Smrť pri pôrode

Zuzana Pitoňáková 6
ilustračné foto: www.sxc.hu

To nemôže byť pravda. TO NEMôŽE BYŤ PRAVDA!!!

Dnes som dostala mail od bývalej spolužiačky: nášmu kamarátovi umrela pri pôrode manželka, mama ich dvoch dievčatiek.

… pred niekoľkými dňami … jedna z najmodernejších nemocníc v Bratislave … vyspelá Európa … 21. storočie…

Myslela som, že vám o tom urobím poriadny článok, ale nedá sa mi… dochádzajú mi vhodné slová.

Napísali ho iní : Ján Krempaský,  zdoroj:  primar.sme.sk : 

Úmrtie rodičky je na Slovensku výnimočné. V krátkom čase sa v petržalskej nemocnici stali dva takéto prípady.

BRATISLAVA. Dva týždne, dve mŕtve ženy na pôrodnom stole, jedna pôrodnica. Taká je čierna bilancia pôrodov v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v Bratislave. Počet úmrtí matiek pri pôrodoch sa pritom
v posledných rokoch dal spočítať na prstoch.

Záhadné úmrtia nechce nikto z vedenia nemocnice komentovať. Preveruje ich však už Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „V oboch prípadoch sme začali dohľad, boli vykonané pitvy,“ povedal Michal Michalič, hovorca úradu. Nič viac však nepovie, kým s dohľadom neskončia.

Pôrodníci sa stiahli

K prípadom sa pred rozhodnutím úradu odmietla vyjadriť aj Rút Geržová, hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave, pod ktorú Antolská patrí.

Denník SME oslovil takmer desiatku  gynekológov a pôrodníkov z celého Slovenska. Viacerí o prípade vedeli, nechceli ho však komentovať. Polícia sa prípadom zatiaľ nezaoberá.

V nemocnici na Antolskej mali zomrieť dve rodičky. Prvá 5. a druhá 19. mája. V druhom prípade malo ísť o 34­ročnú očnú lekárku, ktorá pracovala v spomínanej nemocnici. Dôvodom úmrtia mohol byť podľa informácií SME aj nedostatok lieku fibrinogén. Geržová odmietla oficiálne potvrdiť, či mala nemocnica dostatok tohto lieku.

Liek proti vykrvácaniu

Vedúci lekár Gynekologicko-­pôrodníckej kliniky pražskej nemocnice v Motole Tomáš Binder hovorí, že tento liek je pri pôrode veľmi dôležitý – zabraňuje vykrvácaniu a zachraňuje tak matke život. To však podľa neho neznamená, že bez neho rodičky zomierajú.

V roku 2006 zomrelo na Slovensku pri pôrode osem matiek, o rok neskôr tri.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. JA som v 30-tyzdni a veru ze po tycto komentaroch a co aj media pisali na margo Antolskej sa presuniem na Kramare.Mam strach ze dopadnem ako tie dve rodicky ktore tam zomreli! A to nechcem!

  2. Ja som rodila na Antolskej a bola som spokojna. Asi som mala stastie na mojho porodnika. Je ale pravda, ze su tam aj lekari, ktori cakaju za vludne slovo a prijemne spravanie odmenu! Lezala som tam dlhsie a nechcem menovat, ale jeden dost vysoko postaveny lekar bol uplne neprijemny, drsny a miestami mi to pripadalo az sadisticky. Odmietla som sa viac dat u neho vysetrit.

    To co hovori loreen je pravda. Hlavne na tom sono je to priserne, povedia, aby clovek prisiel na 10tu a vo vydychanej cakarni, v smrade bez vody a stolicky ma vysetrili o 13.30. Viac som tam na vysetrenie nesla az potom k porodnikovi, ktory ma vzdy zobral na cas, ako sme sa dohodli.

    Sestricky ako ktore a povacsine mile. Co sa tykalo laktacnej sestry, tak onicom…brala nas ako dalsi kus a velmi mi teda neporadila, skor ma brala za debila, ze neviem ci mam uz mlieko… Na to tam ale bola, aby to vysvetlila.

     

    …da sa popisat kopec veci.. Je mi velmi luto, co sa tam prihodilo a dufam, ze sa dozvieme aj pricinu.

  3. mala som rodit tiez na antolskej ale presuvam sa do ruzinova. par skusenosti s touto nemocnicou mi uz stacilo /pristup lekarov, sono/ jednali somnou ako s debilom, na taky pristu niesom odkazana.

  4. Tie umrtia by mali co naskor vysetrit. To predsa nie je mozne, aby sa stali 2 taketo udalosti za sebou v kratkom case v 1 nemocnici. Porodnica na Antolskej asi strati doveru. Vraj sa teraz vela rodiciek rozhoduje o presunuti svojho porodu do Ruzinova a na Kramare. Moja doktorka mi to potvrdila. Na Kramaroch este nikdy nemali tolko novorodencov ako teraz…

Pridaj komentár