Dobrý jablkový koláč k jeseni patrí rovnako, ako poorané polia, ranná hmla a po dlhom čase papuče na nohách.
Koláč našej kamarátky Gabiky má všetko, čo mám rada a čo je dobré. Orechy, kyselkavú jablkovú plnku a čosi sladké navrch.
Jablkovo-orechové rezy s penou
Cesto:
- 150 g Hera (Palmarin)
- 150 g práškového cukru
- 5 žĺtkov
- 150 g hrubej múky s ½ prášku do pečiva
- 120 – 150 g posekaných orechov
- 1,5 dl mlieka
Jablková plnka :
1 kg nastrúhaných jabĺk (alebo 7 dcl pohár steriliz. strúhaných jabĺk + 1dcl vody), 1 škoricový cukor
Sneh:
- 5 bielkov
- 5 lyžíc horúcej vody
- 200 – 250 g kryštálového cukru
Postup:
Maslo, cukor, žltky vymiešať do penista, pridať múku, orechy, doriediť mliekom – piecť pri 180-190°C do zlatista ( cca 20 min). Jablká krátko podusiť so škoricovým cukrom, dať ešte horúce na upečené cesto, navrstviť sneh a piecť pri 160-170°C, cca 10 min.
Dobrú chuť aj za Gabiku!
Ozaj je super.
Váš komentár
Pani Mária, vyskúšala som Váš koláč. Je vynikajúci. Ďakujem za dobrý recept. Pečenie je jednou z foriem môjho relaxu. Prajem Vám všetko dobré.