Raňajky
Tvarohová nátierka
Potrebujeme
400 g tvarohu, 80 g masla, 100 g kapie, 50 g cibule, soľ, 0,5 dl mliekaPostup
Pretretý tvaroh, maslo, nadrobno pokrájanú kapiu, kúsok postrúhanej cibule a soľ dobre premiešame. Krém podľa potreby zriedime mliekom. Podávame s celozrnným pečivom.
Obed
Žihľavová omáčka ala špenát a šatôčky
Potrebujeme
Na omáčku: 20 lístkov mladej žihľavy, 1 liter vody, 3 zemiaky, soľ, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice bieleho jogurtu. Na šatôčky: 250 g masla, 1 vajce, 1 lyžička octu, 250 g hladkej múky.Postup
Omáčka: lístky (nie stonky) mladej žihľavy zalejeme litrom vody, pridáme nakrájané asi 3 väčšie zemiaky a povaríme približne 15 minút. Potom prisolíme 1 lyžičkou soli a poriadne premiešame. Odstavíme a rozmixujeme. Do rozmixovanej masy vmiešame asi 3 lyžice bieleho jogurtu a privedieme do varu. Hneď odstavíme a podávame s vajíčkom na tvrdo alebo vareným mäsom.
Šatôčky: Cesto vymiešame do hladka a necháme stáť v chlade asi dve hodiny. Cesto vyvaľkáme a plníme lekvárom. Vrch potrieme vyšľahaným žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150°C asi 30 minút
Večera
Hubové knedle
Potrebujeme
200 g čerstvých alebo sušených húb, 300 g celozrnného pečiva, 0,2 l mlieka, 3 vajcia, 1 PL hladkej múky, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, 125 g masla, 50 g strúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie, cesnak.Postup
Na rozpustenom masle opražíme roztlačený cesnak, pridáme pokrájané huby a dusíme asi 20 min, kým nezmäknú (sušené namočíme na 20 min. do vody). Pečivo nakrájame na kocky, pridáme mlieko, rozšľahané vajcia, vychladnuté huby, múku, vňať, 1/2 lyžice rozpusteného masla, soľ, korenie a všetko zamiešame. Necháme 30 min. postáť. Vytvarujeme knedličky, ktoré varíme v slanej vode 15 min. Pred podávaním posypeme strúhaným syrom a polejeme maslom.