inzercia

08.12.2007verzia pre tlač


Vaše obľúbené vianočné recepty

Autor: Súťažiace maminy

Recepty od Ester Štefkovej z Ostrova nad Ohří

Viedenské venčeky

200g horkej čokolády, 200g Hery, 2 žĺtky, 6 lyžíc práškového cukru, 2 lyžice silnej čiernej kávy (uvarenej), 300g hladkej múky, 10g prášku do pečiva

Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Vymiešame zmäknuté maslo s cukrom a kávou, pridáme žĺtky, múku s práškom do pečiva a vlažnú čokoládu. Vareškou vypracujeme cesto, naplníme ním cukrársky sáčok s hviezdičkovou násadkou a na plech striekame venčeky. Pred pečením sa majú plechy dať do chladničky (to som nerobila). Pečie sa v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 15 min (ja som mala na 170, lebo mám teplovzdušnú). Upečené a vychladnuté venčeky sa môžu namáčať zvrchu v čokoláde a ozdobiť lentilkou. Keď čokoládová poleva stuhne a venčeky ochutnáme, tak sa nám v ústach budú priam rozplývať. Tá čokoláda je úžasne cítiť. Tento recept je pre mňa objavom tohtoročného adventu.

LINECKÉ - klasické overené:)

375 g hladkej múky (v podstate môžete dať aj menej, tak cca 360g, lebo pri vaľkaní sa aj tak veľmi musí posypať múkou doska, aby sa cesto nelepilo), 125 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 Hera, 1 vajíčko

Na dosku alebo do poriadne velikánskej misy si preosejeme múku, do toho práškový cukor a vanilkový cukor. Heru pokrájame na kúsky a pridávame do sypkej zmesi, v mise ho ešte drobíme príborovým nožíkom, prípadne rukou. Do tejto mrveničky pridáme vajíčko a rukami spracujeme hladké cestíčko. Chce to cvik, ak to budete robiť prvýkrát, tak sa vám to asi bude lepiť, to sa mi spočiatku stávalo tiež . Cesto dáme do chladničky stuhnúť na pár hodín, kľudne si tam môže postáť aj 3 dni, nič sa mu nestane. Rozvaľkáme a môžeme vykrajovať vianočné hviezdičky, zvončeky, čižmičky, deťom sa zavďačíme zvieratkami či dokonca vláčikmi (viď foto). Pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňov na plechu vyloženom papierom na pečenie, doba pečenia závisí od rúry, upečie sa to obvykle veľmi rýchlo, cca 8 min. Upečené a vychladnuté kúsky po dvoch spájame lekvárom a môžeme posypať práškovým cukrom alebo pofŕkať čokoládou.

Recepty od Zdenky Pšenkovej z Partizánskeho

Raffaelo z Delissy

4 biele Delissy (oplátky v bielej čokoláde), 1/2 mäkkého masla (125 g), trocha cukru práškového, trocha rumu, olúpané mandle, strúhaný kokos

Nastrúhame oplátky, vmiešame do masla s cukrom, pridáme trošku rumu. Touto zmesou obalíme mandľu, guľôčku obalíme v strúhanom kokosu a dáme vychladiť.

Čokoládový vianočný sen

250g Cery , 4 vajcia , 1 vanilkový cukor, 200g práškového cukru, 100g orechov, 100g kakaovej tortovej polevy, 100g hrozienok, 50g želé cukríkov, 2 PL kakaa, 3 ks naplnených tortových oblátok, tortová poleva na poliatie

Do misky dáme nad paru posekanú Ceru, celé vajcia, vanilku, práškový cukor a miešame do vzniku krému. Do druhej misky pripravíme ostatné suroviny: orechy posekáme, tortovú polevu a želé pokrájame, oblátky pokrájame na kúsky asi 2 x 2cm, vsypeme kakao a hrozienka. Misku s krémom odložíme z parného kúpeľa a do horúceho krému vsypeme posekané suroviny a dôkladne premiešame. Celú masu ihneď vyklopíme na 2x preložený alobal a vytvarujeme salámu, zabalíme a dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí preložíme „salámu“ na podnos, rozbalíme, polejeme polevou a po stuhnutí pokrájame na tenké rezy.

