Raňajky
Syrový omáčka
Potrebujeme
400 g taveného syra, maslo, hl. múka, soľ, rasca, pažítka, 2 rožkyPostup
Urobíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vodou, osolíme, orascujeme a vložíme do nej tavený syr. Za stáleho miešania ho rozpustíme. Pridáme pažítku a podávame s nakrájaným rožkom na kolieska. Môžete použiť aj opečený chlieb.
Obed
Mäsový vývar s krupicovými haluškami zeleninová štrúdla
Potrebujeme
Na polievku: asi 300 g bravčovej kosti, 2 čajové lyžičky soli, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 1 vaj ce, 5 polievkových lyžíc detskej krupice.
Na štrúdľu: 500 g lístkového cesta, 5 na tvrdo uvarených vajíčok, 200 ml bieleho jogurtu, 1 vajce 2 čajové lyžičky vegety, 300 g mrazenej zel. zmesi, 100 g šunky nakrájanej na drobnoPostup
Polievka: Kosť necháme variť v asi 4 l vody pol hodiny, potom vodu zlejeme. Znova nalejeme 4 litre vody, osolíme a opaprikujeme. Varíme hodinu. Potom kosť vyberieme a zavaríme do polovice polievky krupicové halušky. Druhú polovicu polievky môžeme v nádobe zamraziť (použiť do 1 mesiaca). Krupicové halušky: Vajce vymiešame s 5 pol. lyžicami detskej krupice. Lyžičkou formujeme do vriacej polievky halušky. Štrúdla: Lístkové cesto vyvaľkáme a natrieme plnkou. Stočíme, položíme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme mletou červenou paprikou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút.
Plnka: Mrazenú zeleninu povaríme asi 3 minúty v slanej vode. Dobre scedíme. Všetky suroviny zmiešame. Podávame nakrájané ako štrúdľu, prípadne môžeme ozdobiť kečupom.
Večera
Rebarborový krém
Potrebujeme
1 kg rebarbory, 500 ml šľahačky, 300 g práškového cukru, 250 g piškótPostup
Rebarboru položíme do ohňovzdornej misy a prikryjeme. Dusíme asi hodinu pri 150°C. Potom rebarboru rozmixujeme s cukrom a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou. Do misiek nasypeme piškóty a zalejeme krémom.