Raňajky
Jahodový kokteil
Potrebujeme
250 ml šľahačky, 250 ml mlieka, 1 pol. lyžica práškového cukru, 150 g jahôd.Postup
Všetko vymixujeme a podávame vo vysokých pohároch so širokou slamkou. Podávame s vianočkou alebo iným koláčom.
Obed
Jemná biela zeleninová polievka a závin z kysnutého cesta so šunkou
Potrebujeme
Na polievku: 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, pór), 5 dl mlieka, 2 dl smotany, 2 lyžice maizeny, soľ, vegeta, 50 g masla
Na závin: 300 g polohrubej múky, jednu lyžičku soli, 20 g droždia, jednu lyžičku kryštálového cukru, 100 ml mlieka, 50 ml oleja, jedno vajce, 200 g uvarenej šunky, jeden žĺtokPostup
Polievka: Očistenú a umytú koreňovú zeleninu nakrájame na malé kúsky a varíme v menšom množstve vody. Pred dovarením pridáme mlieko. V smotane rozšľaháme maizenu a za stáleho miešania vlejeme do polievky. Dochutíme soľou, vegetou a ešte chvíľu povaríme. Hotovú polievku môžeme zjemniť lyžicou masla. Nemala by sa podávať horúca, dobre chutí mierne zohriata, ale osviežujúca je aj studená.
Závin: V mlieku rozmiešame droždie a kryštálový cukor a necháme trochu nakysnúť. Kvások pridáme do misy s preosiatou múkou, olejom a celým vajcom. Cesto posolíme a dôkladne vymiesime. Hladké cesto dáme na teplé miesto vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát s hrúbkou asi 1 cm, posypeme ho pokrájanou šunkou a zvinieme. Závin preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom a v stredne vyhriatej rúre upečieme.
Večera
Šalát z údeného syra
Potrebujeme
200 g údeného syra, 2 vajíčka na tvrdo, 300 g sterilizovanej zeleniny, 50 g cibule, 300 ml bieleho jogurtu, 1 lyžička horčice, 1 pol. lyžica nakrájanej petržlénovej vňatePostup
Vajíčka, cibuľu a syr nakrájame na drobné kúsky, zmiešame s dobre odkvapkanou zeleninou. Zalejem s jogurtom, v ktorom sme vymiešali horčicu a petržlenovú vňať. Prípadne dosolíme. Necháme postáť asi 15 minút. Podávame s bielym pečivom.