Toffife po domácky

1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 125 g masla, 200 g čokolády, 100g stuženého tuku (napríklad Hera), 100 g stuženého tuku bez vody (napríklad Cera), 2 lyžice kakaa, vrecúško mandlí alebo lieskových orieškov

Zatvorenú konzervu dáme do hrnca s vodou, privedieme do varu a varíme 2 hodiny. Po vychladnutí konzervu otvoríme a skaramelizované mlieko vymiešame s maslom. Stužený tuk, jeden i druhý, rozpustíme s čokoládou a primiešame kakao. Takto pripravenú čokoládu nalievame do mištičiek a keď je ešte čokoláda mäkká, dáme do stredu lyžičku plnky z kondenzovaného mlieka a masla. Do stredu vtlačíme mandľu alebo lieskový oriešok

Tribitka

2 balíčky BeBe keksov /kakaové alebo biele/, 250 g sušeného mlieka /plnotučné/, 1 Cera,

200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1,5 dcl vody, varová čokoláda na poliatie

BeBe keksy rozložíte na plech. Nad parou necháte rozpustiť Ceru, potom do nej pridáte sušené mlieko, kryštálový a vanilkový cukor. Keď zmes trochu vychladne, pridáte vodu. Zmes vylejete na BeBe keksy a necháte stuhnúť a nakoniec polejete čokoládou.

Medvedie labky z Tatraniek

3ks strúhaných Tatraniek (orieškové sú najlepšie), 19 dkg Hery, 7,5 dkg práškového cukru, 1 vajíčko, 1 lyžica kakaa, 22,5 dkg hladkej múky

Všetky ingrediencie spolu zmiešame a plníme do formičiek na labky a horúce obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.

Jogurtová torta

3 ovocné jogurty, 3 smotany na šľahanie, 150 g práškového cukru, 7-8 plátkov želatíny , kompót, 2 balík dlhých piškót, 4 cl višňového likéru, 1 stužovač

Celú tortovú formu vyložíme piškótami namočenými v šťave z kompótu. Vyšľaháme 1 smotanu na šľahanie, pridáme práškový cukor. Jemne zamiešame 3 jogurty. Želatínu necháme napučať (cca 5 min). Do hrnca nalejeme likér, pridáme vytlačené pláty želatíny a rozpustíme ju na sporáku – nevaríme. Vlažnú želatínu nalejeme do jogurtového krému a vylejeme do tortovej formy. Pridáme kompót a dáme stuhnúť do chladničky. Vyšľaháme 2 smotany na šľahanie, pridáme stužovač a cukor podľa chuti, dáme na ovocie a necháme stuhnúť v chladničke.

Recept od Lucie Drličkovej z Piešťan

Kokosovo-punčové rezy

Cesto: 8 vajec, 400 g práškového cukru, 380 g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 6 lyžíc vody, tuk a múka na prípravu plechu

I. plnka: 750 g marhuľového kompótu aj s nálevom, 150 g ríbezľového lekváru, rum

II. plnka:125 g strúhaného kokosu, 250 g mlieka, 250 g masla, 200 g práškového cukru

Posýpka: asi 50 g postrúhanej čokolády

Žĺtky s cukrom vymiešame, pridáme vodu, múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Z cesta na pomastenom a múkou vysypanom plechu upečieme dva pláty. Jeden z plátov rozmrvíme a vložíme do misy. Marhuľový kompót s nálevom a trochou rumu rozmixujeme. Pridáme ho do rozmrveného cesta a dobre vymiešame. Druhý plát cesta pokropíme rumom a natrieme ríbezľovým lekvárom. Na lekvár rovnomerne natrieme punčovú hmotu. Mlieko povaríme so strúhaným kokosom. Necháme vychladnúť, potom ho vmiešame do masla, ktoré sme predtým vymiešali s práškovým a vanilínovým cukrom. Túto zmes navrstvíme na punčovú hmotu. Posypeme strúhanou čokoládou a dáme stuhnúť na chladné miesto.

