Raňajky
Koláč s bielym jogurtom
Potrebujeme
3 šálky krupicovej múky, lyžička sódy bikarbóny, 2 lyžice kakaa, 1 vanilkový cukor, 2 šálky práškového cukru, 3 šálky bieleho jogurtuPostup
Všetko dobre premiešame a pridáme ½ šálky oleja. Vylejeme na vysypaný plech a na miernom ohni pečieme. Vhodné od jeden a pol roka.
Obed
Mäsová letná polievka a pečené zemiaky
Potrebujeme
Na polievku: 250 g chudého bravčového mäsa, 150 g nakrájaných fazuľkových strukov, soľ, 150 g nakrájaných zemiakov.
Na zemiaky: asi 1 kg zemiakov nakrájaných na kolieska, maslo na vymastenie, soľ a rascaPostup
Polievka: Mäso nakrájame na malé kúsky a necháme variť asi pol hodinu pod pokrievkou. Vsypeme zemiaky a fazuľové struky a varíme už odokryté asi 20 minút. Na konci mierne osolíme.
Zemiaky: pekáč vymastíme maslo. Nasypeme naň zemiaky, posolíme a orascujeme. Pečieme pri 180°C asi 40 minút.
Večera
Paradajková omáčka a žemľové knedle
Potrebujeme
Na omáčku: 3 paradajky, 1 pol. lyžica bieleho jogurtu, 1 pol. lyžica detskej krupice, 2 dl vody, 1 čajová lyžička kr. cukru.
Na knedle: 6 žemlí, ¼ l mlieka, 3 lyžice hrubej múky, 3 lyžice detskej kripice, štipka soli, 1 vajce, 2 lyžice olejaPostup
Omáčka: Paradajky rozvaríme vo vode asi 45 minút. Scedíme cez sitko a zmiešame s ostatnými surovinami. Necháme prevrieť asi 3 minúty.
Knedle: Všetko zmiešame. Vyrobíme štyri väčšie gule, ktoré potom varíme 10-12 minút v osolenej vode. Podávam deťom od dvoch rokov s paradajkovou omáčkou.