V čom variť prvé príkrmy

Mária Kopčíková 2

Pri zavádzaní prvých príkrmov riešime nielen to, čo a kedy dieťaťu do jedálnička pridať, ale tiež ako príkrmy variť, v čom stravu pripravovať, čo majú do výbavy svojej kuchyne dokúpiť.

prve prikrmy
shutterstock

Osobne si myslím, že zavádzanie príkrmov by nemusela byť veľká téma. Nejaké hrnce v kuchyni asi máte, zeleninu v chladničke asi tiež – tak sa len treba do toho pustiť.

Pokiaľ teda každý mesiac nenabehnete do obchodu a nekúpite 15 kíl konzerv 🙂

Čo a kedy dieťaťu do stravy pridávame

Nuž v podstate existujú nejaké odporúčania, ale každá mama by sa mala riadiť svojim dieťaťom a jeho potrebami a s ohľadom na jeho zdravotný stav.

Základné odporúčania k zavádzaniu príkrmov nájdete aj v tomto článku.

Čo a kedy zaradiť do stravy dojčeným deťom?

Čo a kedy zaradiť do stravy nedojčeným deťom?

V čom pripravovať prvé príkrmy?

Maminy sa často pýtajú, čo si k prvým príkrmom majú kúpiť, čo budú potrebovať?

Čo budete potrebovať:

  • mištičku špeciálne pre dieťatko (alebo tanierik)
  • sklenené strúhadlo (na ovocie)
  • separátny hrniec na varenie pre dieťa (pokiaľ tie vaše domáce sú nejako nevhodné – podľa vášho úsudku)
Ingimage
  • parák, či naparovací vejár (na ktorom sa paria knedle)
  • dostatok veľkých podbradníkov, najlepšie s pogumovanou alebo igelitovou spodnou časťou, aby sa vám nezmáčalo oblečenie, ak sa dieťatko obleje
  • pohárik na tekutiny, s náustok alebo sosáčikom
  • veľkú dávku trpezlivosti a humoru !!!!

Toto je podľa mňa základná výbava, ktorú samozrejme môžete ľubovoľne upgradovať.

Sklenené strúhadlo

Je dobrý pomocník na prípravu jabĺčka či hrušky. Ovocie na ňom postrúhate surové a máte ho rovno pripravené na nakŕmenie dieťatka.

Ponorný mixér

Prvé príkrmy nie je nutné mixovať, mali by sa len dobre popučiť. Je to dobré kvôli tomu, aby sa dieťa učilo pracovať aj s drobulinkými kúskami potravy.

Ak sa aj jedlo rozhodnete mixovať, nerobte tak príliš dlho. Potom sa často stáva, že aj 8 –  mesačné deti, ktoré by už mohli jesť jedlo v kúskoch väčších, stále vyžadujú len hladkú kašu.

Väčšina domácností nejakým ponorným mixérom, či mixérom vôbec disponuje, takže netreba kupovať nový kus do kuchynskej výbavy.

Ingimage

Naparovací vejár

Je vhodnejšie zeleninu na prvé príkrmy pariť, než variť. Zničí sa menej vitamínov, hodnotných látok, zelenina ostáva krásne farebná. Trvá to síce dlhšie, než varenie, ale môže vám to byť jedno, lebo zeleninu prosto hodíte na parák a idete si  po svojom. Len si natiahnete minútky :-).

Parný hrniec

Ten je už pre mňa v rovine upgradu č. 1. Keď ho máte doma, tak to môže byť fajn pomôcka. Urobíte v tom jedlo pre seba i dieťa naraz. Nie je to však nutnosť.

 

Parný hrniec a mixér v jednom

Je upgrade č. 2. Čo už výrobcovia nevymyslia pre pohodlný život rodičov 🙂 Maminy, ktoré ho doma majú a podelili sa so mnou o svoje skúsenosti hovoria:

„Mám ho doma a je to skvelý pomocník. Používala som ho aj na banán, hoci v zozname potravín, ktoré sa dajú pariť nie je. Odporúčam. Dokonca ak si niekto mysli, že nie je rozdiel medzi bio banánom a nebio, tak nech vyskúša pariť každý samostatne, tá vôňa bio banánu a smrad nebio ho určite presvedči.“

„Aj my sme boli maximálne spokojní – je to dobrý a praktický pomocník, ktorý veľmi ocenia aj oteckovia, keď majú pripraviť papanie. Je totiž naprosto blbuvzdorný 🙂

„Tento vynález je skrátka bomba! Po práčke a umývačke má u mňa hneď tretie miesto.“

Nuž, je to teda na vás, do čoho sa rozhodnete investovať. Len tak pre porovnanie:

Pomôcky

Cena

Naparovací vejár plus hrniec plus ponorný mixér    

25–100€

Parný hrniec plus mixér                    

55-140€

Parný hrniec a mixér 2 v 1 (ten však pre zvyšok rodiny nevyužijete)

159€

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (6 hlasov, priemerne: 4,70 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Komentáre k článku

Pridaj komentár