, štipku soli, korenia a citrónovú šťavu. Dobre premiešame, aby sa všetky suroviny spojili a touto zmesou naplníme polovičky bielkov. Podávame s tmavým chlebom.
Vajíčka plnené šunkou
Potrebujeme: 2 vajíčka, 50 gramov šunky, 50 gramov kyselej uhorky, 1 lyžičku horčice, 1 lyžičku kyslej smotany, štipku soli, korenia, petržlenová vňať
Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, rozkrojíme ich po dĺžke a vyberieme žĺtky do plnky, ktorú si pripravíme tak, že si najprv nadrobno nakrájame šunku, uhorky, pridáme žĺtky, horčicu, smotanu, posolíme, prípadne pokoreníme a naplníme touto zmesou polovičky bielkov. Na vrch môžeme ozdobiť najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.
- Shutterstock
Vajíčka plnené údeným lososom (pre rodičov bábätiek)
Potrebujeme: 3 vajíčka, 1 lyžičku kyslej smotany (20 %), 50 g údeného lososa, šťavu z jedného citróna
Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo, rozkrojíme ich po dĺžke a vyberieme žĺtky, ktoré zmiešame so smotanou, citrónovou šťavou a na drobno narezanými kúskami lososa. S touto zmesou naplníme polovičky bielkov.