Recept od Vladimíry Steinerovej z Bratislavy

"Slovenský baylies"

2 salká varíme 2 hodiny vo vriacej vode na karamel, v 1/2 mlieka uvaríme mandľový puding (bez cukru) a necháme vychladnúť, k tomu pridáme 1/2 litra rumu a všetko spolu zmiešame, nalejeme do fliaš. Snažíme sa nechať to odležať v chladničke, nech sa chute zmiešajú, ale je to veľmi, veľmi ťažké ...

Recept od Márie Jašurkovej z Ilavy

Snehové vločky

13 PL hladkej múky, 3 PL práškového cukru, ½ tuku, 1 vajce, 1 malá lyžička citrónovej kôry, ½ kypriaceho prášku; jahodový (alebo iný) džem na zlepovanie

Múku, kypriaci prášok, cukor, postrúhaný tuk, vajce a citrónovú kôru dáme do misy a vymiesime hladké cesto. (Môžeme na chvíľku odložiť do chladu, ja však väčšinou hneď pokračujem.). Vyvaľkáme cesto hrubé asi 3 mm, z ktorého vykrajujeme väčšie hviezdičky a do ich stredu vykrojíme menšie hviezdičky. Takisto vykrojíme rovnaký počet „plných“ väčších hviezdičiek. Poukladáme na plech a pečieme asi 10 minút pri 175˚C. Po vychladnutí natierame „plné“ väčšie hviezdičky džemom a na ne pokladáme hviezdičky s vykrojeným stredom. Nakoniec pomocou sitka poprášime práškovým cukrom.

Recept od Gabriely Slosárovej z Bratislavy

Môj manžel miluje všetko "plnkové", tento rok nebude chýbať Gaštanový tunel.

Spravíme si obyčajné piškótové cesto s trochou granka, aby bolo hnedé a čokoládové. Formu na srnčí chrbát vyložíme alobalom, po stenách roztlačíme gaštanové pyré a uložíme do chladničky. Smotanu na šľahanie vyšľaháme so stužovačom. Z chladničky vyberieme srnčí chrbát a až dovrchu natrieme šľahačkou. Srnčí chrbát aj s formou preklopíme na cesto, odstránime formu a alobal, prečnievajúce okraje cesta odrežeme a dáme chladiť. Čokoládu na varenie rozlámeme a spolu s mliekom a tukom rozpustíme na polevu. Koláč potrieme polevou a necháme stuhnúť. Je to naozaj vynikajúce, odporúčam každému.

Recept od Miriam Gatci z Bratislavy

Pomarančové mandľové pusinky

4 bielka, 250 g práškového cukru, 1 lyžica pomarančovej šťavy, 100 g mletých mandlí, 150 g kokosovej múčky, 1 pomaranč, 200 g čokoládovej polevy

Rúru zohrejeme na 150 stupňov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, počas šľahania pridávame cukor a pomarančovú šťavu. Jemne primiešame mandle a kokosovú múčku. Naplníme zmes do cukrárenského vrecka s hladkým nadstavcom a na plech s papierom na pečenie nanesieme rovnako veľké kopčeky. Pomaly sušíme v rúre asi 20 minút. Medzitým pod horúcou vodou umyjeme pomaranč, kôru nastrúhame a šťavu vytlačíme. Polevu roztopíme, pridáme pomarančovú kôru a šťavu. Spodok vychladnutých pusiniek namočíme do polevy a necháme zaschnúť.

Recept od Jany Matejkovej z Bíňoviec

Vianočný zemiakový šalát

Uvarené zemiaky v šupke ošúpeme a nakrájame alebo pretlačíme na menšie kocky. Na olivovom oleji podusíme zeleninu - cibuľku, mrkvu, zeler (na kocky nakrájané), hrášok, kukuricu a uhorky (sterilizované a nakrájané). Všetko spolu premiešame, posolíme a kto môže, pridá majonézu alebo len kyslú smotanu.

Recept od Jany Šebestovej z Myjavy

Ovsené guľky

100 g ovsených vločiek, 100 g práškového cukru, 80 g margarínu Hélia, 2 lyžice piškótovej strúhanky, 2 lyžice rumu, na obaľovanie kakao a piškótová strúhanka, kandizované ovocie na ozdobu

Ovsené vločky nasucho opražíme, pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujeme a po vychladnutí spolu so strúhankou vmiesime do dobre rozšľahaného tuku s cukrom a rumom. Z masy urobíme guľky, ktoré obalíme v kakau pomiešanom so strúhankou. Ozdobíme kúskom kandizovaného ananásu, marhule a pod.

