Raňajky
Šampiňónová nátierka
Potrebujeme
200 g natieracieho syra, 50 g masla, 100 g sterilizovaných šampiňónov, 50 g cibule, 50 g šunky, soľ, mleté čierne koreniePostup
Syr vymiešame s maslom a pridáme na drobno nakrájané šampiňóny a ostatné suroviny. Podávame na chlebe s kakaom.
Obed
Kari polievka a pečené kuracie prsia
Potrebujeme
Na polievku: 1 kyslá smotana, 120 ml smotany na šľahanie, 1 paradajka, 1 banán, 1 jablko, pol cibule, šťava z celého citróna, 1 lyžica petržlenovej vňate, 2 lyžice karí korenia, 1000 ml zeleninového vývaru (instant), maslo, mleté čierne korenie, soľ.
Na mäso: 4 morčacie rezne, soľ, farebné mleté korenie, petržlénová vňať, 2 pol. lyžice masla.Postup
Polievka: Paradajku ponoríme na 10 minút do vriacej vody, olúpeme a pretrieme cez sito. Banán a jablko olúpeme, jablko rozrežeme na 4 časti, vyberieme jadrovník a spolu s banánom ho nakrájame nadrobno. Pridáme paradajku a premiešame s polovicou citrónovej šťavy. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a s polovicou ovocno-zeleninovej zmesi udusíme na masle. Pridáme karí korenie, premiešame a zalejeme vodou. Varíme až kým v hrnci nezostane jedna tretina pôvodného množstva tekutiny. Kyslú smotanu zmiešame so sladkou, po častiach pridáme do polievky a varíme asi 2 minúty. Polievku pomixujeme, ochutíme soľou, korením a zvyškom citrónovej šťavy. Vložíme zvyšné ovocie a zeleninu. Zohrejeme a podávame posypané nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Mäso: Pekáč vytrieme maslo. Poukladáme naň kuracie rezne, posolíme a okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou. Prikryjeme pekáč a pečieme v rúre pri 180°C asi 30 minút. Potom odokryjeme, podlejeme asi 1 dl vody a necháme zapiecť asi 10 minút. Podávame s dusenou ryžou.
Večera
Sýrek
Potrebujeme
1 liter mlieka, 10 vajec, lyžička vegety, 3 až 4 celé klinčeky, 2 lyžičky kryštálového cukru, soľ, podľa chuti štipľavé koreniePostup
Vajcia rozšľaháme a zmiešame s mliekom. Pridáme vegetu, soľ, cukor, klinčeky a zmes pomaly varíme. Najvhodnejší hrniec na prípravu je klasický mliečny hrniec s dvojitým dnom, v ktorom sa zároveň zohrieva voda. Tak zabezpečíme, že sa zmes nepripáli. Zmes varíme a miešame, až kým sa z nej nevytvorí hmota podobná tvarohu, ktorá sa oddelí od tekutiny. Hmotu potom vyklopíme na dvakrát preloženú gázu alebo utierku, ktorú zviažeme, vytvarujeme do vajíčka a podľa možností zavesíme. Takto odtečie prebytočná tekutina a vytvorí sa „syrek“. Podávame ho vychladený, pokrájaný na plátky. Najlepšie chutí s údenou šunkou, chrenom a cviklou.