Raňajky
Žeruchová nátierka
Potrebujeme
100 g tvarohu, 1 pol. lyžica bieleho jogurtu, 2 pol. lyžice žeruchy, soľ, mleté biele korenie.Postup
Všetko premiešame a necháme chvíľu postáť. Potierame na tmavý chlieb. Podávame s čiernym čajom.
Obed
Cesnačka so zemiakmi a bravčové v alobale
Potrebujeme
Na polievku: 1,5 litra vývaru, 600 g zemiakov, 4 strúčiky cesnaku, soľ, mleté biele korenie, petržlénová vňať.
Na mäso: 4 rezne bravčového stehna, soľ, mleté čierne korenie, 1 paprika, 150 g prerastenej slaniny, 1 paradajka.Postup
Polievka: Zemiaky nakrájame na menšie kúsky a zalejeme vývyrom. Povaríme 10 minút. Pridáme popučený cesnak, osolíme a okoreníme. Necháme prejsť varom. Pridáme petržlenovu vňať a odstavíme. Necháme prikryté až do podávania.
Mäso: Odrežeme si 4 štvorce alobalu. Vytrieme ich trochou masla. na každý položíme vedľa seba dva tenké kúsky slaniny. Na ne položíme naklepané, osolené a okorenené rezne, krúžok pradajky a kúsok papriky. Alobal uzavrieme a položíme na pekáč. Pečieme pri 180°C asi 40 minút. Podávame s dusenou ryžou.
Večera
Makové kolieska
Potrebujeme
2 hrnčeky polohrubej múky, 250 g margarínu, 1 hrnšek šlahačky, 1/2 hrnčeka strúhaného údeného syra, 1 žĺtok na potretie a namletý mak na posypaniePostup
Múku zmiešame so zmäknutým margarínom. Pridáme smotanu, syr. Vypracujeme tuhé cesto. Zabalíme do igelitu a necháme asi 2 hodiny v chlade. Potom vyvaľkáme, vykrojíme kolieska, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom. Potrieme ich vyšľahaným žĺtkom a posypeme makom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C. Podávame s mliekom.