Raňajky
Lievance
Potrebujeme
2 dl teplého mlieka, 15g droždia, 1 žĺtok, 150g hladkej múky, 50g hrubej múky, 70g oleja, trochu soli a citrónovej kôry.Postup
V teplom mlieku rozmrvíme droždie, pridáme žĺtok, hladkú múku, hrubú múku, olej, trochu soli a citrónovej kôry. Nakoniec vmiešame sneh z 1 bielka. Necháme vykysnúť a opekáme z oboch strán. Podávame s lekvárom.
Obed
Mäsová polievka a olivové žemle
Potrebujeme
Na polievku: 200 g bravčového pliecka, 2 väčšie mrkvy, 1 potržlén, hrsť hrachu, soľ, červená mletá paprika, 2 pol. lyžice oleja, 1 menšia cibuľa, 1 pol. lyžica detskej krupice.
Na žemle: 40 g droždia, 600 g hl. múky T650, 150 ml mlieka, 2 vajíčka, 150 ml olivového oleja, 1 čaj. lyžička soli, 200 g zelených olív, 150 g tvrdého údeného syra.Postup
Polievka: Mäso na drobné kúsky nkrájame a opečieme na cibuľke. Poprášime detskou krupicou, zalejeme vodou. Necháme dusiť. Postupne pridáme nakrájaný petržlén na drobno, mrkvu. Asi po 30 minútách varenia, dolejeme vodu, pridáme hrach. Dosolíme a opaprikujeme. Môžete nastrúhať aj trochu muškátového orieška. Necháme variť asi štvrťhodiny.
Žemle: Vypracujeme cesto (bez syra), v ktorom sme olivy nakrájali na menšie kúsky. Necháme vykysnúť asi pol. hodiny. Vytvoríme guličky s priemerom asi 6 cm. Položíme ich na vymastený plech olivovým olejom a vysypaný hl. múkou. Necháme asi pol hodiny vykysnúť. Potrieme slanou vodou a ozdobíme olivami, posypeme strúhaným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C asi 10 minút.
Večera
Syrové kolieska
Potrebujeme
120 g celozrnnej pšeničnej múky, 70 g plesňového syra, 50 g masla, 50 g sladkej smotany, 1 žĺtok, 1 lyžica vody, rasca, sezamové semienka, makPostup
Z múky, masla, smotany a syra vypracujeme hladké cesto. Z cesta vytvarujeme valček s priemerom asi 3 cm a dáme na hodinu odpočinúť do chladničky. Potom valček rozkrájame na plátky a poukladáme na vymastený plech. Potrieme žĺtkom a posypeme podľa chuti. Pečieme asi 18 minút v rúre na 180 stupňov.