Recept od Jany Šlosárovej z Prešova

Kokosové Raffaello

150 ml vody, 250 g kryštálového cukru, 125 g Hery, 200 g strúhaného kokosu, 2 balíčky vanilkového cukru, 200 g sušeného mlieka, cca 50 ks lieskových orechov (80 dkg)

Vodu s cukrom varíme 5-6 min na miernom ohni. Odstavíme, pridáme pokrájaný tuk a miešame, kým sa nerozpustí. Potom pridáme 150 g kokosovej múčky, vanilkový cukor, sušené mlieko, dobre rozmiešame a necháme postáť, kým hmota nestuhne (3-4 hod). Oriešky asi 10 minút pečieme na suchom pekáči pri najnižšej teplote a zbavíme ich šupiek. Z kokosovej hmoty vyformujeme guľôčky. Do každej vložíme oriešok, obalíme ju vo zvyšnom kokose a položíme do papierového košíčka.

Recept od Aleny Vilemovej z Bratislavy

Falošný krémeš

Piškótové cesto:

25 dkg hl. múky, 25 dkg práškového cukru, 5 lyžíc horúcej vody, 5 vajec /žĺtka oddeliť od bielok / , 1 prášok do pečiva

Cukor vymiešať so žĺtkami, pridať horúcu vodu, múku s práškom do pečiva .Všetko dobre premiešame a nakoniec vmiešame sneh. Pečieme v predhriatej trúbe / 150C / .

Plnka:

1 l mlieka, 3 Zlaté klasy, 15 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor

Zo surovín uvaríme krém. Do horúceho krému vmiešame 1 maslo /Heru /.Ešte horúce vylejeme na cesto. Na vrch poukladáme BeBe keksy. Po vychladnutí polejeme čokoládou.

Recept od Eleny Jankovičovej z Bratislavy

Kapustová polievka

Nakrájame zemiaky, zalejeme ich vodou a necháme variť asi 15 minút. Potom ich zlejeme, vodu vlejeme do druhého hrnca. Pridáme k zemiakovej vode rovnaké množstvo kapustovej vody (z kyslej kapusty), vhodíme 1-2 strúčiky cesnaku a malú hlavičku cibule a necháme prevrieť asi 15 minút. Vyberieme cibuľu aj cesnak, osolíme a opaprikujeme mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením, pridáme zemiaky a odstavíme.

Recept od Moniky Markovičovej z Košíc

Vianočná fantázia

Cesto: 350 g hladkej múky, 200 g margarínu, 100 g práškového cukru, 1 vajce, 1 vanilkový cukor. Materiál spracujeme a cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm. Formičkou si povykrajujeme párny počet koliesok a upečieme v rúre.

Plnka: 100 g mlieka, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 200 g mletých orechov a 2 polievkové lyžice rumu. Všetko spolu poriadne vymiešame, mlieko pridávame postupne, aby plnka nebola riedka. Vychladnuté keksíky zlepíme a potom namáčame v čokoládovej poleve.

Recept od Adriany Pajdlhauserovej z Bratislavy

Medovníčky

56dkg hladkej múky, 25dkg cukru, 6dkg Hery, trochu sódy bikarbóny, 3 vajcia, zmes korenia do perníkov

Večer zamiesime, na druhý deň vykrajujeme a pečieme, po vytiahnutí z rúry potrieme rozšľahaným vajcom.

Recept od Evy Kytošovej z Trstenej

Jednoduché Raffaello

250 g. strúhaného kokosu, 1 salko, 1 balíček lieskových orechov

Kokos zmiešame so salkom a tvarujeme guľky, do ktorých vkladáme lieskový orech. Nakoniec guľky obalíme v kokose.

Recept od Oľgy Drgovej z Lednice

Pardubický perník

1. deň: 1 kg kryštálového cukru a 1/2 l vody necháme zovrieť, pridáme 1 malú lyžičku sódy bikarbóny. Varíme 5-8 minút na sirup.

