Denné menu č.162

0

Raňajky

 

Jahodový kokteil

Potrebujeme
250 ml šľahačky, 250 ml mlieka, 1 pol. lyžica práškového cukru, 150 g jahôd.

Postup
Všetko vymixujeme a podávame vo vysokých pohároch so širokou slamkou. Podávame s vianočkou alebo iným koláčom.

 

Obed

 

Jemná biela zeleninová polievka a závin z kysnutého cesta so šunkou

Potrebujeme
Na polievku: 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, pór), 5 dl mlieka, 2 dl smotany, 2 lyžice maizeny, soľ, vegeta, 50 g masla
Na závin: 300 g polohrubej múky, jednu lyžičku soli, 20 g droždia, jednu lyžičku kryštálového cukru, 100 ml mlieka, 50 ml oleja, jedno vajce, 200 g uvarenej šunky, jeden žĺtok

Postup
Polievka: Očistenú a umytú koreňovú zeleninu nakrájame na malé kúsky a varíme v menšom množstve vody. Pred dovarením pridáme mlieko. V smotane rozšľaháme maizenu a za stáleho miešania vlejeme do polievky. Dochutíme soľou, vegetou a ešte chvíľu povaríme. Hotovú polievku môžeme zjemniť lyžicou masla. Nemala by sa podávať horúca, dobre chutí mierne zohriata, ale osviežujúca je aj studená.
Závin: V mlieku rozmiešame droždie a kryštálový cukor a necháme trochu nakysnúť. Kvások pridáme do misy s preosiatou múkou, olejom a celým vajcom. Cesto posolíme a dôkladne vymiesime. Hladké cesto dáme na teplé miesto vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát s hrúbkou asi 1 cm, posypeme ho pokrájanou šunkou a zvinieme. Závin preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom a v stredne vyhriatej rúre upečieme.

 

Večera

 

Šalát z údeného syra

Potrebujeme
200 g údeného syra, 2 vajíčka na tvrdo, 300 g sterilizovanej zeleniny, 50 g cibule, 300 ml bieleho jogurtu, 1 lyžička horčice, 1 pol. lyžica nakrájanej petržlénovej vňate

Postup
Vajíčka, cibuľu a syr nakrájame na drobné kúsky, zmiešame s dobre odkvapkanou zeleninou. Zalejem s jogurtom, v ktorom sme vymiešali horčicu a petržlenovú vňať. Prípadne dosolíme. Necháme postáť asi 15 minút. Podávame s bielym pečivom.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár