Raňajky
Oškvarková nátierka
Potrebujeme
150 g oškvarkov, 1 vajce na tvrdo, 50 g zavarenej uhorky, 50 g cibule, lyžička horčice, soľPostup
Oškvarky zomeleieme, vajíčko, uhorku a cibuľu na jemno nakrájame. Všetko spolu zmiešame. Podávame s tmavým chlebom
Obed
Polievka z acidofilného mlieka a lekvárove šatôčky
Potrebujeme
Na polievku: 400 g zemiakov, 1000 ml acidofilného mlieka, 2 vajcia, 1 bobkový list, 1 lyžica masti, 30 g hladkej múky, soľ.
Na šatôčky: 1 balenie lístkového cesta, 1 vajce, 250 g tuhého lekváru.Postup
Polievka: Zemiaky očistíme, nakrájame na malé kocky, zalejeme vriacou a osolenou vodou. Pridáme bobkový list a varíme do polomäkka. Z masti a múky pripravíme bledú zápražku, ktorú primiešame k zemiakom a dovaríme. Keď sú zemiaky mäkké, primiešame rozšľahané kyslé mlieko a prehrejeme. Potom zavaríme rozšľahané vajcia. Dochutíme nadrobno nasekaným kôprom.
Šatôčky: Lístkové cesto rozvaľkáme, rozrežeme na malé štvorce, ktoré naplníme lekvárom. Zvinieme ich do šatôčky, položíme na mierne maslom vytretý plech, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15 minút.
Večera
Hrnčekový koláč
Potrebujeme
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček kr. cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 lyžička sódy bikarbóny, 2 pol. lyžica GrankaPostup
Všetky suroviny zmiešame a vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebík. Vložíme do studenej rúry a pri 180°C pečieme asi 40 minút. Podávame s mliekom.