2. deň: 2,2 kg hladkej obyčajnej múky, 4 dkg prášku salajka, 1 prášok do perníka, 1 polievkovú lyžica /PL/ škorice, 1 PL anízu, 8 klinčekov, 40 dkg medu, 10 dkg džemu, 4 vajíčka zmiešame so sirupom z prvého dňa. Keď treba, pridáme ešte múku.

3. deň: Cesto vyvaľkáme /asi 3-5 mm/, vykrajujeme krúžky alebo iné tvary /párny počet/ a pečieme na vymastenom plechu pri 200 stupňoch asi 3 min. Upečieme aj 2-3 plechy zvyškov, ktoré po vychladnutí zomelieme na mäsovom mlynčeku do plnky.

Plnka

Zomleté zvyšky pomiešame s 3 dcl pomletých orechov a zalejeme s 1/2 l vriacou vodou, pridáme 3 dcl džemu /môže byť aj viac, je to chutnejšie/. Zmesou zlepíme perníky a hotové polejeme čokoládovou polevou.

Poleva

1 kg čokolády, 10 dkg kakaa, 1 dcl oleja rozpustíme vo vodnom kúpeli, podľa potreby pridáme olej. Perníky v celofáne a krabici vydržia rok.

Recepty od p. Kundekovej zo Svitu

Polievané nugátové tyčinky (60ks)

125g hladkej múky, na špičku noža prášok do pečiva, 50g práškového cukru, štipka soli, 1 vajce, 75g masla 300g nutely , 200g olúpaných lieskovcov, 400g čokoládovej polevy

Spracujeme cesto, ktoré odložíme na 1 hodinu do chladu. Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik veľkosti 15x24 cm a krájame na prúžky 1,5 x 4cm. Plech vystelieme papierom na pečenie a pečieme pri 180-200 stupňoch 8-10 min. Kým prúžky vychladnú, rozohrejeme nutelu, potom ju na ne nastriekame. Nakoniec na každý prúžok dáme 3 celé olúpané lieskovce, ktoré polejeme čokoládovou polevou.

Domáce Raffaello

250g práškového cukru,1 vanilkový cukor,1dcl vody, 1 Cera, 200g sušeného mlieka, 200g strúhaného kokosu

Vo vodnom kúpeli vymiešame cukor, vanilku, tuk a vodu. Necháme vychladnúť a potom pridáme sušené mlieko a kokos, dobre vymiešame s 2-3 nadrobno polámanými tortovými oblátkami. Masu necháme stuhnúť, vyformujeme z nej guľky, do stredu každej dáme oriešok alebo mandľu. Nakoniec ich obalíme v kokose a uložíme do papierových košíkov.

Recept od Tomáša Bobála z Bratislavy

Kokosové pusinky

200g strúhaného kokosu, 200g kryštálového cukru, 4pl citrónovej šťavy, 4pl citrónovej kôry, 2 bielka, 200g marcipánu, 100g bielej čokolády. 100g čokolády

Citrónovú šťavu, citrónovú kôru, cukor a bielka vymiešame dotuha. Potom opatrne vymiešame kokos a na koniec do zmesi pridáme najemno nakrájaný marcipán. Plech vystelieme papierom na pečenie a potrieme tukom. Na plech kladieme kopčeky zmesi dvoma lyžičkami. Pečiem na 160 stupňoch asi 20 min. Po vybratí necháme vychladnúť a podľa fantázie polejeme rôznymi motívmi čokolád. Kokosky je dobré niekoľko dní nechať odstáť, aby zmäkli.

Recept od Natálie Šugrovej zo Zlatých Moraviec

Vanilkové rožky

250g masla, 340g hladkej múky, 70g práškového cukru, 140g mletých orechov, balíček vanilkového cukru, 1 vajce

Všetko vymiešame a vložíme do chladničky na 30 minút. Vygúľame šúľok, ktorý pokrájame na menšie kúsky a tie vytvarujeme na rožteky. Pečieme pri 180 stupňoch asi 10 minút. Po dopečení posypeme cukrom s vanilkou.

