Raňajky
Jablkový závin
Potrebujeme
400 g lístkového cesta, 4 väčšie jablká, 4 škoricové cukre.Postup
Lístkové cesto vyvaľkáme a naň položíme na hrubom strúhadle nastrúhané jablká. Posypeme cukrom. Stočíme do závinu a preložíme na papierom vyložený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30 minút. Pred pečením nezabudnite potrieť povrch rozpusteným maslom. Po upečení posypeme práškovým cukrom. Podávame s mliekom.
Obed
Polievka z vody z kyslej kapusty a kura s cestovinami
Potrebujeme
Na polievku: 100 g údeného mäsa, 500 ml vody, 1000 ml vody z kyslej kapusty, lokše (200 g polohrubej múky, voda, soľ).
Na kura: 400 g kuracích pŕs, 2 strúčiky cesnaku, 100 g údeného syra, farebné mleté korenie, soľ, 400 g kolienok, 1 pol. lyžica masla, 1 pol. lyžica hl. múky.Postup
Polievka: Do vody vložíme nakrájané údené mäso na malé kúsky a uvaríme asi hodinu. Pridáme vodu z kyslej kapusty, prichutíme podľa potreby. Na platničke upečieme lokše (z múky, vody a soli) a potrháme do polievky. Keď nemáme čas na lokše, môžeme zatrepať varenú ryžu, alebo zemiakovú krupicu zo sušených zemiakov.
Mäso: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Mäso nakrájame na drobné kúsky. Opečieme na rozpálenom masle. Pridáme cesnak, osolíme a okoreníme, premiešame. Poprášime múkou a podlejeme vodou. Udusíme do mäkka. Po odstavení premiešame so syrom a cestovinami.
Večera
Bryndzové knedle
Potrebujeme
Na guľky: 300 g detskej krupice, 1 čajová lyžička soli, 250 g bryndze, 2 vajíčka, 50 g rozpusteného masla, 2 pol. lyžice vody, mleté čierne korenie a mletá červená paprika
Na poliatie: 50 g masla, 150 g strúhanky, 2 dl kyslej smotany, 1 pol. lyžica vodyPostup
Všetko dobre premiešame do hustého cesta. Vytvarujeme gulky s priemerom 5 cm. Tie vyvaríme v osolenej vode s trochou oleja asi 10 minút. Strúhanku opečieme na masle. Odkvapkané guľky v nej vyváľame. Na tanier podávame poliate smotanou vymiešanou s vodou.