Jahody sú asi prvým ovocím, ktoré nás oblaží v našich záhradkách, ktoré si v sezóne vieme nazbierať, spracovať, popapať. Nielen my, ale aj naši drobci.
Shutterstock
Jahody majú vysoký obsah ovocných kyselín (kyselina citrónová a jablčná), ktoré majú na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšujú vstrebávanie železa z rastlinných potravín.
Jahody obsahujú veľa pektínu – vlákniny, ktorá znižuje cholesterol v krvi a obsahujú veľa vitamínu C, K, skupiny vitamínov A a B, sodík, vápnik, fosfor, draslík.
Jahody u vás doma
Hoci nebývate v rodinnom dome, ani nemáte komunitnú záhradu, jahody si môžete nazbierať aj inde.
Jahody sú veľmi citlivé ovocie. Odporúča sa zberať ich v ranných hodinách, keď sú ešte chladné. Trhať by sa jahody mali aj so zelenou stopkou a hneď po odtrhnutí by mali ísť do chladu. Iba tak si zachovajú sviežosť.
Často sú jahody spomínané ako príčina alergických reakcií. Vo veľa prípadoch sa nakoniec pri odbornom alergiologickom vyšetrení zistí, že nešlo o alergiu, ale o intoleranciu.
a ja som davala jahody uz malickym detom.. najprv po kusku a potom uz normalne.. po tom ako spapali prvu jahodku im robievam jahodovy kokteil. tym malym este s amilkom aby som mala aspon trochu srdce na mieste ze nie vsetky alergeny naraz ale tak to maju strasne radi
ja som synovi dala okošťovať prvú jahodu okolo roka. Žiadna reakcia sa nekonala, takže jahody sú u nás v lete bežne na stole. Robím mu z nich koktejl, jahodové pyré a rôzne koláče.
a ja som davala jahody uz malickym detom.. najprv po kusku a potom uz normalne.. po tom ako spapali prvu jahodku im robievam jahodovy kokteil. tym malym este s amilkom aby som mala aspon trochu srdce na mieste ze nie vsetky alergeny naraz ale tak to maju strasne radi
ja som synovi dala okošťovať prvú jahodu okolo roka. Žiadna reakcia sa nekonala, takže jahody sú u nás v lete bežne na stole. Robím mu z nich koktejl, jahodové pyré a rôzne koláče.