Recept od Zuzany Hricovej

Kokosové pusinky

2 bielka, 150 g práškového cukru, 150 g kokosovej múčky, oriešky na ozdobu

Bielka vyšľaháme nad parou s cukrom, po stuhnutí prisypeme kokosovú múčku a z hmoty lyžicou dávkujeme kopčeky na vymastený plech. Ozdobíme orieškami alebo mandľami tak, že ich zapichneme do špicov. Nepečieme, iba sušíme vo vyhriatej rúre (150 stupňov).

Recept od Evy Pavolkovej z Námestova

Štedrák

Upečieme piškótový plát asi z piatich vajec, do ktorého pridáme lyžicu kakaa. Uvaríme si vanilkový puding z 1/2 litra mlieka, vymiešame ho s 125 g masla. Natrieme na plát.

Ešte nestuhnutý krém husto posypeme nahrubo nasekanými orechmi a pofŕkame čokoládovou polevou.

Recept od Lenky Mokošovej z Trstenej

Hrčka

1 a 1/2-naberačky mlieka, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, nadrobno pokrájaná cibuľka, na kocky pokrájanú slaninka, asi tak 300g hladkej múky špeciál

Všetko spolu zmiesime, nesmie to byť riedke, ak treba, prisypeme múku. Zmes dáme variť do vrelej kapustnice. Po 20 min. hrčku otočíme a dovaríme 20min. Podávame ju s dusenou kapustou, údeným mäsom, klobáskou.

Recept od Ley Draškovičovej zo Šale

Mäkké medovníčky od prababičky

40 dkg hladkej múky, 14 dkg práškového cukru, 2 1/2 PL medu, 1/2 KL sódy bicarbóny,

2 celé vajcia 1 KL škorice, 3-5 ks zomletých klinčekov

Všetky ingrediencie dobre vypracujeme, cesto môžeme nechať cez noc v chladničke. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na 0,5cm (môže byť aj tenšie, lebo sa zvykne pri pečení trocha zdvihnúť) a vykrajujeme rôzne tvary medovníčkov. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa pekne leskli. Zdobíme bielkovou polevou pomocou mikroténového sáčku, na ktorom pri spodnom zvare odstrihneme rožtek, aby vznikla malá dierka.

Bielková poleva: 1 bielok, 130-180 g práškového cukru (2x preosiateho)-podľa veľkosti bielka, pár kvapiek citrónovej šťavy. Ak chceme mať medovníčky aj farebné, môžeme zmiešať žĺtok s potravinárskymi farbami a natrieť tým medovníčky (už upečené), vznikne farebná glazúra.

Foto: Ester Štefková

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 3.8 z 5. Celkom 32 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

inzercia

Komentáre

chlebnice napísané 02.08.2009 21:50 answer email

pozdravujem EVKU PAVOLKOVU....NAJ KUCHARKZ =DDDDD

zanetka napísané 20.12.2007 12:44 answer email

keby niekto mal dobrí recept na vaječní jednoduchý likér rada by som ho vyskušala

zanetka napísané 20.12.2007 12:39 answer email

vyskušala som tie Vianočne venčeky a sa mi rozliali pri pečení ale chuťovo su dobré

monika napísané 17.12.2007 22:20 answer email

ahojte, chcem sa spytat kto robil to toffife - by som to skusila - do akych misticiek ste to davali - tych papierovych ? a bolo to dobre ?

Andrea napísané 08.12.2007 21:26 answer email

Ahojte, chcela by som skusit to tofifee, ale neviem, do akych misticiek to nalievat...mohli by byt aj papierove kosicky??? Dakujem za rady.

ivuska napísané 06.12.2007 14:55 answer email

skusali ste niekto tie medvedie labky z tatraniek?

nicoletka napísané 05.12.2007 13:25 answer email

Viedenské venčeky

200g horkej čokolády, 200g Hery, 2 žĺtky, 6 lyžíc práškového cukru, 2 lyžice silnej čiernej kávy (uvarenej), 300g hladkej múky, 10g prášku do pečiva

Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Vymiešame zmäknuté maslo s cukrom a kávou, pridáme žĺtky, múku s práškom do pečiva a vlažnú čokoládu. Vareškou vypracujeme cesto, naplníme ním cukrársky sáčok s hviezdičkovou násadkou a na plech striekame venčeky. Pred pečením sa majú plechy dať do chladničky (to som nerobila). Pečie sa v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 15 min (ja som mala na 170, lebo mám teplovzdušnú). Upečené a vychladnuté venčeky sa môžu namáčať zvrchu v čokoláde a ozdobiť lentilkou. Keď čokoládová poleva stuhne a venčeky ochutnáme, tak sa nám v ústach budú priam rozplývať. Tá čokoláda je úžasne cítiť. Tento recept je pre mňa objavom tohtoročného adventu

Saskia napísané 01.12.2007 11:27 answer email

A ako to preskladujete do Vianoc ?

hannah napísané 30.11.2007 14:19 answer email

ja ja pridam nase Vianočné recepty

frantisek revicky napísané 09.10.2007 17:12 answer email

DOBRE A ZAUJIMAVE RECEPTY SOM NAšIEL NA STRANKE WWW.MOJERECEPTY.SK,AJ TU SU ZAUJIMAVE RECEPTY ALE NIE JE ICH TOLKO,CHYBA MY TU PERNIKOVA CHALUPKA

Milina Nikolić nar.Bohušova napísané 30.08.2007 14:59 answer email

Recept može a nemusi byt vianočny>ORECHOVE ROŽKY= po srbsky ORASNICE= v starodavnych srbskych reštavraciach zavezna pochutka.

 

Dobre mikserom vymiešat sneh zo 6 bielkov.Pridat štavu z 1 citrona a postupne pridat 30 dkg kryštaloveho cukru.Varit vo vodnom kupeli kym su bielky dobre horuce.Pridat 22,5 dkg mletych orechov a 10 dkg hrubo sekanych orechov.Ešte trochu povarit a nechat celkom vychladnut.

Robit male rožky, obalit každy do hrubo sekanych orechov, ukladat na vymasteny,mukov posypany plech, nie celkom blizko lebo pri pečeni rožky narastu, a piect vo vyhriatej rure,na 150 stupnov asi 15 min.

 

Moje prve rožky boli tvrde,lebo som ich priliš upiekla,takže teraz mam zvyk vybrat von skvor ako čo su elkom upečene.Usušia sa trochu aj kym vychladnu.Možu dlho stat.

 

Prosim o prepačenie ak v tekste su pravopisne chyby.Som dolnozemska Slovačka, z Bačskeho Petrovca a už 35 rokov žijem v Belehrade.

Možno Vam inokedy pošlem recept pre "Rozen tortu" bez ktorej sa v minulosti nezaobišla ani jedna oslava a aj teraz je oblubena.

Srdečny pozdrav.

JANE napísané 27.12.2006 13:09 answer email

Tak ja neviem kde som urobila chybu, ale tie VIEDENSKÉ VENČEKY sa mi pri pečení roztiekli na placky, a bolo to nepoužiteľné, som veľmi sklamaná, lebo aj cesto bolo tuhé = narobila som sa pri vytláčaní z vrecúška - mala som ich krásne, a po pečení námaha bola nanič :-( .

Piekla som aj na 180, aj na 170, aj som chladila cesto a nepomohlo nič, výsledok rovnaký, všetko sa zlialo do jednej veľkej placky :-(

Mirus76 napísané 16.12.2006 20:32 answer email

Viedenske venceky som robila vcera. Vyborne!

twčtw napísané 14.12.2006 22:02 answer email

qtaeašqdwteerftsttrfsefffffffffffffffffffffffffffffffffffffgggggggggggggggggg

Karin napísané 14.12.2006 08:27 answer email

Tiez ma zaujal Pardubicky pernik,hlavne to mnozstvosmile)

V Medovnickoch akosi chyba med??Asi preklep.Pardubicky urcite vyskusam.

Julia9 napísané 13.12.2006 12:46 answer email

Dakujeme za tipy!

Ivana napísané 13.12.2006 11:46 answer email

Tak ten pardubicky pernik nema chybu. Na buduci rok ho robim isto, teraz uz mam plnene medovnicky spravene. Su vynikajuce. Robila som ich prvykrat.

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia