Raňajky
Jablkovo mrkvový šalát
Potrebujeme
400 g mrkvy, 2 kyslasté jablká, 1 pol. lyžica vody, soľ, cukor, citrónová šťava, 200 g piškótPostup
Nastrúhanú mrkvu a jablká zmiešame s vodou. Dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou. Zmiešame s nadrobno posekanými piškótami. Necháme asi pol hodiny postáť. Podávame s čajom.
Obed
Polievka z pliecka a pečené buchty
Potrebujeme
Na polievku: 200 g bravčového pliecka, 2 väčšie mrkvy, 1 potržlén, hrsť hrachu, soľ, červená mletá paprika, 2 pol. lyžice oleja, 1 menšia cibuľa, 1 pol. lyžica detskej krupice. Na buchty: 1 kg polohrubej múky, 200 ml vody, 4 pol. lyžice sušeného mlieka, 40 g droždia, 3 čaj. lyžičky cukru, 350 ml oleja, 1 kypriaci prášok, 6 žĺtkov, slivkový lekvár.Postup
Polievka: Mäso na drobné kúsky nkrájame a opečieme na cibuľke. Poprášime detskou krupicou, zalejeme vodou. Necháme dusiť. Postupne pridáme nakrájaný petržlén na drobno, mrkvu. Asi po 30 minútách varenia, dolejeme vodu, pridáme hrach. Dosolíme a opaprikujeme. Môžete nastrúhať aj trochu muškátového orieška. Necháme variť asi štvrťhodiny.
Buchty: Sušené mlieko rozpustíme vo vode a pridáme droždie. Necáme vykysnúť. Primiešame ostatné suroviny okrem lekváru a dobre vymiešané cesto necháme nakysnúť asi 2 hodiny. Cesto jemne rozvaľkáme a vykrojíme štvorce. Do stredu štvorca položíme pol. lyžicu lekváru a zguličkujeme. Vkladáme ich do vymasteného pekáča tesne vedľa seba a medzi nimi potierame maslom, aby sa nezlepili. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 35 – 40 minút.
Večera
Kurací šalát
Potrebujeme
300 g kuracích pŕs, 6 vajec uvarených na tvrdo, 3 jablká (ošúpané, bez jadrovníka), 2 pol. lyžice petržlénovej vňate, 4 menšie mrkvy, 1 pol. lyžica horčice, 50 ml majonézy, 250 ml bieleho jogurtu, soľPostup
Kuracie prsia uvaríme. Nakrájame ich na menšie kúsky a rozdelíme do misiek. 1/2 litra vývaru z kuracích pŕs, majonézu, jogurt a horčicu vymiešame do hladka. Nastrúhané jablká a mrkvu pridáme spolu so soľou do majonézovej zmesi. Dresingom polejeme kuracie prsia v miskách a necháme asi hodinu postáť v chlade. Podávame s rožkom. Občas do dresingu pridám aj pár kvapiek citrónovej šťavy.