Denné menu č.16

0

Raňajky

 

Zelerová nátierka

Potrebujeme
50 g tatárskej omáčky, 3 trojuholníky syrokrému, 3 jablká, 1 zeler, 1 čajová lyžička horčice, šťava z pol citróna, nadrobno nasekaná pažítka, soľ

Postup
Do misky dáme umytý a nastrúhaný zeler, nastrúhané jablká, tatársku omáčku, rozotretý syrokrém, horčicu, šťavu z citróna, podľa chuti soľ a pažítku. Z takto pripravených surovín vymiešame hladkú nátierku.
Podávame na teplých hriankach alebo chlebe.

 

Obed

 

Tekvicová polievka a fánky

Potrebujeme
Na polievku: 800 g mrazenej nastrúhanej tekvice, 750 ml mlieka, 500 ml zeleninového vývaru, 100 g toastového chleba, ocot, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ
Na fánky: 500 g polohrubej múky, 1 vajíčko, 2 žĺtky, soľ, 1 vanilkový cukor, 50 g rozpusteného masla, 1 čajová lyžička octu, trochu vlažnej vody

Postup
Polievka: Tekvicu zalejeme vývarom a necháme variť asi 10 minút. V mlieku rozmrvíme toustový chlieb, korenie, soľ atď. Opatrne vlejeme za stáleho miešania do tekvice a varíme ešte asi 5 minút za stáleho miešania. Po odstavení dochutíme octom.
Fánky: Vymiešame všetko na hladké cesto. Musí byť také pevné ako na rezance. Vyvaľkáme asi na hrúbku 5 mm. Pomocou radielka vykrajujeme rôzne tvary. A vo väčšom množstve oleja potom vyprážame z oboch strán. Cesto sa tak trochu nafúkne. Vykladáme na tanier vyložený kuchynskou utierkou, aby vsala prebytočný tuk. Ešte teplé potom posýpame práškovým cukrom.
Podávame s mliekom alebo mliečnym koktejlom.

 

Večera

 

Krehká pizza

Potrebujeme
2 vajcia, 400 g múky, 150 g masla alebo tuku, 1 čajová lyžička cukru, čajová lyžička prášku do pečiva, tuk na vymastenie formy, soľ, kečup, 200 g strúhaného syra

Postup
Múku preosejeme na dosku. Primiešame prášok do pečiva, cukor a soľ. Tuk nakrájame na plátky a spolu s vajciami pridáme do múky. Smerom zvonka dovnútra vypracujeme jednoliate cesto. Zabalíme do vlhkej utierky a necháme odpočívať v chladničke asi 1 hodinu. Vyvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme do vymastenej formy na pizzu. Vlastnosti tohoto cesta určuje množstvo a kvalita tuku. Na jeho prípravu by sa mal používať len prvotriedny tuk. Krehké cesto možno dobre uchovávať. Zabalené do alobalu vydrží na chladnom mieste aj 5 dní.
Tip: Krehké cesto sa ľahko pripaľuje. Aby sme tomu predišli, treba používať zohriate maslo, ale na druhej strane nesmie byť veľmi mäkké. Dôležité je aj to, aby sa všetky prísady premiesili čo najrýchlejšie, lebo maslo inak vystúpi na povrch. Cesto položíme na pekáč, potrieme kečupom a zasypeme syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár