15.12.2014verzia pre tlač


Vaše obľúbené vianočné recepty

Autor: Recepty našich čitateľov

Čo sladké najradšej vidíte na sviatočnom stole? Prinášame zbierku Vašich obľúbených vianočných receptov. Nájdete medzi nimi klasiku: medovníky, vanilkové rožky, linecké, kokosky, rafaelá, aj menej tradičné vianočné mlsy. Nech sa Vám pečie!

Mäkké medovníčky od prababičky

Potrebujeme:

  • 40 dkg hladkej múky,
  • 14 dkg práškového cukru,
  • 2 1/2 PL medu,
  • 1/2 KL sódy bicarbóny,
  • 2 celé vajcia
  • 1 KL škorice,
  • 3-5 ks zomletých klinčekov

Postup:

Všetky ingrediencie dobre vypracujeme, cesto môžeme nechať cez noc v chladničke. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na 0,5cm (môže byť aj tenšie, lebo sa zvykne pri pečení trocha zdvihnúť) a vykrajujeme rôzne tvary medovníčkov. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa pekne leskli.

Zdobenie:

Zdobíme bielkovou polevou pomocou mikroténového sáčku, na ktorom pri spodnom zvare odstrihneme rožtek, aby vznikla malá dierka. Na bielkovú polevu budeme potrebovať: 1 bielok, 130-180 g práškového cukru (2x preosiateho)-podľa veľkosti bielka, pár kvapiek citrónovej šťavy.

Ak chceme mať medovníčky aj farebné, môžeme zmiešať žĺtok s potravinárskymi farbami a natrieť tým medovníčky (už upečené), vznikne farebná glazúra.

(Recept od Ley Draškovičovej zo Šale)

 

Linecké - klasické overené:)

Potrebujeme:

  • 375 g hladkej múky (môžete dať aj menej, tak cca 360g, lebo pri vaľkaní sa aj tak veľmi musí posypať múkou doska, aby sa cesto nelepilo),
  • 125 g práškového cukru,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 1 Hera,
  • 1 vajíčko

Postup:

Na dosku alebo do poriadne velikánskej misy si preosejeme múku, do toho práškový cukor a vanilkový cukor.

Heru pokrájame na kúsky a pridávame do sypkej zmesi, v mise ho ešte drobíme príborovým nožíkom, prípadne rukou. Do tejto mrveničky pridáme vajíčko a rukami spracujeme hladké cestíčko. Chce to cvik, ak to budete robiť prvýkrát, tak sa vám to asi bude lepiť, to sa mi spočiatku stávalo tiež.

Cesto dáme do chladničky stuhnúť na pár hodín, kľudne si tam môže postáť aj 3 dni, nič sa mu nestane. Rozvaľkáme a môžeme vykrajovať vianočné hviezdičky, zvončeky, čižmičky, deťom sa zavďačíme zvieratkami či dokonca vláčikmi.

Pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňov na plechu vyloženom papierom na pečenie, doba pečenia závisí od rúry, upečie sa to obvykle veľmi rýchlo, cca 8 min. Upečené a vychladnuté kúsky po dvoch spájame lekvárom a môžeme posypať práškovým cukrom alebo pofŕkať čokoládou.

(Recept od Ester Štefkovej z Ostrova nad Ohří)

 

Vanilkové rožky

Potrebujeme:

  • 250 g masla,
  • 340 g hladkej múky,
  • 70 g práškového cukru,
  • 140 g mletých orechov, balíček vanilkového cukru, 1 vajce

Postup:

Všetko vymiešame a vložíme do chladničky na 30 minút. Vygúľame šúľok, ktorý pokrájame na menšie kúsky a tie vytvarujeme na rožteky. Pečieme pri 180 stupňoch asi 10 minút. Po dopečení posypeme cukrom s vanilkou.

(Recept od Natálie Šugrovej zo Zlatých Moraviec)

Snehové vločky

Potrebujeme:

  • 13 PL hladkej múky,
  • 3 PL práškového cukru,
  • ½ tuku,
  • 1 vajce,
  • 1 malá lyžička citrónovej kôry,
  • ½ kypriaceho prášku;
  • jahodový (alebo iný) džem na zlepovanie

Postup:

Múku, kypriaci prášok, cukor, postrúhaný tuk, vajce a citrónovú kôru dáme do misy a vymiesime hladké cesto (Môžeme na chvíľku odložiť do chladu, ja však väčšinou hneď pokračujem).

