Raňajky
Syrová pochúťka
Potrebujeme
200 g Nivy, 100 g salámy, 3 nakladané uhorky, 10 mladých cibuliek, 4 orechy, 4 pol. lyžice majonézy, 3 pol. lyžice bieleho jogurtu, soľ, vegeta.Postup
Uhorky, orechy a cibuľky nakrájame na drobné kúsky. Salámu rovnako. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle a potom všetko zmiešame. Podávame na sendviči spolu s pomarančovým džúsom.
Obed
Hovädzí vývar a mäso s bylinkovou omáčkou
Potrebujeme
Na polievku: 1,5 kg hovädzieho zadného, 2 mrkvy, 1 petržlén, 1 zeler, 3 litre vody, 2 čaj. lyžičky soli, 1 bobkový list
Na mäso: mäso z polievky, 4 pol. lyžice zelerovej vňate, 2 pol. lyžice petržlenovej vňate, 250 ml šlahačky, 1 čaj. lyžička soli, mleté biele korenie, cibuľa, 2 pol. lyžice masla, 1 pol. lyžica hl. múky.Postup
Polievka: Všetko vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Položíme na hrniec pokrievku a necháme variť asi 1 3/4 hodiny. Potom vývar zlejeme. Zeleninu pokrájame do hrnca a zalejeme asi 1,5 litra vývaru. Osolíme a pridáme bobkový list. Necháme prejsť varom. Podávame. Zvyšok vývaru si odložíme do mrazničky. Mäso nakrájame na plátky.
Mäso: V kastróle si speníme nakrájanú cibuľu na masle. Pribáme zelerovu vňať, poprášime múkou a zalejeme šľahačkou. Povaríme asi 5 minút. Osolíme a okoreníme. Rozmixujeme spolu s kúskom mrky z polievky a prisypeme petržlénovú vňať. Na tanier položíme plátok mäsa a trocha varených zemiakov. Polejeme omáčkou.
Večera
Gazdovská pochúťka
Potrebujeme
500 g bielej hlávkovej kapusty, 4 vajíčka, 100 údeného syra, soľ, mleté biele korenie, 50 g malsa.Postup
Kapustu nakrájame na rezance. Premiešame ju so soľou a korením. Necháme postáť asi pol hodinu. Scedíme prebytočnú vodu. Odložíme si ju na zajtra do polievky. Vajíčka vyšľaháme a zmiešame s najemno nastrúhaným syrom a kapustou. Vložíme do vymastenéhho plechu. Na vrch poukladáme zvyšky masla. Zapečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C. Podávame s čiernym chlebom alebo zemiakovou kašou.