Raňajky
Rýchle rožky
Potrebujeme
400 g lístkového cesta, 4 párky, žĺtok na potretie, 1/2 lyžičky mletej červenej paprikyPostup
Lístkové cesto vyvaľkáme, rozdelíme ho na osem štvorcov. Do každého štvorca zvinieme polovicu párku. V žĺtku vymiešame mletú papriku a touto zmesou potrieme rožky, ktoré sme položili na maslom vytretý pekáč. Pečieme 15 minút vo vyhriatej rúre pri 180°C.
Obed
Kyslé zemiaky s mäsovými guličkami
Potrebujeme
5 zemiakov, 150 g bieleho jogurtu, 2 pol. lyžice hladkej múky, 400 g mletého mäsa, 5 pol. lyžíc jemnej strúhanky, soľ, bobkový listPostup
Zemiaky nakrájame a necháme variť s bobkovým listom asi 20 minút, potom vlejeme jogurt vymiešaný s hladkou múkou a za stáleho miešania necháme prevrieť 2 – 3 minúty. Mleté mäso poriadne premiešame s trohou soli a strúhankou. Upečieme ako fašírky.
Večera
Chlieb so syrom
Potrebujeme
1/2 droždia, v 4 dl teplej vody, 2 lyžičky soli, 2 lyžičky octu, 2 lyžičky sezamu alebo rasce, 2 bammbína, 2 paradajky, 1/4 kg pšeničnej celozrnnej múky, 1/4 kg polohrubej múkyPostup
Droždie vymiešame s teplou vodou, soľou a octom.Pridáme múku premiešanú so sezamom. Necháme vykysnúť. Cesto potom vložíme do formy pre biskupský chlieb, ktorú sme vysypali strúhankou. Na vrchu potrieme slanou vodou a posypeme rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 45 minút. Vychladnutý chlieb nakrájame a potrieme syrom, na vrch položíme krúžok paradajky.