Vyvaľkáme cesto hrubé asi 3 mm, z ktorého vykrajujeme väčšie hviezdičky a do ich stredu vykrojíme menšie hviezdičky. Takisto vykrojíme rovnaký počet „plných“ väčších hviezdičiek. Poukladáme na plech a pečieme asi 10 minút pri 175˚C.

Po vychladnutí natierame „plné“ väčšie hviezdičky džemom a na ne pokladáme hviezdičky s vykrojeným stredom. Nakoniec pomocou sitka poprášime práškovým cukrom.

(Recept od Márie Jašurkovej z Ilavy)

 

Kokosové pusinky

Potrebujeme:

  • 200 g strúhaného kokosu,
  • 200 g kryštálového cukru,
  • 4 PL citrónovej šťavy,
  • 4 PL citrónovej kôry,
  • 2 bielka,
  • 200 g marcipánu,
  • 100 g bielej čokolády
  • 100 g čokolády

Postup:

Citrónovú šťavu, citrónovú kôru, cukor a bielka vymiešame dotuha. Potom opatrne vymiešame kokos a na koniec do zmesi pridáme najemno nakrájaný marcipán. Plech vystelieme papierom na pečenie a potrieme tukom. Na plech kladieme kopčeky zmesi dvoma lyžičkami. Pečiem na 160 stupňoch asi 20 min. Po vybratí necháme vychladnúť a podľa fantázie polejeme rôznymi motívmi čokolád. Kokosky je dobré niekoľko dní nechať odstáť, aby zmäkli.

(Recept od Tomáša Bobála z Bratislavy)

Kokosové pusinky

Potrebujeme:

  • 2 bielka,
  • 150 g práškového cukru,
  • 150 g kokosovej múčky,
  • oriešky na ozdobu

Postup:

Bielka vyšľaháme nad parou s cukrom, po stuhnutí prisypeme kokosovú múčku a z hmoty lyžicou dávkujeme kopčeky na vymastený plech. Ozdobíme orieškami alebo mandľami tak, že ich zapichneme do špicov. Nepečieme, iba sušíme vo vyhriatej rúre (150 stupňov).

(Recept od Zuzany Hricovej)

 

Pardubický perník

1. deň: 1 kg kryštálového cukru a 1/2 l vody necháme zovrieť, pridáme 1 malú lyžičku sódy bikarbóny. Varíme 5-8 minút na sirup.

2. deň: 2,2 kg hladkej obyčajnej múky, 4 dkg prášku salajka, 1 prášok do perníka, 1 polievkovú lyžica /PL/ škorice, 1 PL anízu, 8 klinčekov, 40 dkg medu, 10 dkg džemu, 4 vajíčka zmiešame so sirupom z prvého dňa. Keď treba, pridáme ešte múku.

3. deň: Cesto vyvaľkáme /asi 3-5 mm/, vykrajujeme krúžky alebo iné tvary /párny počet/ a pečieme na vymastenom plechu pri 200 stupňoch asi 3 min. Upečieme aj 2-3 plechy zvyškov, ktoré po vychladnutí zomelieme na mäsovom mlynčeku do plnky.

Plnka:

Zomleté zvyšky pomiešame s 3 dcl pomletých orechov a zalejeme s 1/2 l vriacou vodou, pridáme 3 dcl džemu /môže byť aj viac, je to chutnejšie/. Zmesou zlepíme perníky a hotové polejeme čokoládovou polevou.

Poleva:

1 kg čokolády, 10 dkg kakaa, 1 dcl oleja rozpustíme vo vodnom kúpeli, podľa potreby pridáme olej. Perníky v celofáne a krabici vydržia rok.

(Recept od Oľgy Drgovej z Lednice) 

Polievané nugátové tyčinky (60ks)

Potrebujeme:

  • 125 g hladkej múky,
  • na špičku noža prášok do pečiva,
  • 50 g práškového cukru,
  • štipka soli,
  • 1 vajce,
  • 75 g masla
  • 300 g nutely
  • 200 g olúpaných lieskovcov,
  • 400 g čokoládovej polevy

Postup:

Spracujeme cesto, ktoré odložíme na 1 hodinu do chladu. Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik veľkosti 15x24 cm a krájame na prúžky 1,5 x 4cm. Plech vystelieme papierom na pečenie a pečieme pri 180-200 stupňoch 8-10 min. Kým prúžky vychladnú, rozohrejeme nutelu, potom ju na ne nastriekame. Nakoniec na každý prúžok dáme 3 celé olúpané lieskovce, ktoré polejeme čokoládovou polevou.

(Recept od p. Kundekovej zo Svitu)

 

Viedenské venčeky

Potrebujeme:

  • 200 g horkej čokolády,
  • 200 g Hery,
  • 2 žĺtky,
  • 6 lyžíc práškového cukru,
  • 2 lyžice silnej čiernej kávy (uvarenej),
  • 300 g hladkej múky,
  • 10 g prášku do pečiva

Postup: Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Vymiešame zmäknuté maslo s cukrom a kávou, pridáme žĺtky, múku s práškom do pečiva a vlažnú čokoládu. Vareškou vypracujeme cesto, naplníme ním cukrársky sáčok s hviezdičkovou násadkou a na plech striekame venčeky. Pred pečením sa majú plechy dať do chladničky (to som nerobila).

Pečie sa v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 15 min (ja som mala na 170, lebo mám teplovzdušnú). Upečené a vychladnuté venčeky sa môžu namáčať zvrchu v čokoláde a ozdobiť lentilkou. Keď čokoládová poleva stuhne a venčeky ochutnáme, tak sa nám v ústach budú priam rozplývať. Tá čokoláda je úžasne cítiť. Tento recept je pre mňa objavom tohtoročného adventu.

(Recept od Ester Štefkovej z Ostrova nad Ohří)

Kokosovo-punčové rezy

Cesto: 8 vajec, 400 g práškového cukru, 380 g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 6 lyžíc vody, tuk a múka na prípravu plechu

I. plnka: 750 g marhuľového kompótu aj s nálevom, 150 g ríbezľového lekváru, rum

II. plnka: 125 g strúhaného kokosu, 250 g mlieka, 250 g masla, 200 g práškového cukru

Posýpka: asi 50 g postrúhanej čokolády

Žĺtky s cukrom vymiešame, pridáme vodu, múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Z cesta na pomastenom a múkou vysypanom plechu upečieme dva pláty.

Jeden z plátov rozmrvíme a vložíme do misy. Marhuľový kompót s nálevom a trochou rumu rozmixujeme. Pridáme ho do rozmrveného cesta a dobre vymiešame. Druhý plát cesta pokropíme rumom a natrieme ríbezľovým lekvárom. Na lekvár rovnomerne natrieme punčovú hmotu.

Mlieko povaríme so strúhaným kokosom. Necháme vychladnúť, potom ho vmiešame do masla, ktoré sme predtým vymiešali s práškovým a vanilínovým cukrom. Túto zmes navrstvíme na punčovú hmotu. Posypeme strúhanou čokoládou a dáme stuhnúť na chladné miesto.

(Recept od Lucie Drličkovej z Piešťan)

 

"Slovenský Bailyes"

2 salká varíme 2 hodiny vo vriacej vode na karamel, v 1/2 mlieka uvaríme mandľový puding (bez cukru) a necháme vychladnúť, k tomu pridáme 1/2 litra rumu a všetko spolu zmiešame, nalejeme do fliaš. Snažíme sa nechať to odležať v chladničke, nech sa chute zmiešajú, ale je to veľmi, veľmi ťažké...

(Recept od Vladimíry Steinerovej z Bratislavy) 

Gaštanový tunel

Postup:

Spravíme si obyčajné piškótové cesto s trochou granka, aby bolo hnedé a čokoládové. Formu na srnčí chrbát vyložíme alobalom, po stenách roztlačíme gaštanové pyré a uložíme do chladničky. Smotanu na šľahanie vyšľaháme so stužovačom. Z chladničky vyberieme srnčí chrbát a až dovrchu natrieme šľahačkou.

Srnčí chrbát aj s formou preklopíme na cesto, odstránime formu a alobal, prečnievajúce okraje cesta odrežeme a dáme chladiť. Čokoládu na varenie rozlámeme a spolu s mliekom a tukom rozpustíme na polevu. Koláč potrieme polevou a necháme stuhnúť. Je to naozaj vynikajúce, odporúčam každému.

(Recept od Gabriely Slosárovej z Bratislavy)

 

Pomarančové mandľové pusinky

Potrebujeme:

  • 4 bielka,
  • 250 g práškového cukru,
  • 1 lyžica pomarančovej šťavy,
  • 100 g mletých mandlí,
  • 150 g kokosovej múčky,
  • 1 pomaranč,
  • 200 g čokoládovej polevy

Potrebujeme:

Rúru zohrejeme na 150 stupňov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, počas šľahania pridávame cukor a pomarančovú šťavu. Jemne primiešame mandle a kokosovú múčku. Naplníme zmes do cukrárenského vrecka s hladkým nadstavcom a na plech s papierom na pečenie nanesieme rovnako veľké kopčeky. Pomaly sušíme v rúre asi 20 minút.

Medzitým pod horúcou vodou umyjeme pomaranč, kôru nastrúhame a šťavu vytlačíme. Polevu roztopíme, pridáme pomarančovú kôru a šťavu. Spodok vychladnutých pusiniek namočíme do polevy a necháme zaschnúť.

(Recept od Miriam Gatci z Bratislavy)

Ovsené guľky

Potrebujeme:

  • 100 g ovsených vločiek,
  • 100 g práškového cukru,
  • 80 g margarínu Hélia,
  • 2 lyžice piškótovej strúhanky,
  • 2 lyžice rumu,
  • na obaľovanie kakao a piškótová strúhanka,
  • kandizované ovocie na ozdobu

Postup:

Ovsené vločky nasucho opražíme, pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujeme a po vychladnutí spolu so strúhankou vmiesime do dobre rozšľahaného tuku s cukrom a rumom. Z masy urobíme guľky, ktoré obalíme v kakau pomiešanom so strúhankou. Ozdobíme kúskom kandizovaného ananásu, marhule a pod.

(Recept od Jany Šebestovej z Myjavy)

 

Štedrák

Upečieme piškótový plát asi z piatich vajec, do ktorého pridáme lyžicu kakaa. Uvaríme si vanilkový puding z 1/2 litra mlieka, vymiešame ho so 125 g masla. Natrieme na plát. Ešte nestuhnutý krém husto posypeme nahrubo nasekanými orechmi a pofŕkame čokoládovou polevou.

(Recept od Evy Pavolkovej z Námestova)

Falošný krémeš

Piškótové cesto: 25 dkg hl. múky, 25 dkg práškového cukru, 5 lyžíc horúcej vody, 5 vajec /žĺtka oddeliť od bielok/, 1 prášok do pečiva

Postup: Cukor vymiešať so žĺtkami, pridať horúcu vodu, múku s práškom do pečiva. Všetko dobre premiešame a nakoniec vmiešame sneh. Pečieme v predhriatej trúbe /150C/.

Plnka: 1 l mlieka, 3 Zlaté klasy, 15 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor

Postup: Zo surovín uvaríme krém. Do horúceho krému vmiešame 1 maslo /Heru /. Ešte horúce vylejeme na cesto. Na vrch poukladáme BeBe keksy. Po vychladnutí polejeme čokoládou.

(Recept od Aleny Vilemovej z Bratislavy)

 

Kokosové Raffaello

Potrebujeme:

  • 150 ml vody,
  • 250 g kryštálového cukru,
  • 125 g Hery,
  • 200 g strúhaného kokosu,
  • 2 balíčky vanilkového cukru,
  • 200 g sušeného mlieka,
  • cca 50 ks lieskových orechov (80 dkg)

Postup:

Vodu s cukrom varíme 5-6 min na miernom ohni. Odstavíme, pridáme pokrájaný tuk a miešame, kým sa nerozpustí. Potom pridáme 150 g kokosovej múčky, vanilkový cukor, sušené mlieko, dobre rozmiešame a necháme postáť, kým hmota nestuhne (3-4 hod).

Oriešky asi 10 minút pečieme na suchom pekáči pri najnižšej teplote a zbavíme ich šupiek. Z kokosovej hmoty vyformujeme guľôčky. Do každej vložíme oriešok, obalíme ju vo zvyšnom kokose a položíme do papierového košíčka.

(Recept od Jany Šlosárovej z Prešova)

Jednoduché Raffaello

Potrebujeme:

  • 250 g strúhaného kokosu,
  • 1 salko,
  • 1 balíček lieskových orechov

Postup:

Kokos zmiešame so salkom a tvarujeme guľky, do ktorých vkladáme lieskový orech. Nakoniec guľky obalíme v kokose.

(Recept od Evy Kytošovej z Trstenej)

Domáce Raffaello

Potrebujeme:

  • 250 g práškového cukru,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 1 dcl vody,
  • 1 Cera,
  • 200 g sušeného mlieka,
  • 200 g strúhaného kokosu

Postup:

Vo vodnom kúpeli vymiešame cukor, vanilku, tuk a vodu. Necháme vychladnúť a potom pridáme sušené mlieko a kokos, dobre vymiešame s 2-3 nadrobno polámanými tortovými oblátkami. Masu necháme stuhnúť, vyformujeme z nej guľky, do stredu každej dáme oriešok alebo mandľu. Nakoniec ich obalíme v kokose a uložíme do papierových košíkov.

(Recept od p. Kundekovej zo Svitu)

Súvisiace články

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 3.9 z 5. Celkom 36 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

inzercia

Komentáre

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia